Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Atmosféra jako při Davis Cupu. Bylo to elektrizující, chválil Djokovič

Světová jednička Novak Djokovič očekává v pátečním semifinále Roland Garros velkou bitvu s obhájcem titulu Rafaelem Nadalem. Ještě předtím ale musel srbský tenista zvládnout středeční vypjaté čtvrtfinále s Italem Matteem Berrettinim, po jehož skončení si na prázdném centrálním dvorci Philippea Chatriera úlevně zakřičel. Přímé přenosy z Roland Garros sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Novak Djokovič na Roland Garros
zdroj: imago sportfotodienst autor: Aurelien Morissard

Nejvýše nasazený Djokovič udolal v nočním utkání turnajovou devítku Berrettiniho po třech a půl hodinách 6:3, 6:2, 6:7 a 7:5. Většina zápasu se hrála před 5000 příznivci, kteří vytvořili bouřlivou kulisu. "Byla tam atmosféra jako při Davis Cupu. Spousta fanoušků, oslavy každého bodu, křik. Bylo to elektrizující," uvedl Djokovič po první pařížské "night session" s diváky.

V předchozích dnech se na Roland Garros hrály noční duely před prázdnými tribunami kvůli zákazu vycházení po 21. hodině v souvislosti s koronavirovou pandemií. "Večerka" však byla posunuta na 23:00, nicméně fanoušci zápas dokoukat nestihli. Ve čtvrtém setu museli hlediště opustit a utkání bylo kvůli tomu zhruba na dvacet minut přerušeno.

"Ten zápas měl všechno: pády, publikum, pauzu. Byla v tom spousta intenzity a byl jsem celou dobu napjatý," pokračoval Djokovič, jenž ve čtvrtém setu upadl a odřel si do krve dlaň na levé ruce. Po třetím proměněném mečbolu krátce před půlnocí si pak úlevně zakřičel. "Byla to reakce na to, že jsem se zbavil napětí, které mě celý zápas provázelo," vysvětlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický poslední gem v utkání Djokovič - Berrettini

Další zřejmě vypjatá bitva ho čeká v pátek, kdy změří síly s třináctinásobným šampionem Nadalem. Djokovič má v celkové bilanci mírně navrch (29:28), ale se Španělem na Roland Garros prohrál sedm z osmi zápasů včetně loňského finále, v němž dostal "kanára". Jediné letošní utkání před měsícem ve finále turnaje v Římě také vyhrál pětatřicetiletý Nadal.

"Samozřejmě je to hodně očekávané semifinále. Není to jako každý jiný zápas," uvedl Djokovič, který je spolu se Švédem Robinem Söderlingem jediným tenistou, jenž na pařížské antuce dokázal fenomenálního Španěla porazit. "Přiznejme si to, je to největší možná výzva, hrát proti Nadalovi na tomhle kurtu. Nic většího není," konstatoval Srb.

Jejich duel bude důležitý také z hlediska historických rekordů. Nadal by se v případě celkového pařížského triumfu ziskem 21. titulu odpoutal na prvním místě od Rogera Federera, osmnáctinásobný šampion Djokovič by na druhou stranu získal možnost stáhnout ztrátu na své dva soupeře.

"Naše rivalita se už zapsala do historie tohoto sportu. Věřím si. Vím, že můžu vyhrát, jinak bych tu nebyl. Bude to velká bitva," dodal současný vládce tenisu Djokovič.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří o generaci mladší Alexander Zverev z Německa a Řek Stefanos Tsitsipas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články