Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlaté časy odezněly, říká odcházející skeetař Sychra

Praha – Pro skeetaře Jana Sychru to byla hořká sezona. Čtyřnásobnému účastníkovi olympiád se nepodařilo vybojovat místo na příštích Hrách v Riu. Alespoň tečka byla sladká – z 6. armádních světových her si Sychra přivezl zlato. Mistr Evropy, dvojnásobný mistr světa s družstvem se pomalu loučí s aktivní kariérou a pošilhává po trenérské práci. Končí jeden z posledních brokařů, který pamatuje zlaté časy. Blízká budoucnost už tak růžově nevypadá.

Armádní závody v Koreji byly pro Sychru začátkem loučení. "Byl to jeden z posledních závodů mé kariéry. Mám obrovskou radost, že jsem si nakonec udělal takové potěšení. Nepodařilo se mi probojovat na olympiádu do Brazílie. Věk pokročil a už bych chtěl příští rok přejít plynule z aktivní činnosti do trenérské," prohlásil v pořadu Téma pro Hosty Sychra.

Zbraň ještě definitivně na hřebík nepověsil. "Neříkám, že se nezúčastním mistrovství Evropy nebo příštích armádních her." Jeho případná účast na olympijských hrách v Tokiu 2020 ale už není reálná. "To není vůbec aktuální. Řekl jsem si, že když dvacet let trávím na cestách někde po hotelech, je potřeba zpomalit a věnovat se rodině… Už jsem své dokázal, nějaké medaile jsem přivezl," řekl šestačtyřicetiletý otec dvou dětí.

"Budeme vděční za pátá osmá místa"

Pryč jsou doby, kdy český skeet vládl světu. Podle Sychry za to může nedostatek motivace i to, že v Česku už není povinná vojenská služba. "Jsem jeden z posledních, který prošel systémem tréninkových středisek mládeže, středisky vrcholového sportu," podotkl Sychra, který byl poprvé na olympiádě v Atlantě v roce 1996.

Je nám líto, video expirovalo.
Sychra v Tématu pro hosty. Se střelbou ještě nekončí

Neodmyslitelnou roli hraje i nedostatek finančních prostředků. "Nemáme tu klimatické podmínky, potřebujeme jezdit trénovat ven a peníze na to nejsou. U nás není olympijská střelnice, kde by se dalo od pondělí do neděle od rána do večera trénovat, abychom nikoho nerušili," posteskl si Sychra. "Ustrnuli jsme v osmdesátých devadesátých letech. Jsme malý svaz, který peněz moc nemá," zdůraznil.

"Doufám, že se pletu, ale zlaté časy asi odezněly. Budeme si muset zvykat, že budeme vděční za finále, pátá nebo osmá místa," prohlásil Sychra.

Střelcem jako poloprofesionál

Konkurence je ve světě vysoká, střelnice v zahraničí plné. Začínat se střelbou je podle Sychry vhodné dříve než v jeho době – kolem 12 let. V tomto věku je ideální střílet 10 tisíc nábojů ročně. "Dostaneme se na padesát až sedmdesát tisíc ročně včetně základních soutěží," vyčíslil Sychra náklady začínajícího střelce.

Čeští závodníci nemají ideální podmínky pro svůj sport. Zůstat u brokové střelby není jednoduché. "Dnes střelci studují nebo mají druhé zaměstnání. Jsme spíše poloprofesionálové," připustil Sychra.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články