Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ani výhra nad Djokovičem nemusí Berdychovi stačit k postupu

Londýn - K účasti v semifinále Turnaje mistrů nemusí Tomáši Berdychovi stačit ani vítězství nad Novakem Djokovičem. Za určitých okolností ale může se Srbem prohrát, a přesto postoupit. Skupina A je v Londýně nesmírně zamotaná a rozuzlení nabízí deset možných variant.

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů v Londýně
zdroj: AP autor: Sang Tan

Nejjistější cestou do semifinále je pro Berdycha dvousetová výhra nad světovou jedničkou Djokovičem, nebo jakákoli výhra s tím, že Francouz Jo-Wilfried Tsonga zdolá Brita Andyho Murrayho.

Dostat se mezi elitní čtyřku může český tenista i v případě porážky s Djokovičem 1:2 na sety. Za této situace by ovšem potřeboval výraznou pomoc Tsongy a jeho dvousetovou výhru nad Murraym. Pokud vyhraje Berdych nad Srbem "pouze" 2:1 na sety a Murray porazí Tsongu, bude mít český hráč smůlu a v Londýně skončí. K zápasu s Djokovičem nastoupí zhruba ve 14:45 SEČ.

Berdych se propočty zabývat nechce. "Ti, které mám kolem sebe, mi to stejně neřeknou. Poženou mě za vítězstvím. Žádné sety, žádné gamy počítat nebudeme," řekl český tenista.

Před Berdychem stojí především výzva Djokoviče vůbec porazit. To se mu z jedenácti zápasů povedlo jen v semifinále Wimbledonu 2010. Letos se střetli dvakrát a na jaře v Monte Carlu i nedávno v Šanghaji sedmadvacetiletý český tenista prohrál.

"V současné době je s ním asi nejtěžší hrát. Je ve skvělé formě, pohodě, cítí se dobře a tyhle podmínky mu přesně vyhovují. Bude to nesmírně těžké utkání, ale pořád je to jenom člověk a možné je všechno," řekl Berdych po středeční výhře nad Tsongou, která byla jeho jubilejní šedesátou v sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych vs. Djokovič - rozbor Marka Svačiny před zápasem

Předzápasový komentář Marka Svačiny:

"Turnaj mistrů je jakýmsi vyvrcholením celé sezóny, ale těla tenistů už jsou hodně opotřebovaná a navíc před Tomášem je ještě jeden velký úkol - pokusit se vyhrát salátovou mísu v Praze v Davisově poháru. Takže pro něj ještě sezóna nekončí. Naopak Djokovič ví, že když dohraje poslední míček v Londýně, může jet na dovolenou a odpočívat. Možná i proto bude do zápasu vstupovat s lehčí myslí než Berdych, ale Tomáš je bojovník, je zdravý, takže si myslím, že bude rozhodovat momentální forma. I když Djokovič je stále číslo jedna, Berdych číslo šest a favoritem musí být výše postavený tenista."

V případě výhry nad Djokovičem by Berdych letos už podruhé porazil aktuální světovou jedničku. Poprvé to dokázal na US Open, kde zdolal tehdejšího vládce pořadí ATP Švýcara Rogera Federera.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články