Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zákon o podpoře sportu? Hlavní je transparentnost, olympionici mohou dostat rentu

Praha Olympijští medailisté by mohli dostávat rentu, jež by formou příspěvku k důchodu pomáhala úspěšným sportovcům z minulosti. Počítá se s ní v novém zákoně o podpoře sportu. V návrhu by se měl klást důraz především na transparentnost směřování prostředků do sportu. Po diskusi ve sportovním prostředí by ho ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo na podzim předložit vládě, konečnou podobu by měl zákon získat v průběhu příštího roku.

Zlatá medaile Evy Samkové
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Nový zákon by se měl věnovat komplexně podpoře sportu. V první řadě by měl stanovit jasná pravidla pro jeho financování včetně podpory velkých sportovních akcí na českém území. Měl by také definovat sport jako veřejně prospěšnou aktivitu a spojit ho s podporou zdravého životního stylu. Zdravotní pojišťovny by měly povinně zřizovat fond prevence, který je v současné době dobrovolný, a prostředky z něj věnovat na podporu sportu. Ministr školství Marcel Chládek zopakoval návrh na zavedení třetí hodiny tělocviku do škol.

Na renty se předběžně počítá s částkou 20 000 korun měsíčně. "Je to pro generaci, která neměla možnost se během své sportovní kariéry zajistit na budoucnost," řekla na veřejné rozpravě olympijská šampionka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, členka komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV). Podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala by se roční náklady měly pohybovat kolem 20 až 25 milionů korun.

Pokusy o zavedení renty pro bývalé úspěšné sportovce se objevily už v minulosti, ale neuspěly. Finanční podporu někdejším reprezentantům přitom poskytují například v Polsku nebo v Rumunsku.

Podpora "druhé kariéry"

V novém zákoně by měl být zakotven také systém, který vrcholovým sportovcům na konci kariéry usnadní přechod do běžného života. Projekt na podporu "druhé kariéry" sportovců už má ČOV zpracovaný a podle Neumannové by jím od září v rámci pilotní studie mělo procházet zhruba deset sportovců. Vrcholoví sportovci by měli získat podporu při vzdělávání, ale také pomoc při uplatnění na pracovním trhu.

Dle Chládka by na podpoře měl stát i vydělat. "Všichni obdivujeme naše olympijské vítěze. A pak je nám úplně jedno, co s nimi bude po skončení aktivní kariéry. My chceme využít jejich schopností, umožnit jejich zapojení do pracovního procesu. Je to i mnohem levnější pro stát, než aby zůstali na úřadu práce," myslí si ministr.


Vyšší společenská odpovědnost firem

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta mluvil na veřejné debatě o společenské odpovědnosti firem. Splnění standardu tzv. ISO 26000 by měla být podmínka pro účast ve výběrovém řízení o veřejnou zakázku. "Firma přispěje z jednoho ze dvou procent hrubého zisku na sport, kulturu nebo sociální věci. Když to splní, bude se moci účastnit veřejných zakázek – to znamená bude moci vyhrát soutěž, která bude placená z veřejných peněz," vysvětlil princip Jansta. 

Předseda ČUS Miroslav Jansta o financování sportu:

"U nás je praxe velmi smutná. V devadesátých letech, kdy byly firmy státní, polostátní nebo v českých soukromých rukou, měli vlastníci vztah k místu a snažili se sponzorsky nebo nadačně dávat peníze na sport. Bohužel privatizací a centralizací firem tato podpora mizí. To je velká úloha pro stát."

Zákon by měl rovněž ošetřit problematiku dopingu, jehož pravidla se řídí mezinárodním kodexem Světové antidopingové agentury WADA, a boj proti násilí na stadionech a ovlivňování sportovních utkání především v souvislosti se sázkami. Nově by měla být stanovena pravidla pro dobrovolnictví, protože dobrovolníci se podílejí nejen na organizaci sportovních akcí, ale především pracují v klubech jako trenéři dětí a mládeže.

Podklady pro debatu jsou k dispozici na webu Českého olympijského výboru. Připomínky se mohou podávat prostřednictvím e-mailu na adrese zakonosportu@olympic.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články