Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Startuje poslední grandslam sezony, do hry hned vstoupí čtyři Češi

New York – Zraky všech tenisových fanoušků se začínají upínat do parku Corona ve Flushing Meadows v newyorské čtvrti Queens. Právě tam startuje US Open, čtvrtý grandslam sezony. Vyvrcholení tour po severoamerických betonech si ve dvouhrách zahraje deset Čechů – šest žen v čele s novou národní jedničkou Karolínou Plíškovou a čtyři muži, mezi kterými po třinácti letech chybí Tomáš Berdych.

Počtvrté jde do boje na US Open Plíšková, podruhé Allertová

Pro české fanoušky bude zajímavé sledovat čerstvou českou jedničku Karolínu Plíškovou. Ta si výrazně polepšila v pořadí WTA Tour díky zisku nejcennějšího titulu v kariéře, když ve finále silně obsazeného turnaje v Cincinnati zdolala Němku Angelique Kerberovou. Na US Open se turnajová desítka Plíšková utká s neznámou Ruskou Sofií Keninovou, jež hraje převážně turnaje kategorie ITF a do hlavní soutěže se dostala na divokou kartu.

Denise Allertové los určil bývalou světovou jedničku a turnajové číslo 29 Anu Ivanovičovou ze Srbska, Lucii Šafářové Australanku Darju Gavrilovovou a Kateřině Siniakové bývalou wimbledonskou finalistku Eugenii Bouchardovou z Kanady. Všechny by měly nastoupit ke svým zápasům v úterý. Los nešetřil z Čechů hlavně Lukáše Rosola.

Tomáš Berdych vynechá grandslam poprvé po 13 letech

První hráčce světa, Američance Sereně Williamsové, bude v prvním kole také v úterý soupeřkou Jekatěrina Makarovová z Ruska. Vítězství ve dvouhře bude obhajovat světová jednička Srb Novak Djokovič. Mezi ženami to bude Flavia Pennettaová, která si v loňském italském finále poradila ve dvou setech s krajankou Vinciovou.

Jednu z obdivuhodných statistik si v následujícím týdnu naruší Tomáš Berdych. Po neuvěřitelných dvaapadesáti grandslamových startech v řadě musí letošní US Open oželet kvůli zánětu slepého střeva. Berdych by v New Yorku obhajoval postup do čtvrtého kola, kde nestačil na Francouze Gasqueta.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosolovi los US Open přisoudil Murrayho

Zkraje jde do boje Kvitová a další tři čeští tenisté

Do US Open vstupují čtyři čeští tenisté. Jako první se představí Petra Kvitová, která zahájí program na kurtu číslo 12 utkáním s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Bývalá česká žebříčková jednička Kvitová si dala po olympijských hrách, kde získala bronz ve dvouhře, volno a hrála až minulý týden v New Havenu. Tam nakonec podlehla pozdější vítězce Radwaňské.

Čtrnáctá nasazená Češka se na US Open utká s devatenáctiletou Ostapenkovou. Při jejich třetím společném souboji se ji pokusí konečně porazit. V únoru na tvrdém povrchu v Dauhá i v červnu na trávě v Birminghamu s ní ve třech setech prohrála.

Petra Kvitová na US Open
zdroj: ČTK autor: David Goldman

Debut na grandslamu si odbude Jan Šátral. V prvním kole narazí na Američana Mackenzieho McDonalda, kterého díky volné kartě čeká rovněž premiéra v hlavní soutěži turnaje "velké čtyřky". Další grandslamový debutant stojí v cestě Jiřímu Veselému, jehož soupeřem bude 115. hráč světa Saket Myneni z Indie, jenž uspěl v kvalifikaci. V případě postupu si Veselý může v 2. kole zahrát s obhájcem titulu Srbem Novakem Djokovičem.

Turnajová osmnáctka Strýcová bude plnit roli papírové favoritky v duelu s Rumunkou Monicou Niculescuovou. S 58. hráčkou žebříčku WTA má bilanci 4:3, na US Open ji předloni porazila ve třech setech. Strýcová se bude snažit minimálně zopakovat loňské třetí kolo, ve kterém podlehla ve třetím setu Sabině Lisické z Německa.

Pondělní program US Open (začátky 17:00 SELČ)

Kurt Arthura Ashe: Vinciová (7-It.) - Friedsamová (Něm.), Hercogová (Slovin.) - Kerberová (2-Něm.), Nadal (4-Šp.) - Istomin (Uzb.), 01:00 Djokovič (1-Srb.) - Janowicz (Pol.), Keysová (8-USA) - Riskeová (USA).
Kurt Louise Armstronga: Dutra Silva (Braz.) - Čilič (7-Chorv.), Schiavoneová (It.) - Kuzněcovová (9-Rus.), Mertensová (Belg.) - Muguruzaová (3-Šp.), 23:30 Sock (26-USA) - Fritz (USA).
Grandstand: Townsendová (USA) - Wozniacká (Dán.), Isner (20-USA) - Tiafoe (USA), Tsonga (9-Fr.) - Andreozzi (Arg.), Kontaová (13-Brit.) - Matteková-Sandsová (USA).
Kurt č. 5, 4. zápas: Strýcová (18-ČR) - Niculescuová (Rum.).
Kurt č. 9, 4. zápas: Veselý (ČR) - Myneni (Indie).
Kurt č. 11, 3. zápas: Šátral (ČR) - McDonald (USA).
Kurt č. 12, 1. zápas: Kvitová (14-ČR) - Ostapenková (Lot.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články