Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Seemanová si v českém rekordu doplavala na MS pro páté místo na dvoustovce

Kraulařka Barbora Seemanová skončila pátá na dvoustovce na světovém šampionátu v krátkém bazénu. Vlastní český rekord navíc vylepšila o více než půlsekundu na 1:52,66. Od medaile ji dělilo 38 setin sekundy. Ve finále usilovala v Melbourne o co nejlepší výsledek i česká polohová štafeta na 4x100 metrů Tomáš Franta – Matěj Zábojník – Jan Šefl – Daniel Gracík, která obsadila osmé místo. Ve světovém rekordu společně vyhrály USA a Austrálie.

Je nám líto, video expirovalo.
Kraulařka Seemanová byla na MS pátá na dvoustovce

Seemanová se většinu roku potýkala se zdravotními problémy, kvůli kterým přišla o mistrovství světa i Evropy v dlouhém bazénu. Od srpna se připravuje v mezinárodní skupině švýcarského trenéra Luky Gabrila a na svůj jediný letošní vrchol se nachystala výborně.

Na dvoustovce potvrdila pozici evropské šampionky z dlouhého a vicemistryně Evropy z krátkého bazénu z loňského roku a jako jedna ze dvou Evropanek postoupila do finále světového šampionátu.

Ve vyrovnaném průběhu držela krok s nejlepšími a v polovině závodu byla třetí, ale nakonec dohmátla jako pátá. Pro šestou ženu olympijských her v Tokiu je to nejlepší výsledek na MS v krátkém bazénu. V roce 2018 byla na této akci šestá na stovce a osmá na dvojnásobné trati. Loni obsadila na dvoustovce deváté místo těsně předtím, než kvůli problémům se zády a dýcháním ze šampionátu v Abú Zabí předčasně odjela.

Seemanová byla nadšená, jak si po třech měsících spolupráce s novým trenérem vedla. "Ten čas je neuvěřitelný. Konečně jsem posunula svoje maximum a posunula jsem se konečně pod 1:53. Byl to můj cíl, se kterým jsem odjížděla. Abych se zase posunula, abych se vrátila na tu úroveň, kde jsem byla," řekla Seemanová.

Titul obhájila světová rekordmanka Siobhán Bernadette Haugheyová. Stříbrná olympijská medailistka z Tokia časem 1:51,65 porazila o 59 setin Kanaďanku Rebeccu Smithovou. Bronz získala Nizozemka Marit Steenbergenová (1:52,28).

Vedle úspěchu Seemanové mělo české plavání v Melbourne zastoupení i ve finále polohových štafet. Mužská ve složení Franta, Zábojník, Šefl a Gracík skončila v závodě na 4x100 metrů osmá v čase 3:26,37. Byla o devatenáct setin pomalejší než v dopolední rozplavbě.

Znakařka Simona Kubová uzavřela své vystoupení na MS dvoustovkou, které se v tréninku nevěnuje tolik jako padesátce a stovce. V rozplavbě obsadila 19. příčku za 2:06,19.

Kanaďanka MacNeilová zaplavala světový rekord na 100 metrů motýlek

Margaret MacNeilová výkonem 54,05 sekundy překonala o 54 setin rok staré historické maximum Američanky Kelsi Dahliaové. Pro Kanaďanku je to už druhý světový rekord v Melbourne, v pátek překonala vlastní maximum na 50 metrů znak.

Motýlek je pro dvaadvacetiletou plavkyni s čínskými kořeny, kterou jako roční adoptovala kanadská rodina, hlavním stylem. Na stovce loni vyhrála olympijské hry v Tokiu a na tehdejší úspěch navázala i titulem v krátkém bazénu. Osobní rekord si zlepšila bezmála o tři čtvrtě sekundy a získala třetí zlato na tomto šampionátu. Vedle rekordních závodů na 100 metrů motýlek a 50 metrů znak ovládla i motýlkářskou padesátku.

Celkem v Melbourne padlo 12 světových rekordů. Velmi často byly k vidění ve štafetách. Výjimkou nebyla ani polohová na 4x100 metrů.

Mužský závod přinesl neuvěřitelný finiš, kdy ve shodném rekordním čase 3:18,98 dohmátli Američan Kieran Smith a Australan Kyle Chalmers. Oba týmy tak po 13 letech sesadily z čela historických tabulek Rusko, jehož čas zlepšily o osmnáct setin. Rychleji než bývalý světový rekord plavali i bronzoví Italové, kteří na vítěznou dvojici ztratili osm setin.

Předtím zvládly Američanky tuto disciplínu za 3:44,35 minuty, čímž o dvanáct setin překonaly maximum rovněž americké čtveřice z roku 2020.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články