Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bernardová zvládla Ocean’s Seven: Plavala jsem i tři hodiny na místě, nesmíte se tomu poddat

Je nesmazatelně zapsaná mezi elitou odvážlivců, kteří přeplavali sedm světových úžin. Jako desátý plavec v historii zkompletovala Abhejali Bernardová výzvu jménem Ocean’s Seven. Zlínská plavkyně je zároveň čtvrtou ženou, které se to povedlo. Co jí k tomu pomohlo? Zkušenosti z meditace či otužování se.

Dálková plavkyně Abhejali Bernardová při překonávání Severního kanálu mezi Irskem a Skotskem
zdroj: ČTK/PR autor: Jana Bernardová

Poslední slavnostní plaketu si přivezla z Nového Zélandu, kde po třinácti hodinách zdolala Cookův průliv. Její výkon 24. února loňského roku je o to obdivuhodnější, že do vody v úžině, která odděluje Severní a Jižní ostrov Nového Zélandu, skočila po tropické bouři. Vítr dosahoval rychlosti vyšší než 140 kilometrů za hodinu a bouře tehdy způsobovala sesuvy půdy.

"Bylo to tři dny po cyklónu Gita, byly velké vlny. Měla jsem už ale zkušenosti z předchozích přeplaveb a dopadlo to dobře," usmívá se dvaačtyřicetiletá Bernardová, která průliv zdolala jako 102. v historii. 

Je nám líto, video expirovalo.
Nesmíte se poddat negativním myšlenkám, říká Bernardová po splnění Ocean’s Seven

Výdrž a víru ve své schopnosti rodačka z Chebu získala z meditace. "Na první přeplavbu kanálu La Manche jsem se připravila tak, že jsem se předtím věnovala patnáct let meditaci. Pracovala jsem na vnitřním zklidnění a ztišení, aby se člověk nepoddal negativním myšlenkám. Navíc jsem měla pocit, že každá přeplavba mě připravuje na další," povídá sportovkyně, která vyměnila křestní jméno Petra za Abhejali.

"Dal mi ho můj učitel Šrí Činmoj. Když jsem ho dostala, ještě jsem se plavání nevěnovala. Duchovní význam je pláč po poznání. Doslovný výraz pak čistá voda," vysvětluje.

Největší nebezpečí představuje při jejích výkonech podchlazení. V pořadí šestý výkon, na Severním kanálu mezi Skotskem a Irskem v roce 2017, absolvovala ve vodě s teplotou třináct až patnáct stupňů.

"Pro představu bazén má 26 stupňů. Člověk trénuje vzdálenost, plave dlouhé trasy. Zároveň se otužuje, chodím plavat v zimě ven. Nejdrsnější příprava byla právě na Severní kanál. Kromě toho, že jsem jela do Skotska, kde měla voda 11 stupňů, jsem si doma ještě pak dávala vanu a do ní led," říká bývalá profesionální běžkyně.

Přehled přeplaveb Bernardové ze série Ocean’s Seven:

1. Průliv La Manche (Velká Británie – Francie, 11. 7. 2011) - 14 hodin 37 minut

"Plavala jsem na základní škole a na La Manche jsem se dostala tak trochu náhodou. Kamarádka měla plavat sólo a já jí měla pomáhat, pak z toho vznikla štafeta. Nějak tomu okolnosti chtěly, že jsem se tam za dva roky po štafetě objevila v sólu."

2. Gibraltarský průliv (Spojené království - Maroko, 16. 9. 2013) - 4 hodiny 35 minut

"Na Gibraltaru se mi líbilo, že se plave z kontinentu na kontinent a byli tam s námi delfíni. Gibraltar je nejkratší ze sedmičky, takže mi trval čtyři a půl hodiny."

3. Průliv Catalina (mezi ostrovem Santa Catalina a Kalifornií, 18. 8. 2015) - 9 hodiny a 46 minut

"Jsou tam i žraloci, takže si na ten pocit musíte nějak zvyknout. Nad tímto průlivem jsem váhala."

4. Cugarský průliv (mezi ostrovy Honšú a Hokkaidó, Japonsko, 12. 8. 2016) - 11 hodin a 7 minut, první český plavec

"To už jsem plánovala dokončit tu sedmičku. V Japonsku jsou tak silné proudy, že se neplave nejkratší vzdálenost, protože by člověk nedoplaval, proudy by ho odnesly pryč. Plave se asi o deset kilometrů delší trasa." 

5. Průliv Molokai (mezi ostrovy Oahu a Molokai, Havajské ostrovy, USA, 27.-28. 3. 2017) - 21 hodin a 52 minut, první český plavec

"Havaj je nejdelší z přeplaveb, 42 kilometrů, a také nejtěžší. Trvala zhruba 22 hodin. Měla jsem dvanáct hodin mořskou nemoc. Potkala jsem velkou medúzu, což byla nepříjemnost a byly velké vlny, protože se tam serfuje."

6. Severní průliv (Irsko  Skotsko, 15. 8. 2017) - 10 hodin a 23 minut, první český plavec

"Je ještě studenější než La Manche. Příprava na Severní průliv byla nejdrsnější."

7. Cookův průliv (mezi Severním a Jižním ostrovem Nového Zélandu, 24. 2. 2018) - 13 hodin a 9 minut

"Je hodně nevyzpytatelné, že nevíte, v kolik hodin poplavete a jak dlouho vám to potrvá. Jsou tam různé proudy a na Cookově úžině jsem tři hodiny plavala na místě. Nesmíte se tomu poddat a musíte mít vnitřní sílu plavat, dokud voda neskončí."

K maratonským výkonům Bernardové pomohly zřejmě i běžecké zkušenosti, je mistryní České republiky v běhu na 24 hodin z roku 1999 a 2000. O tři roky později obsadila druhé místo na šestidenním závodě v New Yorku.

Při každé plavecké výpravě Bernardové pomáhá tým. "Jezdí moje kamarádky, nebo i sestra byla na třech přeplavbávch. Jde o lidi, kteří mě znají a ví, kdybych si třeba vymýšlela. Zároveň poznají, když mi není dobře. Připravují občerstvení každou půl hodinu. Povzbuzují mě a komunikují s kapitánem," sděluje.

Právě doprovodná loď je nejnákladnější část výpravy. "Vedle mě je při přeplavbě doprovodná loď s kapitánem, který zná vodu a vede mě, kam mám plavat," upřesňuje česká elitní plavkyně. Přispívá jí nakladatelství, v němž pracuje jako překladatelka, a prostředky získává například i z vedení kurzů plavání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články