Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vendeta za fotbalové finále se Chorvatům zdařila. Podruhé v historii vyhráli Davis Cup

To, co se nepodařilo fotbalistům Chorvatska ve finále světového šampionátu, zvládli tenisté. Na antuce v Lille porazili domácí Francii 3:1 a podruhé v dějinách získali prestižní "salátovou mísu". O rozhodující bod se postaral hvězdný Marin Čilič, který po setech 7:6, 6:3 a 6:3 zdolal Lucase Pouilleho. 

Marin Čilič slaví zisk rozhodujícího bodu ve finále Davis Cupu
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Chorvaté udělali důležitý krok k druhé daviscupové trofeji po vítězství v roce 2005 už v pátek, kdy sedmý hráč světového žebříčku Čilič a Borna Čorič opanovali své dvouhry.

Obhájci titulu Francouzi sice v deblu snížili na 1:2, ale porážku dnes neodvrátili. Hrdina loňského finále proti Belgii Pouille nahradil původně nahlášeného Jérémyho Chardyho, ale na bývalého šampiona US Open nestačil.

Třicetiletý Čilič nečelil v zápase jedinému brejkbolu a cenný triumf svého týmu zpečetil po dvou hodinách a 22 minutách. Rozesmutněl tak zhruba dvacet tisíc francouzských fanoušků na fotbalovém stadionu Pierrea Mauroye, kteří doufali v obhajobu, což se naposledy povedlo v roce 2013 českému týmu.

"Mistrem světa se nestáváte každý den. Pro nás je to splněný sen," uvedl Čilič, jenž se dočkal daviscupové trofeje dvanáct let po svém debutu v týmové soutěži. "Ze sna mě to nebudilo. Spím dobře, ale jsem šťastný, že jsem hrál tenhle víkend tak dobře," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Chorvatští tenisté jsou novými vítězi Davis Cupu

Kapitán domácích Yannick Noah, jehož od příští sezony vystřídá Amélie Mauresmová, postrádal ve finále zraněnou žebříčkovou jedničku Richarda Gasqueta. V nominaci neměl ani Gaëla Monfilse s Gillesem Simonem.

Naopak spoléhal na Jo-Wilfrieda Tsongu vracejícího se po zranění. Tsonga však v pátek prohrál s Čiličem jednoznačně 0:3 a jeho start v případné čtvrté dvouhře byl ohrožen kvůli problémům s tříslem.

"Prohráli jsme s lepším týmem. Dělali jsme, co se dalo, abychom se jim vyrovnali, ale oni nás přejeli," uvedl loučící se Noah, jenž po zápase přišel se svými svěřenci přemožitelům pogratulovat do šatny. "Zasloužili si to, jsou to skvělí šampioni," dodal bývalý vítěz Roland Garros  v roli kapitána dovedl Francouze ke třem daviscupovým triumfům.

Chorvatsko se tak stalo posledním daviscupovým šampionem dle formátu, kdy je hostitelem finále jedna země, zápasy se hrají ve třech dnech na tři vítězné sety. Příští rok už se bude konat turnaj pro 18 týmů v Madridu, který se uskuteční během jednoho týdne a každé utkání se bude hrát pouze na dva vítězné sety.

Češi budou o postup na zmíněný turnaj bojovat v únorové kvalifikaci proti Nizozemsku.

Finále tenisového Davisova poháru v Lille (antuka, hala):

Francie - Chorvatsko 1:3

Pouille - Čilič 6:7 (3:7), 3:6, 3:6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články