Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Berdych nezvládl vypjaté momenty s Murraym a přišel o naději na Turnaj mistrů

Paříž - Tomáš Berdych podlehl ve čtvrtfinálovém duelu pařížského turnaje Britovi Andymu Murraymu 6:7 (9:11) a 5:7 a po vyřazení přišel o naději probojovat se na závěrečný Turnaj mistrů. Zápas zlomil tie-break první sady, ve které vedl Berdych už 6:1. V dalším zápase senzačně vyřadil Marin Čilič z Chorvatska světovou jedničku, Srba Novaka Djokoviče, po setech 6:4 a 7:6. Čilič porazil Djokoviče poprvé z patnácti vzájemných duelů. Srbský tenista tak může přijít o post světové jedničky na úkor Murrayho.

Tomáš Berdych
zdroj: Twitter autor: @bnppmasters

Murray má díky postupu do semifinále na dosah pozici světové jedničky. Po nečekaném čtvrtfinálovém vyřazení Srba Novaka Djokoviče od Chorvata Marina Čiliče stačí Britovi k posunu na první místo žebříčku jediné vítězství.

Berdych měl s favorizovaným Murraym velkou šanci na vítězství ve vyrovnaném prvním setu. V tie-breaku český tenista vedl už 6:1, pak však o dva roky mladší Brit i díky jeho chybám ztrátu smazal a zkrácenou hru získal 11:9. Český hráč nevyužil v koncovce setu celkem sedm setbolů.

Zatímco v první sadě si ani jeden z hráčů nevypracoval brejkbol, druhý set začal ztrátou Berdychova podání. Murray si svůj servis držel a za stavu 5:4 podával na vítězství v zápase, český tenista ale riskantní hrou dokázal poprvé Skotovo podání prolomit a srovnat. Hned v dalším gamu ale po nevydařené smeči a následné dvojchybě o servis přišel a Murray výhodu při vlastním podání potvrdil.

Berdycha tak porazil v šestnáctém utkání podesáté a pošesté za sebou. O postup do finále, jež by ho poprvé v kariéře posunulo na první místo žebříčku, se Murray utká s vítězem čtvrtfinále mezi Kanaďanem Milosem Raonicem a domácím Jo-Wilfriedem Tsongou.

Marin Čilič slaví první vítězství nad Novakem Djokovičem
zdroj: Reuters autor: GONZALO FUENTES

Čilič prolomil prokletí, popatnácté mu to proti Djokovičovi vyšlo

Murraymu ulehčil situaci sám Djokovič, jenž ve čtvrtfinále podlehl Čiličovi 4:6 a 6:7. Chorvat, který minulý týden získal titul v Basileji a postupem do pařížského čtvrtfinále si zajistil účast na Turnaji mistrů, porazil Djokoviče poprvé v kariéře. Osmadvacetiletý Chorvat o rok staršímu Srbovi podlehl ve všech předchozích 14 duelech, ale tentokrát skvěle servíroval a potvrdil výbornou formu.

Zápas mohl Čilič ukončit už ve dvanáctém gamu, kdy ještě Djokovič odvrátil dva mečboly, ale v tie-breaku už Chorvat jasně dominoval a vyhrál ho 7:2. V semifinále se utká s Johnem Isnerem, jenž v americkém čtvrtfinále vyřadil Jacka Socka.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion Djokovič je světovou jedničkou nepřetržitě od července 2014, předtím byl dvakrát v čele žebříčku ATP v letech 2011-2012 a 2012-2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych nezvládl duel s Murraym a prohrál 6:7 a 5:7

Tenisový turnaj mužů v Paříži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Murray (2-Brit.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (11:9), 7:5, Čilič (Chorv.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 7:6 (7:2), Isner - Sock (oba USA) 7:6 (8:6), 4:6, 6:4.

Uložit

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy