Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dominantní Šwiateková podruhé opanovala Roland Garros a vyrovnala rekord

Fantastickou formu má v posledních měsících světová jednička Iga Šwiateková a svou nadvládu potvrdila i na Roland Garros. Ve finále porazila osmnáctiletou Američanku Cori Gauffovou 6:1 a 6:3. Polská tenistka získala druhý grandslamový titul a 35. vítězstvím na okruhu WTA za sebou vyrovnala dosavadní rekord Venus Williamsové z roku 2000.

Je nám líto, video expirovalo.
Šwiateková na Roland Garros vyrovnala rekord

Jednadvacetiletá Šwiateková zdolala Gauffovou ve třetím utkání v řadě a opět neztratila ani set. Celkem vyhrála šestý turnaj v řadě a upevnila si vedení v žebříčku WTA, kde bude mít v pondělí takřka dvojnásobný náskok před Anett Kontaveitovou z Estonska.

Gauffová, kterou čeká v neděli finále čtyřhry, proto nezopakuje loňský počin Barbory Krejčíkové. Česká tenistka před rokem v Paříži ovládla vedle singlu také debl s Kateřinou Siniakovou. Letos po návratu po zranění lokte vypadla v prvním kole s domácí Diane Parryovou. Účast ve čtyřhře kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odřekla.

"Po zápase jsem Coco (Gauffové) říkala, ať nebrečí, ale podívejte na mě. Chtěla bych pogratulovat i jí, protože předvedla výborný výkon. Sleduju ji a věřím, že jednou tady vyhraje," řekla v rozhovoru na kurtu Šwiateková.

"Když jsem zde vyhrála před dvěma lety, bylo to něco neuvěřitelného a nečekala jsem to. Tvrdě jsem na sobě pracovala, abych to dokázala znovu. I když to bylo těžké a byla jsem pod tlakem, díky fanouškům jsem to zvládla. Je skvělé, že tu jste se mnou i v těžkých chvílích," doplnila polská tenistka a vyslovila také podporu válkou sužované Ukrajině, za což si vyslechla dlouhý potlesk. "Zůstaňte silní," vzkázala.

Šwiateková si za druhým grandslamovým titulem šla rázně od samého úvodu. V první sadě prolomila soupeřce třikrát servis a za 33 minut vyhrála 6:1. Ve druhé sice Gauffová získala brejk, o tři roky starší Polka ji ale brzy oplatila stejnou mincí a za stavu 3:2 prolomila její servis znovu. Po hodině a osmi minutách světová jednička proměnila první mečbol.

Při oslavách v lóži s týmem a rodinou se objala také s hvězdným polským fotbalistou Robertem Lewandowskim.

"Omlouvám se, že jsem to nezvládla. Věřím, že to ale bylo první z mnoha finále a do konce sezony vás potěším. Děkuji všem i za podporu během celého turnaje," prohlásila Gauffová, v jejichž očích se leskly slzy.

Šwiateková se stala po Sereně Williamsové druhou hráčkou v tomto století, která vyhrála šest titulů v úvodních šesti měsících v sezoně. Je také po Monice Selešové, Steffi Grafové a Chris Evertové čtvrtou nejmladší hráčkou, jež získala na Roland Garros více titulů.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Ženy: Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (18-USA) 6:1, 6:3.

Juniorky: Dvouhra - finále:
Havlíčková (9-ČR) - Sierraová (Arg.) 6:3, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články