Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stejný sport, hymna je pořád česká. Parsons jednal v Praze a zval na paralympiádu

Paralympijské hry v Paříži začnou za 71 dní a účast už má jistou dvacet pět Čechů, tedy jen o tři méně, než bylo naposledy v Tokiu. Před jejich startem navštívil Českou republiku prezident Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons. V Praze jednal o podpoře českých sportovců a divákům slíbil, že pařížská paralympiáda bude stejně atraktivní jako olympiáda. "Je to pořád stejný sport," řekl.

Andrew Parsons
zdroj: reuters autor: Benoit Tessier

"Navštívil jsem národní paralympijský výbor a také Národní sportovní agenturu, abych pochopil, o co tady jde, abychom je mohli lépe podporovat," vysvětloval Parsons, který byl v Česku tři dny.

"Jsem opravdu nadšen. Mají správnou strukturu, po mnoha letech mají teď strukturu podobnou, jako máme my, a to jim opravu pomáhá, aby měli jasné role. Je vždycky dobré, aby ve sportu byla situace průhledná a také vědí, kam chtějí jít," hodnotil sedmatřicetiletý brazilský funkcionář a novinář se skotskými kořeny, který vede paralympijský výbor od roku 2017.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Parsons, Sýkora a Šebek o stavu českého parasportu

Spor ČV a ČSTPS

Český paralympijský výbor v historii dlouhou dobu řešil spory s Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Problémy trvaly od roku 2004, kdy tehdejší předseda ČSTPS Jan Nevrla požadoval změny ve fungování ČPV a pohrozil vystoupením.

Výbor jeho výhružky akceptoval jako skutečný odchod a přijal za svého člena konkurenční Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), která měla ČSTPS nahradit. Tam ale mnoho sportovců odmítalo přestoupit.

Po přijetí zpět se zdálo, že spor je u konce. V roce 2012 mělo dojít pod pohrůžkou sankcí ze strany Mezinárodního paralympijského výboru ke sloučení, obě organizace fungovaly souběžně a o rok později v prosinci dokonce vznikl nový Český spolek pro sport tělesně postižených (ČSSTP).

V ČPV tak vznikla anomálie, že jeden druh postižení mohly zastupovat tři organizace. V současné době sdružuje ČPV 29 členů včetně ČATHS a ČSP (Český PARA sport), tedy přejmenované ČSTPS.

"Probrali jsme strategické plány, kde by třeba chtěli být v roce 2032, a my teď hledáme způsob, jak jim pomoci, aby se tam dostali. Jsem opravu nadšený, je to velmi profesionální organizace, mají profesionální zaměstnance, a hlavně skvělou vizi," dodal.

Návštěva byla spojená i s domluvením dalším spolupráce. "Pomoct chceme, jakýmkoliv způsobem to půjde. Chceme pomoci, aby Český paralympijský výbor byl ještě lepší organizací, aby tu třeba bylo více velkých akcí. Chceme propojit ČPV s těmi správnými lidmi a organizacemi v našem hnutí tak, aby mohli naplnit plány, které mají. Je spousta věcí, které můžeme udělat," řekl Parsons.

Na mezinárodní úrovni však chystá také změny. "Myslím, že potřebujeme zlepšit to, co je mezi olympijskými a paralympijskými hrami. Protože jsme si jisti, že Paříž bude ta nejlepší paralympiáda, která kdy byla, ale potřebujeme být více vidět i mezi hrami. Potřebujeme mít lepší kalendář, více mistrovství světa a potřebujeme mít velké národní šampionáty," odhalil další plány.

"Jsme sportovní hnutí, ale zároveň chceme trošku změnit svět. Máme tu největší platformu na světě, to jsou paralympijské hry. Můžeme lidem ukázat, jak se díky sportu můžeme všichni propojit," dodal.

Český olympijský výbor a Národní sportovní agentura propagují heslo, že sport je stejný pro všechny, a ocenil ho i Parsons. "Mně se tahle kampaň hrozně líbí. Já jsem viděl nějaká videa a věci, mluvil jsem i se sportovci, kteří jsou v téhle kampani. A je to přesně ono. Je to stejný sport," mínil.

"Trošku jiný, někteří říkají adaptovaný sport, pořád je to ale atletika, plavání, basketbal, fotbal, cyklistika. A tohle jsou špičkoví sportovci, pořád je to to samé jen s menšími změnami, tak, aby byl přístupný pro některé handicapované sportovce, ale je to pořád stejný sport," řekl.

Paralympijské hry se blíží, a proto nechyběla ani pozvánka. "Vzkaz, který bych tady chtěl nechat, zní, sledujte paralympijské hry. Pokud můžete přijet do Paříže, tak určitě přijďte, nebo je sledujte na České televizi. Budou to stejní atleti, budou mít skvělé momenty a budete hrdí na české paralympijské atlety. (…) Ta hymna prostě bude česká. Je stejná," dodal s úsměvem.

Setkání se Sýkorou a Šebkem

Návštěvu ocenil i předseda ČPV Zbyněk Sýkora. "Předně jsem velmi potěšen, že Andrew, pan prezident paralympijského výboru, zavítal k nám do České republiky. Strávil tu tři dny a  společně máme díky tomu spoustu šancí si popovídat o tématech, které nás pálí," řekl.

"On se hodně zajímal o to, jak tu fungujeme, jak daleko jsme v inkluzi. Protože inkluze je na půdě Mezinárodního paralympijského výboru velmi žhavé téma. Také jak daleko jsme daleko v přípravách na Paříž," dodal Sýkora.

Společně navštívili i Národní sportovní agenturu. "Téma, která nás hodně pálí, jsou finance, které jdou do českého parasportu. Andrew představil model financování na celosvětové úrovni právě zástupcům české sportovní agentury a opačně," vysvětlil.

Setkání hodnotil i předseda NSA Ondřej Šebek. "Je to ocenění práce Českého paralympijského výboru. I v rámci jednání, které jsme s panem prezidentem měli, ocenil i skokový posun vnímání ČPV na mezinárodní scéně. To samé jsme potvrdili i my na úrovni České republiky, kde jsme zaznamenali pod vedením pana Sýkory velký posun ve fungování této organizace," řekl.

"Na úrovni České republiky podporujeme princip inkluze sportu handicapovaných a sportu zdravých. Samozřejmě, snažíme se i v rámci Národní sportovní agentury podporovat handicapové sportovce jako sportovce zdravé, podpora svazů, pořádání akcí je stejně strukturované," vysvětlil Šebek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články