Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Nadal potvrdil antukovou nadvládu. Ve finále zametl s Ruudem a má 14. titul z Paříže

V jednoznačnou záležitost ve prospěch favorizovaného Rafaela Nadala se změnilo finále Roland Garros. Španělský fenomén v něm deklasoval Nora Caspera Ruuda 6:3, 6:3, 6:0 a z turnaje ve francouzské metropoli si odveze rekordní 14. titul. Dva dny po 36. narozeninách získal dvaadvacátou grandslamovou trofej, čímž posunul vlastní historické maximum. Srb Novak Djokovič a Švýcar Roger Federer jich mají dvacet.

Je nám líto, video expirovalo.
Rafael Nadal vybojoval v Paříži 22. grandslam

Nadal se stal zároveň nejstarším šampionem Roland Garros v dějinách turnaje. V Paříži vyhrál 112. zápas, prohrál doposud jen třikrát. Španělský tenista navázal na lednový triumf z Australian Open a může myslet na kalendářní Grand Slam.

O třináct let mladší Ruud svému vzoru příliš vzdorovat nedokázal a prohrál za 2 hodiny a 20 minut. Osmý hráč žebříčku ATP se do finále grandslamu probojoval jako první Nor v historii. Dosud bylo jeho maximem 4. kolo z loňského Australian Open.

Nadal, kterého před turnajem i během něj trápilo chronické onemocnění nohy, zahájil finálové utkání sebevědomě. Po dvou prolomených servisech vyhrál první sadu jednoznačně 6:3.

Ruud si ve druhém dějství za stavu 2:1 vybojoval brejk, ale Nadal od té doby zapnul na vyšší úroveň a pěti hrami za sebou sadu otočil ve svůj prospěch. V nastoleném tempu pokračoval i v závěrečném setu, v němž nadělil soupeři "kanára". Tento počin se povedl Španělovi ve finále Roland Garros potřetí v kariéře.

Nadal vyrovnal 22. grandslamovým titulem bilanci Steffi Grafové. Více triumfů mají v tenisové historii jen Serena Williamsová (23) a Margaret Courtová (24).

V ženské čtyřhře se podruhé v kariéře staly královnami pařížského grandslamu Caroline Garciaová s Kristinou Mladenovicovou z Francie. Ve finále porazily Cori Gauffovou s Jessicou Pegulaovou z USA 2:6, 6:3, 6:2.

V bouřlivé atmosféře slavil domácí pár páté společné vítězství a všechny zaznamenal na antuce. Na Roland Garros se letos představil díky divoké kartě od pořadatelů.

Osmadvacetiletá Garciaová získala sedmý titul a druhý grandslamový. O rok starší Mladenovicová uspěla ve čtyřhře na Roland Garros počtvrté, když v letech 2019 a 2020 triumfovala s Maďarkou Timeou Babosovou. Celkově má v deblu šestý grandslamový titul, když ovládla také dvakrát na Australian Open (2018, 2020).

Osmnáctiletá Gauffová naopak prohrála druhé finále ve dvou dnech. V sobotu nestačila ve dvouhře na světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska. S Pegulaovou byly letos na pátém turnaji, jediné vítězství získaly v únoru v Dauhá.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Muži:
Dvouhra - finále:
Nadal (5-Šp.) - Ruud (8-Nor.) 6:3, 6:3, 6:0.

Ženy:
Čtyřhra - finále:

Garciaová, Mladenovicová (Fr.) - Gauffová, Pegulaová (8-USA) 2:6, 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články