Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

K sílícím hlasům proti novému formátu Davis Cupu se přidala i Austrálie

Austrálie se vyslovila proti novému formátu Davis Cupu. Tamní tenisový svaz oznámil v dopise Mezinárodní tenisové federaci, že se chystá hlasovat proti jeho přijetí. Námitky k výrazné proměně tradiční soutěže zaznívají i ze starého kontinentu, a to i od Iva Kaderky, předsedy Českého tenisového svazu. Představitelé ITF přesto konstatovali, že je v dané věci podporují i pořadatelé grandslamových turnajů ve Wimbledonu, Paříži i New Yorku.

Trofej pro vítěze Davis Cupu
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Soutěž o slavnou "salátovou mísu" se má už od příštího roku poprvé po 118 letech hrát jako finálový turnaj osmnácti družstev během jednoho týdne na jednom místě. Australanům, kteří jsou s 28 vítězstvími druhou nejúspěšnější zemí Davisova poháru po Spojených státech, se nelíbí formát ani podle jejich mínění nejasné financování.

Peníze pro novou soutěž má zajistit investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit během 25 let tři miliardy dolarů, to je více než 60 miliard korun. Australský svaz požaduje transparentní finanční záruky pro jednotlivé účastníky, pokud se má na tak dlouhou dobu vzdát domácího prostředí.

Podobné obavy vyjádřil i Vladimir Dmitrijev, předseda evropské federace Tennis Europe, sdružující padesát zemí. V dopise si ITF stěžoval na to, že nový model je hlavně po finanční stránce stále hodně neprůhledný. Podle něj se v současné době nehovoří už o 120 milionech dolarů ročně, ale jen o třetině této částky. A šéf evropského tenisu se ptá, co bude se soutěží za pár let, pokud se model neosvědčí.

Novou podobu Davisova poháru podle agentury Reuters ohrožuje také Asociace tenisových profesionálů (ATP), která chce oživit Světový pohár družstev. Ten se až do roku 2012 hrál ve skromnější podobě v Düsseldorfu, ale nově by měl mít dotaci 15 milionů dolarů a započítávat se do žebříčku. Premiéra se chystá na rok 2020 do Austrálie a kolize s novým Davis Cupem může být jednou z příčin australských námitek.

Pořadatelé dalších grandslamových turnajů z New Yorku, Paříže a Londýna naopak nový projekt podpořili. Vedení ITF to uvedlo v prohlášení v reakci na dopis z Austrálie. "Posouzení projektu bylo provedeno nezávislými odborníky a na základě toho máme ve firmu Kosmos plnou důvěru. Projekt ochrání budoucnost tenisu a přinese výhody pro hráče, týmy, diváky, sponzory i televize," konstatuje ITF.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články