Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Murray nahradí na čele světového žebříčku Djokoviče

Paříž - Andy Murray se stane poprvé v kariéře světovou jedničkou. Rozhodl o tom jeho semifinálový postup přes Milose Raonice na pařížském turnaji. Raonic do utkání nenastoupil a je ohrožen jeho start na Turnaji mistrů, kde by ho mohl zastoupit Tomáš Berdych. Murray na čele žebříčku nahradí Novaka Djokoviče, který vládl světovému tenisu 122 týdnů. 

Andy Murray
zdroj: Reuters

Devětadvacetiletý Murray vystřídá v čele pořadí ATP Tour Srba Novaka Djokoviče, jenž byl světovou jedničkou nepřetržitě 122 týdnů od července 2014. Předtím vládl žebříčku ve dvou obdobích v letech 2011–2012 a 2012–2013.

Dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný grandslamový šampion Murray se stane 26. světovou jedničkou od zavedení současné podoby žebříčku v roce 1973.  V čele pořadí bude jako první Brit v historii.

Andy Murray: "Stát se světovou jedničkou nebyla otázka tohoto týdne nebo několika posledních dnů. Bylo to dvanáct měsíců tvrdé práce. Na začátku kariéry jsem toužil po grandslamovém vítězství. Jak jsem stárnul, chtěl jsem se pokusit dostat se na první místo žebříčku. Musel jsem ustálit svou výkonnost a podařilo se mi to. Jsem hodně hrdý."

Sport
zdroj: ČT4

Murraymu pomohla k posunu na tenisový trůn Djokovičova čtvrtfinálová porážka v Paříži s Chorvatem Marinem Čiličem. Skotský tenista pak potřeboval ke splnění svého snu dvě vítězství - první zaznamenal nad Tomášem Berdychem a druhé bez boje s Raonicem, jenž nenastoupil kvůli zranění pravé nohy.

Raonic si poranil stehenní sval ve čtvrtfinálovém utkání s Jo-Wilfriedem Tsongou. "Před půl hodinou jsem byl na magnetické rezonanci a ukázalo se, že mám sval natržený," uvedl Kanaďan. Kvůli zranění je ohrožena jeho účast na Turnaji mistrů, který začíná 13. listopadu. "Stále je šance, že to stihnu, ale bylo mi řečeno, že to je na pět až deset dnů, takže to bude tak tak," řekl. Kdyby Raonic nemohl v Londýně startovat, mohl by ho nahradit Berdych, jenž je v žebříčku pro Turnaj mistrů na prvním nepostupovém místě.

"Je to samozřejmě trochu zvláštní a nešťastné, jak k tomu došlo. Raději bych si to vybojoval na kurtu, ale i tak jsou za tím léta dřiny," řekl Murray k posunu do čela pořadí. Pozici světové jedničky bude přespříští týden hájit na Turnaji mistrů v Londýně, který ještě nikdy nevyhrál. "Musím teď resetovat své cíle a najít další věc, která mě bude motivovat a nutit ke stále lepším výkonům," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články