Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

České úspěchy roku 2018? Legenda Ledecká, jízda Fed Cupem či basketbalový sen

I rok 2018 byl bohatý na velké sportovní výkony, ať už co se týče zisku zlatých medailí či překonávání světových rekordů, a mezi tím vším se neztratily ani ty české. Některé z nich měly celosvětový zásah, jako představení Ester Ledecké na olympijských hrách, jiné ocenila menší část fanoušků, jako celkový triumf Martina Šonky na Red Bull Air Race. Kterých 10 českých úspěchů tohoto roku je tedy podle redakce webu ctsport.cz největších?

Ester Ledecká a dvojnásobný zlatý zápis do olympijské historie

Thorleif Haug, Johan Gröttumsbraten a Ester Ledecká. Co mají tato tři jména společného? Jako jediní na jedné zimní olympiádě získali zlato ve dvou odlišných sportech. Jenže zatímco duo Norů to dokázalo v letech 1924, resp. 1928, kdy podobné dvojboje nebyly ničím neobvyklým, to, co se povedlo české hvězdě, navíc na dvou různých sportovních vybaveních, to už možná nikdo nikdy nezopakuje.

Že v Pchjongčchangu tehdy dvaadvacetiletá obojživelnice vybojuje nejcennější kov v paralelním obřím slalomu na snowboardu, s tím se tak nějak počítalo. Česká reprezentantka ve Světovém poháru jen těžko hledala konkurenci a potvrdila to také na svazích v Jižní Koreji.

Tehdy už však závodila jako senzační vítězka lyžařského superobřího slalomu. O jak velké překvapení šlo? Třeba americká televize NBC již před jízdou Ledecké vyhlásila, že vítězkou se stala Rakušanka Anna Veithová, a přepnula raději na krasobruslení. Češka šla do závodu až s číslem 26, jež mají lyžařky, od kterých se toho tolik nečeká. Jenže když prolétla cílem, na tabuli svítila zeleně -1 setina sekundy a první místo.

Sama Ledecká tomu tehdy nechtěla dlouho věřit a její pohled mluvil za vše. Senzace, senzace, senzace. Z českého talentu se z ničeho nic stala obrovská hvězda, která vše potvrdila na zmiňovaném snowboardu. I proto je jasnou favoritkou na českého Sportovce roku a anglická BBC ji zařadila mezi čtyři největší sportovní osobnosti roku.

Kralování nad Fed Cupem nekončí. Češky si vzaly trůn zpět

Loni jejich tříleté panování ukončily Američanky v semifinále, letos však české tenistky znovu ukázaly, že jestli někdo v posledních letech vládne Fed Cupu, jsou to ony. Mistrovský trůn si totiž vzaly zpět, a to právě od loňských šampionek z USA.

Češky šestý titul za posledních osm let a jedenáctý celkově vybojovaly před domácím publikem ve velkém stylu. I bez zraněné Karolíny Plíškové a nemocné Petry Kvitové nedaly rovněž oslabeným soupeřkám, kterým nedorazily největší opory v čele se Serenou Williamsovou, sebemenší šanci a oslavy mohly rozjet už po třetím zápase.

Dva body z toho získala nastupující česká opora Kateřina Siniaková. Jeden pak Barbora  Strýcová, která tímto triumfem ukončila po 16 letech reprezentační kariéru.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný vítězný míček a oslavy 11. titulu ve Fed Cupu

I bez Koukalové to jde. Krčmář s Vítkovou se zahryzli do cenného kovu

Byla to celosezonní kauza. Bude Gabriela Koukalová zdravá a pojede na olympiádu, nebo ne? Česká hvězda nakonec do Koreje kvůli zranění neodcestovala a po třaskavé knížce, v níž zkritizovala velkou část reprezentace, ukončila kariéru. Pro biatlonisty byly přesto Hry v Pchjongčchangu velice úspěšné.

První zacinkání přišlo hned v úvodní den sportovního svátku a postarala se o to ve sprintu Veronika Vítková. Česká jednička podala na trati skvělý výkon, kdy dobře jela na lyžích i přesně střílela. Oproti několika dalším hvězdám jen jednou minula terč a v cíli slavila bronz. Mohlo to být ale i lepší, jelikož druhá Norka Marte Olsbuová ji porazila pouze o vteřinu a půl.

