Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rok u sítě: Historický zápis Plíškové, návrat Kvitové a loučení Štěpánka

2017 – z celkového pohledu zaznamenal český tenis po letech daviscupových nebo fedcupových triumfů mírný ústup ze slávy. Letní panování Karolíny Plíškové v čele světového žebříčku však nelze přehlédnout a je více než nutné ocenit, co se rodačce z Loun podařilo. Za zmínku pochopitelně stojí také comeback dvojnásobné wimbledonské šampionky Petry Kvitové, která se vrátila na okruh WTA po zranění z loupežného přepadení. Radek Štěpánek naopak úspěšnou kariéru ukončil a vzápětí přijal trenérskou výzvu od Novaka Djokoviče.

Karolína Plíšková na French Open
zdroj: AP autor: Petr David Josek

Karolína se zlatým písmem vměstnala do tuzemských sportovních dějin

Už loni proklouzla mezi elitu. Vzhledem k impozantním výkonům si vysloužila chválu odborné veřejnosti i respekt soupeřek. Dva tituly byly pouhým předkrmem před hlavním chodem, jímž byl poslední grandslam roku US Open, kde dokráčela do finále. Z úst mnoha expertů už tenkrát slyšela, že má potenciál atakovat nejvyšší mety.

A 17. července se jejich prorocká slova stala realitou. V ženském žebříčku zářilo jméno Plíškové nade všemi, poprvé v historii země ze srdce Evropy. "Měla jsem vždy dva cíle - vyhrát grandslam a stát se jedničkou. Teď se mi podařil jeden a doufám, že ten druhý se mi ještě splní. Myslím, že šanci mám velkou," komentovala posun na světový trůn.

Pětadvacetiletá hráčka opanovala v letošním roce tři turnaje, což se jí podařilo poprvé v profesionální kariéře (Brisbane: tvrdý povrch, Dauhá: tvrdý povrch, Eastbourne: tráva). Největšího úspěchu, který ji víceméně katapultoval do hvězdné společnosti 25 hráček historie "bílého sportu", ovšem dosáhla na (ne)oblíbené antuce.

Během grandslamového French Open totiž zbořila mýty o tom, že na nejpomalejším povrchu nedokáže uhrát pamětihodný výsledek. Už ve třetím kole překonala osobní maximum, když porazila Němku Carinu Witthoeftovou. V osmifinále udolala ve třech setech Veronicu Cepedeovou z Paraguaye a její spanilou jízdu nezastavila ani domácí Caroline Garciaová.

Konečnou stanicí se pro dvojnásobnou fedcupovou šampionku stalo až semifinále. Případné vítězství nad Simonou Halepovou by jí zajistilo post jedničky už v červnu, ale "motorová myš" z Rumunska byla proti. Fanoušci sledovali na centrálním kurtu Philippa Chatriera epické drama, po němž slavila postup rodačka z Constanțy.

Pravou rukou hrající tenistka byla i přes porážku 4:6, 6:3, 3:6 s vystoupením ve francouzské metropoli velmi spokojená. "Hodnotila bych to jako jeden z nejlepších zápasů letos. Čekala jsem na podobný výsledek dlouho. Každý říkal, že to na antuce neumím. Pro mou budoucnost to znamená hodně," uvedla.

Vzápětí si podmanila wimbledonskou generálku v Eastbourne a předpokládalo se, že i v Londýně bude usilovat o cennou trofej. Magdaléna Rybáriková ze Slovenska nicméně zastavila rozlet české favoritky už ve druhém kole. I přesto Plíšková převzala pomyslné žezlo od Angelique Kerberové, neboť Němka neobhájila body za loňské finále.

Světovou jedničkou byla osm týdnů. Po vyřazení ve čtvrtfinále US Open ji nahradila Španělka Garbiñe Muguruzaová. Životní sezonu uzavřela semifinálovou účastí na Turnaji mistryň a ziskem Zlatého kanára. "Uplynulý rok hodnotím pozitivně (4. místo v žebříčku s bilancí 53:18). Myslím, že úspěchů bylo dost, i když se naskytly i nepovedené věci. Doufám, že se mi je podaří napravit v tom příštím," zakončila.

Petra opět ukázala srdce bojovnice

V prosinci 2016 se Petra Kvitová stala terčem loupežného přepadení. Ozbrojený pachatel, jehož totožnost není ani po dvanácti měsících známa, jí pořezal všechny prsty levé ruky, ve které drží tenisovou raketu. Absolvovala operaci a následnou rehabilitaci pod dohledem lékaře Radka Kebrleho z Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Minimální doba sportovní absence byla stanovena na šest měsíců.

