Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Plážový volejbal je alchymie. Stříbrná, ale i tak zlatá sezona, hodnotí Perušič a Schweiner

Český mužský beachvolejbal získal letos medaili z mistrovství Evropy. Stříbro získali Ondřej Perušič a David Schweiner. Kolik dřiny stálo za tím dostat se do světové špičky? Co je čeká a na čem je třeba neustále pracovat?

"Je za tím spousta věcí. Spousta práce od nás, našich trenérů, fyzioterapeutů a taky obrovská dávka podpory od rodiny i fanoušků," říká Perušič v rozhovoru pro ČT sport.

"Napříč roky se nabaluje tým od našeho hlavního trenéra, pak máme kondičního trenéra, statistika, fyzioterapeuta. To je jádro, které s námi cestuje po turnajích. Pak jsou za tím i další lidi, kteří jsou v Praze," dodává Schweiner v pořadu Sport 2022.

Jak říkají, kouč Andrea Tomatis je vlastně naučil chápat podstatu volejbalu. "Hrál poměrně dlouho šestkový volejbal, tak i beachvolejbal. Je to Ital a i jako hráč vynikal technicky i herním myšlením. Velkou část toho si přenesl i do trenérské práce. Proč je tak dobrý, závisí na tom, že ve hře dokáže najít drobnosti, jednoduché věci, které ale většině hráčů či trenérů nedochází," vysvětluje Perušič.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Perušič a David Schweiner

Konkrétně se může jednat o změnu repertoáru úderů. "Jedná se o situaci, kdy je potřeba pracovat s rizikem, kdy riskovat, kdy ne. Je to jednoduché, ale ne vždy se nám to povede uvést do praxe," tvrdí Perušič.

"Napříč lety se ty věci postupně odhalovaly. Na tréninku i během sezony po nás chce několik věcí, abychom netříštili pozornost, tak maximálně tři věci, na které se musíme soustředit. Jedna z těch hlavních je útok po nějaké horší či průměrné nahrávce," doplňuje Schweiner.

Změna taktiky záleží třeba na aktuálním počasí. "Povětrnostní podmínky hrají roli, teplotní v extrémnějších polohách také. Elitní tým by to měl umět. Nám trvalo dlouho, než jsme se naučili s větrem pracovat. Z Česka na tu práci s větrem nejsme zvyklí a pak jsme zažili šoky, když jsme vyjeli do zahraničí," vzpomíná Perušič.

Novinkou navíc mohou být turnaje ve vysoké nadmořské výšce. V roce 2023 bude mistrovství světa v Mexiku, které bude ve výšce více než dva tisíce metrů nad mořem. "Bude zajímavé, jak se s tím týmy popasují. Může to zamíchat celým turnajem," ví Perušič.

"Se stoupající teplotou klesá náš výkon. Jsme rádi za dvacet stupňů, polojasno, ale na turnaje typu Katar či Mexiko máme spíš hodně bolestivé vzpomínky," dodává Schweiner.

Jeden z nejlepších dojmů z uplynulé sezony měli naopak ze semifinále ME proti Polákům. "To určitě. Dobře se nám podařilo udržet taktiku. Souvisí to i se schopností se přizpůsobit. Nejen průběhu zápasu. I ostatní týmy se na nás připravují, dělají si statistiky," tvrdí Perušič.

I tak se dá sezona hodnotit jako zlatá. "Myslím, že ano. Tendence výkonů a výsledků je rostoucí. Doufám, že příští rok zase nevyhrajeme cenu nejhoršího týmu ve finále všech turnajů," směje se Schweiner.

Od začátku ledna začíná olympijská kvalifikace a velkou část bodů mají hráči možnost získat letos. Výsledky v Mexiku na MS pak pro účast v olympijské Paříži budou klíčové.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články