Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Už jen Cookův průliv. Bernardová je o další krok blíž k dokonání Ocean's Seven

Praha - Abhejali Bernardová přeplavala 34 kilometrů dlouhý Severní kanál mezi Irskem a Skotskem. Čtyřicetiletá zlínská sportovkyně tak splnila šestou část z takzvané Ocean's Seven, sedmi obtížných dálkových plaveb po celém světě. Příští rok se chystá na poslední velkou zkoušku – Cookův průliv na Novém Zélandu.

Abhejali Bernardová
zdroj: ČTK/PR autor: Jana Bernardová

Za sebou už má Berbardová také překonání kanálu La Manche, kalifornské Cataliny, Gibraltarské úžiny, Cugarského průlivu mezi japonskými ostrovy a kanál Kaiwi na Havaji.

Severní kanál zdolala jako teprve 49. plavec a z toho sedmnáctá žena za 10 hodin, 23 minut a 38 vteřin. Tento čas je letos nejrychlejší. Ze čtyř plavců připravených na startu vyrazila jako jediná, ostatní pokus kvůli špatné předpovědi počasí vzdali.

"Podmínky nebyly úplně ideální, jenže v tomto týdnu to byla jediná možnost k přeplavbě. Ze začátku bylo moře klidné, postupně se počasí zhoršovalo, přibývaly vlny. Na závěr mě zastihl liják. Voda byla hodně studená, při vyplutí se teplota pohybovala okolo čtrnácti stupňů. V závěru plavby se o jeden stupeň oteplila," řekla Bernardová.

Neúprosné medúzy a delfín na dohled

Pět kilometrů od Skotska narazila na silné mořské proudy, které vedly rovnoběžně s pobřežím. "Bylo obtížné je překonat, oproti plánu jsem doplavala ke břehu o nějaký kilometr dále. Viděla jsem během plavby i delfína. Ovšem v moři bylo hodně medúz s dlouhými chapadly, kterým se nedalo vyhnout. Byla jsem trochu popálená, naštěstí ne na obličeji. Na Havaji letos v březnu to bylo mnohem horší," připomněla Bernardová.

Letos už dálkovou plavbu neplánuje. "Nyní mi už zbývá Cookův průliv na Novém Zélandu. Ocean's Seven je něco podobného, jako pro horolezce zdolání sedmi nejvyšších vrcholů na sedmi kontinentech. Chystám se na pokoření poslední překážky v příštím roce," dodala Bernardová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články