Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Seemanová má na dvoustovce rekord i limit na olympiádu. Skončila devátá

Barbora Seemanová v semifinále na 200 metrů volný způsob na mistrovství světa znovu vylepšila český rekord. Časem 1:57,16 splnila i v této disciplíně limit na olympijské hry v Tokiu, ale postup do finále jí o jedno místo unikl. Stejně jako Simona Kubová na znakařské stovce obsadila devátou příčku, na osmou Japonku Rio Širaiovou ztratila 34 setin.

Plavkyně Barbora Seemanová
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Devatenáctiletá Seemanová si na šampionát do korejského Kwangdžu přivezla skvělou formu: zatím při každém startu vylepšila český rekord nebo k tomu jako členka štafety alespoň přispěla. V odpoledním semifinále dvoustovky stlačila rekordní čas z dopolední rozplavby o dalších 16 setin a zajistila si i v této disciplíně olympiádu. Požadovaný čas mezinárodní federace FINA pokořila o 12 setin.

"Hodně lidí říkalo, že dvoustovka bude závod tohoto mistrovství a postup do finále pod 1:57 je fakt hustý. Pro mě to je to samozřejmě čas někde jinde. Jsem ráda za osobák a hlavně za kvalifikaci na olympiádu, takže jsem úplně spokojená," uvedla Seemanová.

"Finále je finále, ale být devátá na MS taky není vůbec špatné. Postupových 1:56,8 je pro mě prostě brutálně rychlých. Zvlášť když vezmu v úvahu, že jsem přijela s osobním rekordem o tři čtvrtě vteřiny horším, než budu odjíždět, tak je to pro mě úspěch," prohlásila. V Kwangdžu ji čeká ještě stovka, na které si olympijskou účast zajistila již dříve.

"Po postupu do semifinále ze sedmé příčky byla naděje na finále obrovská. Samozřejmě jsme v to doufali a strašně si to přáli," uvedla trenérka Seemanové Petra Škábová. "Ale nerada bych byla ohledně jejího startu negativní, protože opět posunula své maximum, a navíc splnila olympijský limit, pro který jsme si sem v podstatě přijeli," hodnotila trenérka.

Sun Jang opět ve středu dění

V centru pozornosti se znovu ocitl Číňan Sun Jang. Plavec kritizovaný kvůli dopingovým skandálům dohmátl v cíli kraulařské dvoustovky o 24 setin později než Danas Rapšys, ale stejně získal zlato. Litevský plavec, který se už radoval v bazénu ze světového titulu, byl totiž diskvalifikován za předčasný start a na prvním místě se na výsledkové tabuli objevil Sun Jang.

Je nám líto, video expirovalo.
Seemanová je na MS v rekordu v semifinále

Sedmadvacetiletý Číňan se nejdříve zdál být překvapený, ale pak se posadil na provaz oddělující dráhy a s rukama nad hlavou slavil obhajobu světového titulu v této disciplíně. Z hlediště se ozývala směs jásotu a hvízdání. Po triumfu na 400 metrů tak má Sun Jang na tomto šampionátu druhé zlato.

Medailový ceremoniál znovu přinesl otevřený protest jednoho ze Sun Jangových soupeřů. Zatímco po finále čtyřstovky se odmítl s Číňanem postavit na stupně vítězů stříbrný Australan Mack Horton, tentokrát otevřeně vyjádřil svou nelibost Brit Duncan Scott, který se s Rusem Maljutinem dělil o bronz. Když měl podat Sun Jangovi ruku, tak raději nechal obě ruce za zády, a při společném fotografování medailistů se držel stranou, zatímco Číňan, stříbrný Japonec Kacuhiro Macumoto i Maljutin pózovali. Když pak ostatní medailisté zastavili na další fotografování u bazénu, britský plavec šel dál.

Ženskou patnáctistovku při absenci nemocné světové rekordmanky a největší favoritky Katie Ledecké z USA vyhrála Italka Simona Quadarellaová. Dvacetiletá úřadující mistryně Evropy porazila o bezmála osm sekund Němku Sarah Kohlerovou a získala první světové zlato. Před dvěma lety v Budapešti byla na MS třetí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články