Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Anglie narazila až ve finále. Mistry světa v ragby jsou Jihoafričané

Mistry světa v ragby se v Japonsku stali potřetí Jihoafričané. Mírně favorizované Angličany porazili 32:12. Dlouho to byl velký souboj kopáčů Handrého Pollarda a Owena Farrella. Prvně jmenovaný Afričan byl úspěšnější a s ním i celý jeho tým. Pětky navíc položili Makazole Mapimpi a Cheslin Kolbe.

Makazole Mapimpi pokládá rozhodující pětku finále MS
zdroj: Reuters

Jihoafričané se stali prvním týmem, který si cestou ke zlatu připsal porážku. Hned v úvodu nestačili na All Blacks, pak už ale nezaváhali. Obhájci bronzu potvrdili, že ve finále jsou stoprocentní. Ovládli ho podobně jako v letech 1995 a 2007.

"Nikdy jsem neviděl takovouhle Jižní Afriku. Hráli jsme pro lidi u nás doma. Ukázalo se, že když pracujeme jako jeden muž, můžeme dokázat cokoli," řekl první kapitán JAR tmavé pleti Siya Kolisi.

Favorizovaní svěřenci australského trenéra Eddieho Jonese, kteří v Japonsku s přehledem vyhráli předchozích pět zápasů, marně hledali fazónu. Poprvé na letošním turnaji nepoložili ani jednu pětku. "Moji hráči do toho dali maximum, ale dnes jsme prostě nebyli dost dobří," prohlásil Jones.

Anglie se po celý zápas nedostala ke své aktivní hře, kterou předvedla v semifinále proti Novému Zélandu. Jihoafričané nasadili od prvních minut k zběsilému tempu. Žádné velké taktizování. Hvězdný kopáč Handré Pollard se ve 2. minutě z trestného kopu ještě mýlil, v 10. ale už nikoli. Kopáčský koncert byl teprve na svém počátku.

Angličané byli viditelně zaskočeni aktivní hrou Springboks. Až na sklonku úvodní dvacetiminutovky se dostali do nadějné pozice a Owen Farrell proměnil trestný kop.

Hrálo se na sto procent a v polovině první půle museli střídat kvůli zranění tři hráči.

Zatímco během celého šampionátu Angličané hráli téměř bez chyb, ve finále na nich byla vidět nervozita. V 26. minutě Pollard proměnil další trestný kop po rozvázaném mlýnu.

Angličané sahali po pětce, ale jihoafrický val byl kompaktní

Úžasnou a svou nejlepší hru ve finále předvedl Albion po 30. minutě. Jejich útok byl nekonečný, bojovalo se na hranici brankoviště, ale Jihoafričané se zhuštěnou obranou dokázali fantasticky ubránit. Anglie z toho vytěžila jen tři body za proměněný trestný kop.

Ještě do poločasu se však Springboks ujali šestibodového vedení zásluhou dvakráte přesného Pollarda. Jihoafričané těžili z další chyby v mlýně Dana Colea, který už ve třetí minutě nahradil v anglickém dresu zraněného Kylea Sincklera.

Hrdina finále Handré Pollard
zdroj: ČTK/AP

Převaha Jihoafričanů v mlýnech byl jeden z klíčových momentů finále. Další chyba Albionu a další skvělý Pollardův trestný kop znamenaly vedení Springboks už o devět bodů.

Souboj kopáčů jak má být. Farrell snížil a na první položení se stále čekalo. Velké haló na tribunách způsobil skvělým obranným zákrokem Tom Curry, když donutil Pollarda k neuvolnění míče. Z těžké pozice však Farrell háčko netrefil.

Festival kopáčů pokračoval. Na Pollardovu šestou trefu zareagoval záhy čtvrtým úspěšným pokusem Farrell.

Mapimpi, Kolbe a... oslavy

A pak to přišlo. Makazole Mapimpi položil po nádherné rychlé akci po levé straně první jihoafrickou pětku. Angličané se sice hnali za nadějí, dopustili se však dalších chyb a Jihoafričané směřovali bezpečně ke třetímu triumfu.

Poté, co Cheslin Kolbe proběhl mezi obranou k další pětce, bylo rozhodnuto. Na straně Jihoafričanů se na obličejích malovaly úsměvy, Anglie se uzavřela do strnutých výrazů.

Trenér Jihoafričanů Rassie Erasmus nastoupil na lavičku rozklíženého celku na začátku loňského roku a nakonec ho dovedl až ke zlatu. Po MS se vrátí na místo sportovního ředitele Springboks. Jeho protějšek Eddie Jones neuspěl ve finále jako hlavní kouč ani napodruhé, v roce 2003 jeho Austrálie podlehla po prodloužení Anglii. O čtyři roky později byl poradcem týmu JAR při jeho finálovém triumfu právě nad Angličany.

Nejvíce skórujícím hráčem se stal Pollard s 69 body. Příští mistrovství světa se uskuteční za čtyři roky ve Francii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články