Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Je vhodná doba si udělat krátkou přestávku, shodli se Perušič se Schweinerem

Velmi neobvyklou sezonu mají za sebou plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Ačkoli je v sedmém roce spolupráce brzdily více než kdykoli předtím časté zdravotní potíže, vyrovnanými výsledky v čele se stříbrem z mistrovství Evropy potvrdili příslušnost k elitě. Ačkoli jsou v kalendáři světového okruhu do konce roku ještě tři turnaje, rozhodly se české jedničky ukončit sezonu a nabrat síly do té následující.

Už v únoru totiž startuje kvalifikace na olympijské hry v Paříži 2024, kde by se svěřenci italského trenéra Andrey Tomatise rádi rozloučili s profesionální kariérou hezkým výsledkem.

"Myslíme si, že teď je vhodná doba, abychom vynechali podzimní turnaje, odpočinuli si a na konci listopadu začali přípravu," řekl Schweiner. "Je to čistě taktické rozhodnutí, protože tahle sezona byla plná různých zranění, covidu a tak podobně. Takže si myslím, že si nějaký odpočinek zasloužíme. Vzhledem k tomu, že olympijská kvalifikace je jedenapůlroční a může být téměř bez pauzy, tak je vhodná doba si krátkou přestávku udělat," dodal.

Na okruhu Pro Tour Elite letos Perušič se Schweinerem získali v Ostravě a Gstaadu stejně jako na ME v Mnichově stříbro. V Rosaritu a Hamburku skončili pátí, naposledy minulý víkend v Paříži devátí. Výsledkově jim nevyšel pouze světový šampionát v Římě, kde po těsné prohře s nakonec stříbrnými Brazilci Renatem a Vitorem Felipem vypadli už v prvním kole play-off.

"Mistrovství Evropy byl největší úspěch v kariéře i úžasný zážitek z celého turnaje. Mistrovství světa naopak velké zklamání, protože 17. místo už ve sbírce máme a po loňské sezoně jsme měli vyšší cíle. O to jsem radši, že jsme si potom na Evropě spravili chuť a dokázali si, že dokážeme přivézt medaili z velké akce. Je to dobrá vzpruha i vzhledem k olympijské kvalifikaci a k šampionátům v příštím roce," řekl Perušič.

Z jednotlivých zápasů vypíchli osmadvacetiletí beachvolejbalisté z Prahy, kteří se letos stihli také oženit a dokončit vysokoškolské studium, suverénně zvládnuté semifinále ME proti polské dvojici Michal Bryl, Bartosz Losiak. I přes konečnou prohru se jim zamlouval rovněž první set a půl proti norským hegemonům Andersi Molovi s Christianem Sörumem ve finále turnaje v Ostravě.

"Perfektních zápasů v té konkurenci ubývá, a i když hrajete dobře, tak můžou být vyrovnané a občas je i prohrajete. Třeba ve finále ME proti Švédům jsme myslím nepředvedli špatný volejbal, ale oni byli na takové vlně, že si bez debat zasloužili vyhrát," konstatoval Schweiner.

Finále seriálu Pro Tour v oblíbeném Dauhá?

Příští sezonu odstartuje na konci ledna finále seriálu Pro Tour v Dauhá, kde Perušič se Schweinerem loni slavili premiérový turnajový titul na okruhu. Současné páté místo ve světovém žebříčku jim dává velkou šanci, že mezi deseti nejlepšími páry nebudou chybět. Hned vzápětí by se v katarské metropoli měl konat poprvé i turnaj Elite, definitivní podoba kalendáře na příští sezonu však ještě není známá. O největší porci bodů do olympijské kvalifikace se bude hrát na říjnovém MS v Tlaxcale v Mexiku.

Oba si pochvalují společnou přípravu s mladými nadějemi Jakubem Šépkou, Tomášem Semerádem, Kryštofem Janem Olivou a Tadeášem Trousilem.

"Projekt národního týmu pomohl jednak nám, protože máme kvalitní tréninkovou skupinu i dobrou partu. Za druhé jsem hrozně rád, že pomohl i jim. Myslím, že se zlepšili ještě o hodně víc než my. Jejich výsledky doma i v zahraničí jsou dobrými signály, že generace, která přichází po nás, může být neméně kvalitní. Čeká je ale ještě dlouhá cesta," zakončil Perušič s tím, že o pokračování projektu budou jednat se zástupci volejbalového svazu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články