Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Davis Cup v Argentině rozehrají Lehečka s Báezem, Macháče čeká Schwartzman

Daviscupové utkání Argentina - Česko je rozlosováno. V prvním pátečním singlu se představí ve formě hrající Jiří Lehečka proti Sebastiánu Báezovi. Ve druhém vyzve Tomáš Macháč světovou čtrnáctku Diega Schwartzmana. Přímé přenosy sledujte od 16:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Jiří Lehečka
zdroj: AP autor: Peter Dejong

Sobotní program zahájí v 15:00 čtyřhra, do které český kapitán Jaroslav Navrátil nahlásil dvojici Zdeněk Kolář - Vít Kopřiva a domácí duo Horacio Zeballos - Máximo González. Ve dvouhrách by se pak podle vývoje měli střetnout Lehečka se Schwartzmanem a Macháč s Báezem. V sobotu můžou kapitáni nominace změnit.

"Máme před sebou velkou výzvu, ale máme tým, který může uspět. Favorité jsou v Argentině domácí, o tom žádná, ale šance uspět a herní úroveň na naší straně určitě je," uvedl Lehečka. "Budeme bojovat," doplnil Macháč.

"Jestli jsme favorité? Ano, jsme," konstatoval Guillermo Coria, bývalý třetí hráč světa a finalista Roland Garros 2004, kterého čeká premiéra v roli argentinského kapitána. "Jsme si toho vědomi, ale zároveň víme, že to bude velký boj. Očekáváme, že Lehečka a Macháč odehrají všechno, ale nastudovali jsme podrobně všechny hráče a připravili herní plán."

Dvacetiletý Lehečka (94. v žebříčku ATP) se s o rok starším Báezem (62.), finalistou turnaje v Santiagu de Chile z minulého týdne, utkal předloni na akci Futures v Praze a vyhrál ve třech setech. "Byla to velká bitva," vzpomínal český tenista po losu. "Oba jsme od té doby ušli velkou cestu. Uvidíme, jak to dopadne."

Je rád, že začne první. Navrátil doufá, že by mohl dostat Argentince do úzkých. "Jirka má v Davis Cupu zkušenosti, zatímco Báez ho ještě nehrál a bude na něm zodpovědnost. Kdyby se bod podařil, bude pak Schwartzman pod tlakem," uvažoval Navrátil.

Macháč (131.) loni v Innsbrucku překvapil výhrami ve finálové skupině Davisova poháru nad silnějšími soupeři. Nyní zkusí zaskočit Schwartzmana, s kterým prohrál loni na olympiádě v Tokiu. "Nějaký respekt by mohl mít," přemítal Macháč. Pochvaloval si, jak rychle se adaptoval na antuku. "Na to, že jsem hrál půl roku na betonech, jsem to nečekal," dodal.

V českém týmu schází Jiří Veselý, který se v předstihu s kapitánem domluvil, že tentokrát Davis Cup vynechá, jelikož se mu až do minulého týdne, kdy se dostal do finále turnaje v Dubaji, na okruhu ATP nedařilo. "Věřím, že se s tím kluci poperou. Třeba je opravdu čas na střídání stráží a novou generaci. Kdybych byl v budoucnu přínosem, tak se určitě nebráním tomu se zase vrátit, ale čas a energii teď věnují sobě," řekl Veselý serveru sport.cz.

Češi vedou ve vzájemné bilanci nad Argentinci 5:1. Třikrát soupeře porazili v semifinále bývalého modelu soutěže a pokaždé pak v letech 1980, 2012 a 2013 získali slavnou salátovou mísu.

Vítěz postoupí do skupiny finálového turnaje, jenž se uskuteční 14. až 18. září na zatím neurčených místech. Poraženého čeká 16. a 17. září boj o účast v kvalifikaci v roce 2023.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články