Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Beachvolejbalisté Perušič a Schweiner cítí šanci na olympijské Tokio

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner se chystají na boj o olympijské hry v Tokiu 2020. Ve středu odletí na čtyřhvězdičkový turnaj do Číny, z něhož se už budou počítat body do kvalifikace. Vzápětí je čeká turnaj v Las Vegas. Nejlepší český mužský pár má po životní sezoně pocit, že olympiáda je blíž, než ještě před rokem čekali.

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Aktuálně mu patří ve světovém žebříčku 13. místo, přičemž na olympiádu postoupí 24 dvojic. Pokud by se Perušičovi se Schweinerem v následujícím roce a půl vedlo obdobně jako letos, kdy sezonu ozdobili čtvrtým místem na domácím turnaji Světového okruhu v Ostravě, postup by jim neměl uniknout.

"Zjistili jsme, že pokud předvedeme dobrý výkon, tak dokážeme konkurovat těm nejlepším týmům. Občas je porazit, občas s nimi těsně prohrát. Je to dobré zjištění pro tu olympijskou kvalifikaci. Víme, že když se pořádně připravíme a ideálně ještě o něco zlepšíme, tak ta olympiáda je blíž, než jsme si ještě před rokem mysleli," řekl Perušič.

Je nám líto, video expirovalo.
Perušič a Schweiner cítí šanci na OH 2020

Jeho parťák vynechal mistrovství republiky, aby dokončil bakalářské studium na Vysoké škole ekonomické. Na turnaj v Číně a pak v Las Vegas se proto těší. "Popsal bych to tak, že jsem odbrzdil auto. Povedlo se mi shodit ze sebe pár povinností a teď začíná ta sranda," pochvaloval si Schweiner.

Na podzimních turnajích, které nejsou tak kvalitně obsazené, by rádi získali co nejvíce bodů. "Je to motivace začít už teď, abychom to nemuseli honit na poslední chvíli. Bude to trošičku těžší, protože soupeři nás znají, už pro ně nebudeme takové překvapení," řekl Schweiner.

Lepší finanční podmínky by jim měla zajistit spolupráce s hráčskou agenturou SportFin, za kterou stojí bývalí úspěšní volejbalisté Martin Lébl a Jakub Novotný. "Určitě to bude jednodušší. Můžeme se víc soustředit na přípravu. Nebudeme muset řešit, jestli pojedeme na soustředění o týden dřív, nebo později, jestli poletíme do Číny oklikou přes Moskvu, nebo přímo," komentoval to Perušič.

Ondřej Perušič a David Schweiner
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Lébl, který s Michalem Palinkem hrál na OH 2000 v Sydney, ještě v době svého působení na svazu zprostředkoval Perušičovi se Schweinerem kontakt s italským trenérem Andreou Tomatisem. Toho hráči považují za hlavního strůjce svého výkonnostního růstu. "Přes deset let hrál světovou tour a umí o tom beachvolejbalu přemýšlet kreativně, dokáže se přizpůsobovat různým herním situacím," řekl Schweiner.

Dvakrát budou mít šanci bojovat o body doma v Ostravě, kde se čtyřhvězdičkový turnaj uskuteční v následujících dvou letech. "Máme podepsanou smlouvu na další dva roky. Posunuli jsme ten turnaj o tři týdny v kalendáři, příští rok bude na přelomu května a června. Kvalifikační období končí 15. června 2020. Tím pádem se oba turnaje budou započítávat jako kvalifikační turnaje," řekl předseda svazu Marek Pakosta.

V mužském olympijském turnaji měl český plážový volejbal zastoupení naposledy v roce 2012, kdy v Londýně hráli Přemysl Kubala s Petrem Benešem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články