Zotavení však proběhlo i s přispěním nadměrného množství entuziasmu rychleji, než se předpokládalo. Sedmadvacetiletá levačka ohlásila comeback do kolotoče WTA už v květnu. Po jasném vítězství 6:3, 6:2 nad Američankou Julii Boserupovou v prvním kole French Open byla definitivně zpět. "Nikdo neočekával, že tady budu. Jsem nadšená, je to splněný sen. Bylo to složité období, ale zvládla jsem to a můžu zase hrát," řekla rodačka z Bílovce.

Její pařížské misi sice vystavila rychlou stopku Bethanie Matteková-Sandsová, ovšem pozitiva plynoucí z návratu převážila negativa z brzkého vyřazení. "Pohádka skončila. Vlastně jsem překvapená, jak jsem hrála, i když jsem prohrála. Byl to boj, cítím se dobře a jsem ráda, že jsem zpátky. Po tom, co se stalo, se těším, až to bude zase jen a jen o tenisu. Musím zlepšit spoustu věcí," dodala Kvitová.

A zlepšení přišlo rychleji, než zmíněná rekonvalescence. O necelý měsíc později totiž opanovala wimbledonskou generálku v Birminghamu. V All England Clubu však skončila už ve druhém kole a stejně dopadla na dalších třech turnajích za sebou. Závěr ověnčený čtvrtfinálovou účastí ve Flushing Meadows a semifinálovou v Pekingu ale naznačil, že může směle přemýšlet o pozicích mezi elitou.

Radek už nechtěl tlačit tělo na hranu, pomůže "Nolemu" zpět na trůn?

Odchod ze scény profesionálního hráče si dvojnásobný daviscupový šampion Radek Štěpánek asi představoval odlišným způsobem. Nicméně jak se říká: ´zdraví máme jen jedno´. V lednu se zúčastnil Australian Open, kde se stal nejstarším grandslamovým kvalifikantem od roku 1977 a v 1. kole přešel přes Dmitrije Tursunova z Ruska. Belgického favorita Davida Goffina už zaskočit nedokázal.

Na jaře podstoupil operaci bederní páteře, v listopadu oznámil konec kariéry. "Čím jsem si procházel od operace, nebyl jednoduchý čas. Musel jsem si nalít čistého vína a došel jsem k rozhodnutí, že nebudu pokračovat. Dál už nebudu tlačit tělo na hranu, což jsem dělal dlouhou dobu. Podíval jsem se na svůj život trošku zeširoka a zjistil jsem, že bych nerad riskoval své zdraví do další etapy," konstatoval.

Devětatřicetiletý rodák z Karviné, který se na okruhu ATP radoval z 5 titulů ve dvouhře a 18 ve čtyřhře, ovšem dlouho bez práce nezůstal. O dva týdny později přijal nabídku Novaka Djokoviče a "přestoupil" do role trenéra. "Je to pro mě čest, moc si toho vážím. Je to pro mě nová výzva, obrovská," prohlásil Štěpánek.

S bývalou světovou jedničkou ze Srbska ho pojí dlouholeté přátelství. I proto nad možností vzájemné spolupráce dlouho neváhal. "Deset let jsem se Novaka snažil porazit, teď mu budu pomáhat vítězit. To jsou dvě úplně odlišné role. Když jste soupeři, tak si vrátka neotvíráte. Teď do té kuchyně vstoupím a uvidím, jak to tam vypadá," doplnil.

Zdraví trápilo i Tomáše, přesto si zahrál semifinále Wimbledonu

Se zdravotními neduhy laboroval také Tomáš Berdych. Nezískal ani jeden turnajový vavřín a poprvé od června 2010, kdy figuroval na 13. místě žebříčku, přišel o pozici hráče elitní desítky. Kvůli přetrvávajícím problémům se zády musel z kolotoče ATP předčasně vystoupit už v polovině října.

Navzdory zmíněnému handicapu však hlasitě klepal na brány grandslamového finále. Jeho červencové vzepětí v anglické metropoli, během kterého si mimo jiné poradil s Davidem Ferrerem, Dominicem Thiemem a Novakem Djokovičem, zastavil až pozdější vítěz Roger Federer po setech 6:7, 6:7, 4:6.

"Tento rok nebyl povedený, ale bylo to hodně ovlivněné zraněním," hodnotil Berdych. "V jediné části sezony, kdy jsem se cítil dobře a záda mě nebolela, jsem hrál semifinále Wimbledonu a to hovoří za všechno," upozornil dvojnásobný daviscupový šampion, jenž si kromě tažení v All England Clubu připsal i finále v Lyonu.

Lucie vystoupala na deblový Olymp

V singlu to podruhé v řadě žádná hitparáda nebyla, i když celková bilance 35:18 hovoří o výkonnostním progresu (15:18 loni, pozn. autora) a finále v Budapešti, semifinále v Nottingamu či Québecu nebo čtvrtfinále prestižního Rogers Cupu v Torontu lze považovat za solidní výsledky. S Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou dosáhla ovšem Lucie Šafářová fenomenálních úspěchů ve čtyřhře.

