Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finále dvou stylů. Získají Angličané teprve druhý titul pro severní polokouli?

Šest týdnů dlouhý turnaj v sobotu vrcholí ve finále, do něhož postoupila Jihoafrická republika a Anglie. Ve stejném složení se hrálo už roku 2007 v Paříži a pohár Webba Ellise zvedli nad hlavu Jihoafričané. Angličané budou naopak chtít napodobit kousek svých předchůdců z roku 2003, kteří získali dosud jediný titul pro Albion. Žádný jiný tým z Evropy šampionát dosud nevyhrál. V posledním vzájemném střetu uspěla Anglie, která je po famózní výhře nad do té doby dominantním Novým Zélandem mírným favoritem. Finále i s obsáhlým předzápasovým studiem sledujte živě v sobotu od 9:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz

Uzdravený zadák Cheslin Kolbe by měl být hlavní zbraní Jihoafričanů
zdroj: ČTK/AP autor: Shuji Kajiyama

Anglie v Japonsku s přehledem vyhrála všech pět zápasů, utkání základní skupiny s Francií se kvůli tajfunu nehrálo. Svěřenci australského trenéra Eddieho Jonese zazářili především v semifinále, v němž nedali šanci Novozélanďanům a po výhře 19:7 překazili All Blacks útok na třetí titul za sebou.

"Připravovali jsme se čtyři roky a máme jasnou taktickou představu, jak chceme hrát. Chceme být nebojácní, poradit si se silovou hrou Jihoafričanů a prosadit náš styl," řekl Jones, jenž byl v roce 2007 poradcem týmu JAR při jeho finálovém triumfu nad Angličany.

O čtyři roky dříve jako hlavní kouč na zlato těsně nedosáhl, když jeho Austrálie podlehla po prodloužení Anglii. Tu Jones převzal po neúspěchu na domácím šampionátu před čtyřmi lety a dovedl ji do čela světového žebříčku.

Podobný kousek se podařil i jeho finálovému protějšku Rassiemu Erasmovi, který na začátku loňského roku nastoupil na lavičku rozklíženého jihoafrického celku a opustí ji s medailí. Po MS se vrátí na místo sportovního ředitele "Springboks". Do turnaje v Japonsku jeho svěřenci vstoupili prohrou s Novým Zélandem, poté si připsali pět výher. Naposledy díky 14 bodům kopáče Handreho Pollarda udolali Wales 19:16.

Pokud uspějí i v duelu dvou odlišných stylů proti Anglii, stanou se prvním týmem, který si cestou ke zlatu připsal porážku. Obhájci bronzu Jihoafričané jsou ve finále potřetí, v letech 1995 a 2007 zvítězili.

Oba trenéři vsadili na vítěznou semifinálovou sestavu, pouze do týmu Springboks" se po zranění vrátí křídlo Cheslin Kolbe, jenž je jedním z šesti hráčů nominovaných na cenu pro nejlepšího světového ragbistu letošního roku. Jones bude spoléhat na osvědčenou středovou řadu George Ford, Owen Farrell a Manu Tuilagi.

Na MS se oba týmy utkají počtvrté, třikrát uspěli Jihoafričané a jednou Angličané. Ti těsně zvítězili i v dosud posledním vzájemném utkání v přípravě loni v prosinci. Z celkových 42 zápasů jich 25 vyhrála JAR, 15 Anglie a dva skončily remízou. Jediným pamětníkem vzájemného finále před 12 lety je Jihoafričan Frans Steyn, který začne na lavičce.

Samotné finále začne v 10:00 SEČ. Rozhodovat ho bude Francouz Jérome Garces, pro něhož to bude loučení s mezinárodní kariérou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články