Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Seemanová změnila tréninky a po zdravotních problémech se chce přiblížit časům z tokijské olympiády

Nejlepší česká plavkyně Barbora Seemanová zůstává zdravá i díky nové rozcvičce před každým tréninkem. Šestá žena kraulařské dvoustovky na předloňských olympijských hrách chce letos svůj rekord z Tokia atakovat. S hledáním drobných nedostatků v technice jí pomáhají i záběry, kdy ji při tréninku natáčí dron.

Je nám líto, video expirovalo.
Seemanová našla cestu, jak vydržet zdravá

Evropská šampionka na 200 metrů volný způsob z roku 2020 minulý rok přišla o sezonu v dlouhém bazénu včetně MS a ME kvůli opakovaným zraněním zad a borelióze.

Pak se začala připravovat u Švýcara Luky Gabrila a na prosincovém MS v krátkém bazénu skončila pátá na dvoustovce. Na konci května poprvé od olympiády závodila v padesátce a hned splnila na kraulařské dvoustovce limit na MS.

Pomáhá jí, že tentokrát nemá zdravotní problémy. "Dlouhou dobu jsem nezažívala pocit z tréninku, že jsi unavený, namožený. Vždycky mě zastavovalo nějaké zranění, omezení," řekla.

Před každým tréninkem dělá rozcvičku naplánovanou zahraničním fyzioterapeutem, který desítky let pracoval u nizozemské reprezentace.

"Každý den mám cvičení před bazénem dvakrát denně. Dělá to obrovský rozdíl. Funguje to naprosto skvěle. Regenerace po tréninku a po závodech s tím jde ruku v ruce. U mě se osvědčilo, že předtréninková příprava je rozhodně klíčová," popisovala mnohonásobná česká rekordmanka.

Mnohem častěji než dříve také trénuje v dlouhém bazénu, kterých je v Česku nedostatek. "Do minulého roku jsem v něm měla tak dva tři tréninky týdně. Teď na dlouhém bazénu trénuju 90 procent času. Někdo říká, že to rozdíl není, ale myslím si, že když se člověk soustředí na olympijskou sezonu a závody na dlouhém bazénu, tak by tam ten trénink měl být," uvedla.

Padesátkový bazén je její oblíbenější. Příliš nemiluje obrátky, které jsou v tom krátkém častější. "I závod je trošku o něčem jiném. Na krátkém bazénu je dvoustovka víc sprintová, na dlouhém je víc o vytrvalosti a taktice," doplnila.

Cítí, že se přibližuje formě z životního roku 2021. Tehdy v olympijském finále posunula český rekord na 200 metrů volný způsob na 1:55,45.

V Šamoríně zaplavala dvoustovku za 1:57,73, i když na tento závod neladila formu. "Určitě bych se chtěla přiblížit času z Tokia. Myslím si, že na to mám. To, co vykazuju v tréninku, odpovídá času z Tokia," uvedla.

Se zahraniční skupinou tráví v cizině většinu přípravy. Většinou byla v Rakousku, pak i na Filipínách a na Tenerife, než se vrátila do Rakouska.

Nejraději má Tenerife. "Máme tam skvělé zázemí. Je tam dlouhý i krátký bazén. Máme možnost lítat s dronem, to hned tak někde nejde," ocenila.

Dron nabízí další úhel záběru ke kamerám pod vodou nebo ze břehu. "Po tréninku neděláme nic jiného, než že koukáme na videa. Dlouho to trvá," pousmála se Seemanová. Vrcholem letošní sezony pro ni bude červencové mistrovství světa ve Fukuoce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články