Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nadalovi stojí v cestě za 14. titulem z Roland Garros jeho "žák" Ruud

Souboj učitele a jeho žáka uzavře letošní Roland Garros. Proti sobě totiž stanou třináctinásobný šampion turnaje Rafael Nadal a Nor Casper Ruud, který od roku 2018 trénuje v Nadalově akademii na Mallorce. Španělský fenomén zaútočí dva dny po 36. narozeninách na rekordní 22. grandslamový titul a může si upevnit pozici nejúspěšnějšího hráče všech dob.

Rafael Nadal se raduje na Roland Garros
zdroj: imago sportfotodienst autor: Antonio Borga

Nadal, který před Roland Garros laboroval s chronickým zraněním nohy, je v pařížském finále počtrnácté. Všech předchozích 13 zápasů vyhrál, naposledy před dvěma lety.

V letošním čtvrtfinále vyřadil ve čtyřech setech úřadujícího šampiona a světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče. V semifinále postoupil poté, co si za stavu 7:6, 6:6 Němec Alexander Zverev poranil kotník a musel vzdát. Na Roland Garros má na svém kontě 111 vítězství, prohrál jen ve třech utkáních.

"Antukový král" může po lednovém triumfu na Australian Open získat druhý letošní grandslamový titul. Dvaadvacátým vavřínem by posunul vlastní historické maximum. Djokovič a Švýcar Roger Federer jich mají dvacet.

Nadal je druhým nejstarším finalistou Roland Garros po sedmatřicetiletém Billu Tildenovi v roce 1930. Pokud uspěje, stane se nejstarším vítězem turnaje v historii.

"Bojoval jsem a udělal všechno možné, abych měl další šanci zahrát si v Paříži finále. Ve chvíli, kdy pak dojde na tyhle okamžiky, všechny oběti, co jsem musel podstoupit, dávají smysl," řekl Nadal.

O 13 let mladší Ruud byl dosud na grandslamu nejdále ve 4. kole loňského Australian Open. Se svým vzorem Nadalem se ještě nikdy na okruhu ATP nestřetl.

Když španělský tenista vyhrál v roce 2005 první titul na Roland Garros, bylo Ruudovi teprve šest let. "Casper má skvělou povahu, aby v kariéře uspěl. Je uvolněný, pokorný a učenlivý. Myslím, že jsme mu v akademii dokázali trochu pomoci," uvedl Nadal.

Osmý hráč světa Ruud se stal prvním Norem v historii, který se dostal do grandslamového finále. Na okruhu ATP neprohrál už deset zápasů za sebou. Před Roland Garros zvítězil v Ženevě. Antukový povrch mu sedí, získal na něm sedm z osmi titulů a od roku 2020 ovládl na tomto povrchu 66 duelů.

"Nadal je mým životním idolem a tohle utkání bude pro mě obrovskou výzvou. Nebude to snadné, ale zkusím si to užít. Vím, že budu outsider, ale pokusím se zabojovat," prohlásil Ruud poté, co v semifinále vyřadil ve čtyřech setech Marina Čiliče z Chorvatska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články