Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Nepřijel jsem se do Paříže podívat, jaké tady pečou croissanty, říká lukostřelec Drahonínský

Čtyři paralympiády, čtyři finále, šest medailí. Pro lukostřelce Davida Drahonínského je pařížská mise pátou šancí na zisk cenného kovu, kterého by rád dosáhl i v mixu se Šárkou Pultar Musilovou. V neděli a pondělí bude čelit elitě, která má pro trénování daleko lepší podmínky. Český reprezentant však svému cíli podřídil poslední měsíce a nyní je chce zúročit. Přímé přenosy z paralympijského dění sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

David Drahonínský na paralympiádě v Paříži
zdroj: Český paralympijský tým

Drahonínský oslavil svůj první a zároveň hned zlatý paralympijský úspěch v Pekingu roku 2008. Svoji sbírku následně rozšířil o stříbro z Londýna, druhé individuální stříbro a bronz z mixu přidal v Riu de Janeiro.

Do Paříže přijel jako obhájce individuálního zlata a stříbra z mixu, na které by rád navázal. "Nebudu říkat, že jsem se jel podívat do Paříže, jaké tady pečou croissanty. Celý tento i loňský rok jsem tvrdě trénoval na nominaci spolu s kolegyněmi. Brousím si drápky až do finále," vyhlíží nedělní start po zdárné kvalifikaci, v níž bral třetí místo.

V pondělí ho čeká i mix s lukostřelkyní Šárkou Pultar Musilovou, která se v ženské kvalifikaci blýskla světovým rekordem. I proto Drahonínský doufá ve stupínek nejvyšší. "Kdybychom tomu nevěřili, tak jsme společně s holkami tolik netrénovali. V rámci svých podmínek jsme udělali vše pro to, abychom zde stříleli o ty nejcennější kovy," řekl.

Od loňského listopadu uběhlo pouze osm dnů, kdy dvaačtyřicetiletý reprezentant nedržel luk v ruce. V kombinaci s rehabilitací, posilovnou a prací se zahraničními trenéry se tak jeho denní režim podobá tomu u elitních sportovců. Podpora ze státu však podle něj tomu už tolik neodpovídá.

"Hodně se divím, že s podmínkami, jaké mám, dokážu konkurovat borcům z Číny a Itálie. Mám trochu štěstíčka, oni se trefují hůř jak já. Snad tomu bude i dál," zavtipkoval.

Místopředseda Českého paralympijského výboru Roman Suda naopak chválil, že díky novým dotačním programům mohou reprezentantům dopřát finanční podporu v kvalifikaci, a do Paříže tak odcestovalo o čtyři sportovce více, než tomu bylo v Tokiu.

"Jsou i nové typy akreditací, takže se nám podařilo, že s týmem kromě lékařů a terapeutů jsou i dva sportovní psychologové," uvedl. Mentální podporu vyhledává například i Drahonínský.

Výkony českých reprezentantů do Paříže přijel ocenit prezident Petr Pavel. "Všichni politici jezdí na zahájení olympijských her, málo se jich podívá na zahájení paralympijských. Proto jsem jim slíbil, že přijedu, a tak jsem tady," vysvětlil svoji přítomnost.

Vyzvat paralympioniky na souboj by si ale asi netroufl. "Lidi s opravdu vážným postižením se vůbec necítí diskvalifikováni ze života, ani že by mohli reprezentovat svoji zemi. A když jsem tady viděl některé sportovce, tak bych vůbec neřekl, že mohou dělat jakýkoli sport. S nikým z nich bych si zahrát nešel, protože bych se dostal do velmi trapné situace," vyzdvihl jejich schopnosti Pavel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články