Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Anketa ITF se obešla bez překvapení. Vládci tenisového roku jsou Nadal a Bartyová

Ocenění nejlepších hráčů roku 2019 převzali od Mezinárodní tenisové federace (ITF) světové jedničky Ashleigh Bartyová z Austrálie a Španěl Rafael Nadal. Bartyová opanovala anketu ITF jako první Australanka v historii, Nadal počtvrté v kariéře.

Rafael Nadal oslavuje vítězství v utkání na Turnaji mistrů
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Třiadvacetiletá Bartyová letos završila vynikajícími výkony návrat k tenisu, který v roce 2014 na dva roky opustila kvůli kriketu. V červnu porazila ve finále Roland Garros české překvapení turnaje Markétu Vondroušovou a stala se první australskou šampionkou pařížského grandslamu od Margaret Courtové v roce 1973.

Bartyová navíc jako první Australanka po Evonne Goolagongové-Cawleyové v roce 1976 stanula na prvním místě singlového žebříčku. Sezonu zakončila triumfem na Turnaji mistryň a dotáhla Austrálii do prvního finále Fed Cupu od roku 1993.

Je nám líto, video expirovalo.
Bartyová a Nadal se stali nejlepšími hráči roku podle ITF

Třiatřicetiletý Nadal letos potvrdil své panování na pařížské antuce a fenomenální sbírku z Roland Garros rozšířil už o dvanáctou trofej. K tomu vyhrál počtvrté US Open a navíc pomohl Španělsku k šestému vítězství v Davis Cupu, který se poprvé uskutečnil v novém formátu na finálovém turnaji v Madridu.

Rodák z Manacoru byl už na Turnaji mistrů vyhlášen nejlepším tenistou sezony dle mužské organizace ATP a získal i cenu fair play pojmenovanou po Stefanu Edbergovi. Ostatní hráči ho zvolili druhý rok po sobě a celkově potřetí.

S cenou odešli také Murray, Berrettini či Sinner

Trofej za comeback roku získal podle očekávání Brit Andy Murray. Trojnásobný grandslamový šampion se v lednu obával, že bude muset ukončit kariéru. Po druhé operaci kyčle se však vrátil a získal singlový a deblový titul.

Cenu pro hráče s největším zlepšením obdržel Ital Matteo Berrettini, jenž se z 54. místa žebříčku ATP vyšplhal až na osmé. Jeho osmnáctiletý krajan Jannik Sinner byl vyhlášen nováčkem roku a nejlepším trenérem Gilles Cervara, který dovedl do devíti finále Rusa Daniila Medveděva.

S prázdnou neodešel ani osmatřicetiletý Švýcar Roger Federer – už 17. rokem po sobě se totiž stal nejoblíbenějším hráčem fanoušků. Mezi deblisty se stejného ocenění počtrnácté v kariéře dočkala americká dvojčata Bob a Mike Bryanové.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články