Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na MS padly české rekordy na znakařské padesátce. Kubová ani Franta ale do finále nepostoupili

Simona Kubová a Tomáš Franta překonali na MS v krátkém bazénu v Melbourne české rekordy na 50 metrů znak. Postoupili díky tomu z rozplaveb do semifinále, v nichž se jim však už tolik nevedlo. Kubová skončila celkově dvanáctá, Franta byl diskvalifikován, protože po startu zůstal příliš dlouho pod vodou.

Je nám líto, video expirovalo.
Franta měl na MS smůlu

Jedenáctá žena znakařské stovky Kubová na sprinterské trati postoupila do semifinále jako devátá. Výkon z dopoledne ale nezopakovala a o tři místa si pohoršila. Od finálové osmičky ji dělily tři desetiny sekundy.

"V rozplavbách se mi plavalo krásně, český rekord mě mile překvapil. Po zhlédnutí videa jsem chtěla trochu vylepšit obrátku a dohmat. To jsem si myslela, že se mi v semifinále podařilo, ale bohužel to bylo o pár setinek pomalejší. Ale i tak to byl výborný výkon a za osobák po dlouhé době jsem moc ráda," uvedla v tiskové zprávě Kubová.

Na boj o finále mohl chvíli pomýšlet Franta, jenž dohmátl v čase 23,05 sekundy, čímž by o dalších 21 setin vylepšil český rekord z rozplavby. Stejný výkon měli další tři plavci na dělené osmé příčce, kteří si to v dodatečném závodě rozdají o poslední místo ve finále. Franta mezi nimi nebude, protože ho rozhodčí vyloučili.

Kraulařské stovky patřily domácím reprezentantům. V rekordech šampionátu triumfovali Kyle Chalmers a Emma McKeonová.

Světový rekordman Chalmers zvítězil v čase 45,16 a získal první individuální světový titul. Naopak bez medaile zůstal rumunský hrdina letních šampionátů v dlouhém bazénu David Popovici, kterému juniorský světový rekord 45,64 stačil jen na čtvrtou příčku.

McKeonová stejně jako na olympijských hrách v Tokiu porazila obhájkyni světového titulu Siobhán Bernadette Haugheyovou z Hongkongu. Dohmátla o desetinu před ní za 50,77 sekundy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články