Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tenistky Šafářová a Siniaková jsou v semifinále turnaje v Moskvě

Moskva - České tenistky Lucie Šafářová a senzačně také Kateřina Siniaková postoupily do semifinále turnaje v Moskvě. Zatímco turnajová čtyřka Šafářová je mezi čtyřmi nejlepšímu podruhé v sezoně, osmnáctiletá kvalifikantka Siniaková na Kremlin Cupu vůbec poprvé přešla na elitním okruhu přes první kolo.

Šafářová ve čtvrtfinále porazila pátou nasazenou Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4, 7:5 a o první finálovou účast po více než roce se v sobotu utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. Siniaková zase zvládla více než tříhodinovou bitvu s Italkou Camilou Giorgiovou a po výhře 7:6, 4:6, 7:5 ji čeká vítězka ruského čtvrtfinále mezi Anastasií Pavljučenkovovou a Vitalií Ďjačenkovou.

Bývalé světové dvojce Kuzněcovové oplatila Šafářová porážku z osmifinále Roland Garros a vyrovnala vzájemnou bilanci s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou na 4:4. V semifinále letos byla zatím jen ve Wimbledonu, kde prohrála s Petrou Kvitovou. O titul hrála naposledy loni v září v Québecu a získala tam svůj pátý turnajový triumf, na který čekala přes pět let.

Sedmadvacetiletá rodačka z Brna si sice v duelu s Kuzněcovovou prohrála hned první podání, ale od stavu 2:4 už nedovolila soupeřce uhrát ani game. První sadu zakončila čistou hrou.

Ve druhém setu byla zkušená Ruska blízko vyrovnání na 1:1. Obě hráčky si držely servis bez větších potíží až do stavu 5:4 pro Kuzněcovovou. Někdejší vítězka Roland Garros a US Open si pak při podání Šafářové vypracovala dva setboly, ani jeden však nevyužila. Naopak sama vzápětí prohrála své podání a česká fedcupová reprezentantka při vlastním servisu proměnila druhý mečbol. Po náběhu na síť se ji Ruska pokusila prohodit, ale poslala míč za základní čáru.

"Když jsme šly na kurt, vzpomněla jsem si, že mě tady porazila ve Fed Cupu. Ale strašně jsem to chtěla změnit a myslím, že jsme odehrály dobrý zápas," připomněla Šafářová dvousetovou porážku s Kuzněcovovou z finále Fed Cupu v roce 2011, které nicméně Češky vyhrály 3:2. "Cítím se tu dobře, ráda hraju v hale. První dva zápasy se mi tady vydařily a už se těším na zítřek," dodala česká tenistka.

S Beguovou se Šafářová utká poprvé. "Trochu jsem se dívala na její (čtvrtfinálový) zápas s Cvetanou (Pironkovovou) a jsem si jistá, že mi kouč o ní něco řekne. Ale bude to semifinále, nebude to jednoduché," řekla favorizovaná Češka před duelem s 61. hráčkou světa.

Osmnáctiletá Siniaková měla před turnajem v Moskvě na kontě pouze jednu výhru na okruhu WTA, v rodné zemi svého otce si však výrazně vylepšuje osobní bilanci. Utkání s Giorgiovou bylo plné zvratů, každá z hráček vzala soupeřce sedmkrát podání. Česká tenisová naděje, které patří 128. místo v žebříčku, získala rozhodující brejk v jedenáctém gamu třetího setu, kdy Giorgiová trefila smečí jen síť.

Siniaková následně za stavu 6:5 při svém servisu proměnila třetí mečbol, poté co forhend Italky skončil v autu. Devětatřicátá hráčka světa Giorgiová tak prohrála podruhé během pěti dnů s českou tenistkou. V neděli ve finále v Linci podlehla Karolíně Plíškové navzdory tomu, že měla mečbol. Siniakové pomohla 14 dvojchybami.

O první titul v kariéře bude v Moskvě usilovat Jiří Veselý, jehož deblovým partnerem na Kremlin Cupu je zkušený krajan František Čermák. Česká dvojice postoupila do finále po výhře 6:3, 6:4 nad domácím duem Konstantin Kravčuk, Andrej Kuzněcov. Zatímco jednadvacetiletý Veselý ještě o titul nikdy nehrál, o šestnáct let starší Čermák se pokusí načít čtvrtou desítku vítězství. Jubilejní 30. titul získal v červenci v Umagu s Lukášem Rosolem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články