Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Mistr světa ve skeetu Nýdrle: Střílet se naučí skoro každý, je to z 80 procent o hlavě

Mistr světa, držitel světového rekordu a stříbrný medailista z Evropských her. Brokový střelec Tomáš Nýdrle má za sebou veleúspěšné období. Forma jako hrom z přelomu června a července ovšem neznamenala kýženou odměnu – jistotu účasti na olympiádě v Tokiu 2020. "To je hlavní cíl," řekl rezolutně člen královéhradecké Dukly.

Střelec Tomáš Nýdrle se zlatou medailí z MS ve skeetu
zdroj: twitter.com/ASC Dukla ‏

Na loňském světovém šampionátu se ve skeetu soutěžilo o kvarteto účastnických míst na Hrách, letos nebylo ve hře žádné. "Federace rozdělila kvóty do dvou let. Letos se střílelo o jedno místo na Evropských hrách a možnost o ně usilovat bude ještě na evropských šampionátech a Světových pohárech," vysvětlil Nýdrle. 

Nejbližší šanci bude mít na Světovém poháru ve Finsku, následně na zářijovém ME v Itálii a v květnu proběhne ještě ME ve Francii. "Na každém ze závodů budou ve hře dvě účastnická místa," doplnil Nýdrle, jenž vkládá největší naděje do ME v italském Lonatu, které proběhne na stejné střelnici jako veleúspěšné MS z uplynulého víkendu. 

"Dlouhodobě mi to tam sedí. Osobně mám pocit, že je tam oproti mnoha jiným střelnicím perfektní viditelnost." 

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Mistr světa ve skeetu Nýdrle

V Lonatu del Garda, jak zní oficiální název města poblíž Brescie, zaznamenal v sobotu nejlepší výsledek v kariéře. Trefil 123 ze 125 "holubů". Ve finále dokonce všech šedesát, čímž vyrovnal světový rekord. "Myslím si, že je to spíš náhoda. Přede mnou jsme měli celou řadu skvělých střelců – Jan Sychra, Bronislav Bechyňský a mohl bych pokračovat i dál," reagoval s nadhledem na fakt, že vystoupal na světový trůn jako první Čech v historii. 

Na červnových Evropských hrách v Minsku prohrál v šestičlenném finále o jednu ránu pouze se Švédem Stefanem Nilssonem a letenka do Tokia mu těsně unikla. 

Psychická příprava je základ

Sportovní střelba vyžaduje obrovskou míru koncentrace a psychické odolnosti. O úspěchu a neúspěchu totiž často rozhoduje jediné zaváhání.

I z tohoto důvodu angažoval Nýdrle před letošní sezonou mentálního kouče. "Spolupracuji s Jiřím Kastnerem a probíhá to formou sezení a rad," upozornil a dodal. "Střílet se naučí skoro každý, ale je zapotřebí to umět prodat v závodech. Je to z 80 procent o hlavě."

Konkurence ve skeetu je obrovská. I proto se rodák z Jičína připravuje pod vedením bývalého reprezentanta Jana Sychry dvakrát až třikrát týdně na střelnici a samozřejmostí je i kondiční příprava. "Špičku tvoří 40–50 střelců. Pokud by se jakýkoli závod konal o týden později, všechno by bylo úplně jinak," zakončil Nýdrle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články