Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na Australian Open jde o zdraví, varují bývalé světové jedničky

Zhoršené ovzduší ovlivňuje letošní Australian Open. Organizátoři opakovaně posunuli start kvalifikačních zápasů, tenisté si stěžovali na potíže s dýchaním. Bývalé světové jedničky Chris Evertová a Kim Clijstersová se obávají, že při dlouhých zápasech půjde hráčům a hráčkám o zdraví.

Kouř nad Australian Open
zdroj: Reuters

"Myslím, že by to měli (pořadatelé) opravdu bedlivě sledovat. Jde o zdraví, hlavně ve třísetových nebo pětisetových zápasech, kdy se hraje hodně dlouho. To chcete dýchat čistý vzduch," řekla Američanka Chris Evertová, dvojnásobná vítězka Australian Open.

V úterý začal program kvalifikačních zápasů kvůli kouři o hodinu později, ve středu dokonce o tři. Přesto organizátoři čelili kritice za to, že v znečištěném ovzduší důsledně nechali tenisty hrát. Někteří si stěžovali na potíže s dýcháním, Slovinka Dalila Jakupovičová dokonce své utkání vzdala.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalita ovzduší zasahuje do průběhu Australian Open

"Odložili zápasy, ale to problém se vzduchem nevyřeší," řekl Belgičanka Clijstersová. "Když se nedá hrát, tak o co jde? V takovémhle ovzduší nemůžete hrát a předvádět dobrý tenis dvě hodiny, u mužů třeba čtyři až pět hodin. Kdybych tam byla, tak bych se hlasitě ozvala a minimálně si promluvila s vedením turnaje o tom, jak to chtějí řešit," uvedla.

Belgická vítězka Australian Open 2011 se původně v Melbourne měla vrátit v 36 letech k tenisu. Kvůli zdravotním potížím matka tří dětí odložila comeback na březen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články