Rok 2016 zakončily triumfem ve Flushing Meadows a v nastoleném trendu pokračovaly i letos. "České" finále Australian Open proti páru Andrea Hlaváčková - Pcheng Šuaj otočily po prohraném tie-breaku prvního setu, na Roland Garros dokonaly vítězný hattrick skalpem australského dua Ashleigh Bartyová - Casey Dellacquaová. Až vážné zranění kolene Mattekové-Sandsové jejich impozantní grandslamovou sérii zastavilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Mečbol a ohlasy po vítězném finále Šafářové a Mattekové-Sandsové

Třicetiletá rodačka z Brna pokračovala, vytvořila duo s Barborou Strýcovou a 21. srpna se dočkala životního úspěchu. V deblovém "rankingu" WTA totiž poskočila na první místo. "Je to jeden ze snů, za kterými si člověk jde. Je to důvod, proč každý den vstáváte, makáte a snažíte se dostat ze sebe to nejlepší. Jsem strašně šťastná, že se mi něco takového v kariéře podařilo," uvedla Šafářová.

Trofeje sbírala i Kateřina, Barbora a Markéta

Velmi dobrou sezonu prožily i další české tenistky. Kateřina Siniaková ji orámovala ziskem titulu v Šen-čenu a Bastadu, kde si mimo jiné poradila s Caroline Garciaovou a Caroline Wozniackou. Poprvé v kariéře navíc uzavřela rok mezi TOP 50. Po boku Lucie Hradecké dokráčela ve čtyřhře do finále US Open a semifinále Roland Garros.

Barbora Strýcová vyhrála historicky největší počet střetnutí (43), ale kýžený primát zaznamenala až na předposledním podniku v Linci - ve finále udělila lekci slovenské rivalce Magdaléně Rybárikové. V páru s Lucií Šafářovou ochutnala semifinále US Open a se Saniou Mirzaovou neuspěla ve finále v Miami.

Obrovským skokem z 422. místa žebříčku na 67. pozici zaujala fanoušky i experty osmnáctiletá Markéta Vondroušová, jež nečekaně snadno zvládla přechod do seniorského prostředí. Pomyslnou třešničkou byl turnaj v Bielu, kde neztratila ani set a slavila premiérový vavřín mezi světovou elitou.

Trenérské rošády vyvolaly emoce

Rok 2017 přinesl také několik změn v realizačních týmech. Karolína Plíšková do něj vstoupila s Davidem Kotyzou, který nahradil Jiřího Vaňka (aktuální kouč Petry Kvitové, pozn. autora), ale v září se z důvodu rozdílného pohledu na strategii rozhodli spolupráci ukončit. Už o měsíc později "přetáhla" do svých řad Tomáše Krupu, dosavadního mentora Barbory Strýcové.

Impulsivní Strýcovou zpráva zasáhla, nicméně v prosinci oznámila, že našla nástupce v podobě výše zmíněného Kotyzy. Změnu ohlásil i Tomáš Berdych, jehož kooperace s Goranem Ivaniševičem vydržela pouze deset měsíců. Od konce června se připravuje pod vedením Martina Štěpánka.

Ženy si českou hymnu počtvrté v řadě neposlechly, muži sestoupili

Kralování fedcupové reprezentace po třech letech skončilo. Suverénní jízdu družstva nehrajícího kapitána Petra Pály zastavily v semifinále pozdější šampionky z USA. V 1. kole sice před vlastními příznivci porazilo Španělky, ale za mořem o úctyhodnou sérii přišlo. I přesto vede hodnocení soutěže s náskokem 7680 bodů před Američankami.

Daviscupový tým musel vstřebat podstatně větší zklamání. Podruhé v historii totiž sestoupil z elitní skupiny. Bez stabilních opor Berdycha a Štěpánka podlehl v 1. kole Australanům a v baráži i Nizozemcům. "Po 11 letech úspěšné práce se stalo to, co jsem nechtěl. Měli jsme velice slušně rozehrané utkání, ale takový je tenis," prohlásil kapitán Jaroslav Navrátil.

Sečteno, podtrženo - Česko zažilo pamětihodný rok u sítě.

Karolína Plíšková a Lucie Šafářová okupovaly první místo žebříčku WTA, cenné tituly získalo trio Kateřina Siniaková - Barbora Strýcová - Markéta Vondroušová, Tomáš Berdych si zahrál semifinále Wimbledonu. Radek Štěpánek ukončil úspěšnou kariéru a obratem přijal trenérskou výzvu od Novaka Djokoviče.

Fanoušci "bílého sportu" se proto mají v příštích letech na co těšit...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články