Stříbro ale český biatlon přece jenom získal, a to hned v dalším závodě, kdy jeli sprint muži. V něm předvedl životní výkon Michal Krčmář. Jeho nejlepším umístěním v kariéře Světového poháru byl do té doby bronz, ale v Koreji mu to sedlo. Pálil přesně a díky skvělému poslednímu kolu dojel jen 4 sekundy za zlatem. O tom, jak těsný boj o medaile byl, ale svědčí také fakt, že kdyby protnul pásku o 5 sekund později, skončil by až čtvrtý.

Grandslamy, to je naše. Krejčíková se Siniakovou ničily svět

Dlouhých 26 let se nestalo, aby nějaká česká tenistka zakončila rok jako světová jednička. Táhlou sérii ukončil až pár Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, který prožil rok snů. Chcete důkaz?

České duo se totiž rozjelo do fantastických otáček. Vše začalo na French Open, kde dosáhly na titul. Podobný scénář zopakovaly také na Wimbledonu a nechybělo mnoho a málem dokonaly grandslamový hattrick. Na US Open prohrály až v semifinále. Výborně si počínaly také na Turnaji mistryň, kde vypadly až v samotném finále.

Tyto velké úspěchy jim tak po zásluze zajistily pozici světových jedniček čtyřhry a také další velká ocenění. WTA i ITF je vyhlásily nejlepším deblovým párem světa roku 2018. A úplná třešnička na dortu pro obě byl triumf ve Fed Cupu v Praze, kde se předvedla zejména Siniaková.

Nejenom Sáblíkovou živo je rychlobruslení. Erbanová ale řekla i dost

Jestli Koukalová kvůli zranění na olympijské hry neodjela vůbec, další velká česká naděje Martina Sáblíková se nějak dohromady stačila dát. V Pchjongčchangu byl ale výpadek z tréninku znát. Závod na 3000 metrů, v němž obhajovala stříbro ze Soči, pro ni skončil velkým zklamáním a čtvrtým místem. Chuť si spravila alespoň na 5 kilometrech, kde vyválčila po dvou zlatých za sebou tentokrát stříbro.

České rychlobruslení ale tradici dvou medailí z posledních dvojích Her dodrželo. Postarala se o to Karolína Erbanová, jež se na rozdíl od reprezentační kolegyně připravovala dlouhou dobu v Nizozemsku a zaměřila se na krátké distance. A právě v Koreji si vše sedlo. Na pětistovce předvedla fantastický výkon a získala bronz.

Životní rok měl ale pro Erbanovou trpký konec. Po konci nizozemského týmu a sporech s koučem Petrem Novákem, který ji dle jejích slov dlouhodobě srážel, ponižoval a šikanoval, raději ukončila rychlobruslařskou kariéru.

Hvězdy přijely a basketbalisté si poprvé zahrají na MS

O účasti mezi elitou na mistrovství světa čeští basketbalisté dlouho jen snili a fanoušci mohli pouze vzpomínat na dobu před rozdělením Československa, které si na šampionátu zahrálo naposledy v roce 1982. Letošní rok však nelichotivou bilanci změnil.

Český tým se totiž poprvé v samostatné historii podívá na MS, které se v příštím roce uskuteční v Číně. Reprezentaci pomohla změna kvalifikačního systému a také účast největších hvězd. V sestavě tak nechyběl jediný Čech v NBA Tomáš Satoranský či opora Fenerbahce Jan Veselý, který měl v národním týmu spory.

Den, který se zapíše do kronik českého basketbalu, pak přišel 16. září. Reprezentace na půdě Bosny a Hercegoviny triumfovala 85:80 a čtyři zápasy před koncem kvalifikace už jí nikdo nemohl sebrat postupovou příčku. Narazí v Číně na hvězdné Američany?

