Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do Her v Riu zbývají dva roky, ČOV opět chystá Olympijský park

Praha - Dva roky a jeden den zbývají do zahájení letních olympijských her v Riu de Janeiro, oheň na stadionu Maracaná vzplane 5. srpna 2016. V některých sportech se už od května bojuje o kvalifikační body, v dalších se začne soutěžit o účastnické kvóty do konce roku. V plné přípravě je i Český olympijský výbor (ČOV), který bude rozdělovat nejen finanční podporu, ale po vzoru olympijského parku na Letné při Hrách v Soči plánuje podobný projekt i během Her v Brazílii.

Stadion Maracaná v Riu de Janeiru
zdroj: AP autor: Felipe Dana

Hry v Riu budou pro české fanoušky ještě dále než ty nedávné zimní v ruském Soči. Proto ČOV znovu plánuje vytvořit Olympijský park, jaký fungoval letos v zimě. "Chceme lidi nechat nadechnout, co olympiáda přináší, a rozhýbat je," řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík.

ČOV si přeje olympijské ideály i atmosféru přenést do České republiky. "Abychom navázali na to, co se v zimě odehrálo," zdůraznil Gracílk. "V rámci projektu Česko sportuje, kde se snažím přenést pohybové záležitosti mezi širokou veřejnost, je pro nás velmi důležité, aby tyto věci vznikaly. Velmi se na to zaměřujeme," dodal v rozhovoru ve Sportovních zprávách Graclík.

Přes zpoždění brazilských organizátorů všichni věří, že bude stejně jako při nedávném fotbalovém mistrovství světa vše připraveno a hry pod pěti kruhy se uskuteční bez obtíží podle plánu. "Mezinárodní olympijský výbor na vše bedlivě dohlíží. Předseda Thomas Bach nás ujistil, že Brazílie Hry zvládne. Po fotbalovém šampionátu se nadechuje k další velké akci a zkušenosti z mistrovství budou cenné i pro přípravu Her. Pochyby vnímám jako povinný kolorit, Rio obstojí," řekl Graclík.

"Asi 47 procent sportovišť je postaveno, budou se pouze renovovat, asi 28 procent budou dočasná sportoviště a zbytek se postaví úplně nově," upřesnil někdejší šéf českých misí František Dvořák.

Známe, neznáme Rio

Stavba sportovišť se bude velice pravděpodobně dohánět na poslední chvíli. Včetně kanálu pro závody na divoké vodě, jehož projekt vznikal v České republice. "Speciálně pro nás to určitá komplikace může být, ale podmínky budou pro všechny stejné. My, čeští vodáci, jsme v ježdění trochu vyspělejší," upozornil kajakář Vavřinec Hradilek na to, že krátká příprava by naopak mohla hrát do karet.

Někteří čeští sportovci už dějiště olympijských her navštívili a někteří si i místo, kde budou za dva roky bojovat o další cenné kovy, vyzkoušeli. "V moderním pětiboji se konají pravidelně závody světového poháru pravidelně v Riu de Janeiru, takže už to tam znám a líbí se mi tam," uvedl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda. "Je to zajímavé, protože se bude závodit v centru města, což je pro nás netypické," podotkla Miroslava Knapková.

Sportovců jako v Londýně?

Ze sportovců už sbírají body do olympijské kvalifikace třeba plážoví volejbalisté, judisté či triatlonisté. "Kvalifikace se v řadě sportů zpřísnily. Ještě náš čekají dva roky a odhadoval bych to na úrovni Londýna," zauvažoval sportovní ředitel ČOV Martin Doktor nad tím, kolik by do Brazílie mohlo za dva roky odletět českých sportovců.

Úspěšná česká výprava na hrách v Londýně čítala předloni celkem 133 sportovců v devatenácti sportech a přivezla deset medailí, z toho čtyři zlaté. Číslo se dopředu velmi špatně odhaduje. Záleží především na účasti kolektivních sportů. Také Graclík předpokládá podobnou účast jako na posledních Hrách. "To znamená výprava kolem 200 členů včetně doprovodu," řekl ve Sportovních zprávách.

Nadstandard pro medailové naděje

Český olympijský výbor bude znovu rozdělovat finanční podporu formou stipendia Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro talenty a s ministerstvem školství připravuje systém nadstandardní podpory pro medailové naděje. "Šéf mise Martin Doktor připravuje veškerý výčet adeptů, které jsme schopni olympijským nadstandardem podpořit v jejich přípravě," uvedl Graclík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články