Loňský černý scénář se neopakoval. Šonka dosáhl na vytoužený titul

Minulý rok po posledním závodě sezony Red Bull Air Race zůstal hodně zklamaný. Martin Šonka šel do podniku v Indianapolis jako lídr celkového pořadí, jenže závěrečný let nezvládl podle představ a musel se spokojit s konečným druhým místem.

Letos se opakoval podobný scénář. Český pilot tentokrát ve Fort Worthu šel na řadu jako úplně poslední a znovu věděl, že jen nejlepší čas mu zajistí titul. Tentokrát však čtyřicetiletý pilot letecké formule 1 tlak zvládl na jedničku s hvězdičkou. I při posledním vystoupení prolétl mezi pilony nejrychleji a mohl slavit obrovský úspěch v podobě celkového titulu v seriálu Red Bull Air Race.

Knírek nechyběl. Místo zlatého byl ale pro Samkovou bronzový

Zlato ze Soči z ní udělalo hvězdu a i v Pchjongčchangu patřila Eva Samková k hlavním českým nadějím na nejcennější kov. Ten sice nepřišel, ale medailový knírek a obrácená bunda nechyběly. "Evka" totiž domů odvezla ze snowboardcrossu bronz.

Pětadvacetiletá závodnice každopádně i v Koreji dlouho pokukovala po zlatu, jelikož se jí dlouho dařilo. Na náročné trati s netradičním skokem při startu byla vůbec nejlepší v kvalifikaci a ovládla také svoji semifinálovou jízdu.

Ve finále si tak mohla vybírat pozici, jenže právě start jí vůbec nevyšel. Propadla se dozadu a kvůli malému prostoru na trati se dlouho nemohla protlačit vpřed. Příležitost přišla až v samotném závěru, kdy mezi závodnicemi došlo k několika kontaktům. Samkové se podařilo prodrat kupředu a v pádu prolétla cílovou čarou jako třetí. Další velký úspěch její kariéry tak byl na světě.

Výborná sezona Hermannové a Slukové: světové jedničky a velký úspěch ve Vídni

Od té doby, co se daly v roce 2016 dohromady, se sezonu od sezony neustále zlepšují a rok 2018 se plážovým volejbalistkám Markétě Nausch Slukové a Barboře Hermannové povedl náramně. Nestává se totiž příliš často, aby Česká republika měla v nějakém olympijském sportu světové jedničky.

Srpen přesto takový pohled na pár dní nabídl, a to vůbec poprvé v historii. Všechny favorizované páry z Brazílie, USA či Německa pouze koukaly na záda českému duu. Slukovou s Hermannovou do čela žebříčku FIVB katapultoval velký úspěch v podobě vítězství na turnaji kategorie Major ve Vídni i další dobré výsledky jako bronz z mistrovství Evropy.

Díky fantastické sezoně byly na galavečeru v Budapešti vyhlášeny evropskými Královnami plážového volejbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hermannová se Slukovou přemohly Brazilky a slaví ve Vídni zlato

Fuksa, Prskavec a Dostál = záruka medailových hodů

Vybrat jednoho z nich je hodně složité, Martin Fuksa, Josef Dostál a Jiří Prskavec totiž opět přidávali do sbírky cenné kovy jako na běžícím pásu a na rok 2018 budou dozajista vzpomínat velice rádi.

Životní sezonu prožil zejména kanoista Fuksa, který byl vyhlášen i domácím kanoistou roku. Ve Světovém poháru nenašel ani jednou přemožitele a jasně ho ovládl. To stejné se mu povedlo na mistrovství Evropy, kde bral zlato na pětistovce i kilometru, a další "placky" přišly na světovém šampionátu, kde ve stejných olympijských disciplínách získal bronz a stříbro.

Za výkony se nemusel stydět ani kajakář Dostál, jemuž se podařilo na neolympijské pětistovce kralovat na MS i ME a mezi světovou elitou přidal také bronz na olympijském kilometru.

A pak je tu kajakář Prskavec, který stejně jako Fuksa ovládl Světový pohár a na mistrovství světa získal stříbro. Na evropském šampionátu z vody vylovil bronz, což mu dohromady přineslo i vítězství v anketě Divočák roku, v níž soupeří nejlepší čeští závodníci na divoké vodě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články