Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Na sport letos jde okolo 3,5 miliardy korun. Největší část spolkne fotbal

Praha – Necelé dvě miliardy korun zatím tento rok ministerstvo školství vložilo do českého sportu, další miliardu a půl pak rozdělí během měsíce. Největší část dotace dostal fotbal, jehož podíl činí 14 procent z částky, respektive 288 milionů korun. Informovaly o tom Hospodářské noviny. 

Ilustrační foto
zdroj: ČTK autor: Syrůček Jakub

FAČR od ministerstva školství obdržel o 17 milionů korun více než minulý rok, navíc na přípravu ME do 21 let získal dalších 30 milionů. Dotace se vztahuje na reprezentaci, mládež, provoz a údržbu stadionů a "organizaci sportu". Na poslední položku podle HN stát pošle více než 164 milionů korun.

Jde o větší částku, než jaká jde na všechny ostatní účely ve fotbale. Například na mládež míří v porovnání s organizací pouhých 59 milionů. Fotbalový svaz přitom s těmito penězi nakládá zcela podle svých představ, o směřování prostředků rozhoduje výkonný výbor asociace. Zde zasedají nejvyšší špičky českého fotbalu včetně šéfa svazu Pelty a jeho místopředsedů Zlámala, Berbra a Svobody.

Fotbalová asociace i část těchto peněz směřuje do mládežnického fotbalu. "Určené prostředky směřují na rozvoj mládeže klubů, organizaci fotbalu a zajištění chodu FAČR, krajských a okresních fotbalových svazů, a dále na speciální projekty (ženy, futsal, beach soccer, mládežnické turnaje, apod…)," říká Ondřej Lípa, mluvčí FAČR. Rozdělení prostředků pak podle jeho slov podléhá kontrole revizních orgánů a státních institucí.

V porovnání s fotbalem na tom je o poznání hůře hokej, který inkasoval necelých 115 milionů korun – tedy dvě pětiny toho, co dostal fotbal. Na organizaci sportu v jeho případě směřuje 31,2 milionu korun, pouze o šest milionů více, než které ministerstvo školství vynaloží na podporu hokejové mládeže. Hokej k regulérním 80 milionům na reprezentaci, mládež a organizaci obdržel dotaci 34,8 milionu na uspořádání MS 2015.

Biatlonu státní příspěvek narostl pouze marginálně 

O rozdělování prostředků hlasovala Národní rada pro sport, v níž zasedají představitelé sportovních organizací i parlamentních politických stran. Finance se rozdělují na základě vzorce, jenž bere mimo jiné v potaz počet členů, které daný svaz má, či úspěchy sportu na vrcholové úrovni.

Přesto si však například biatlon, mimořádně úspěšný na olympijských hrách v Soči, polepšil o pouhých 1,7 milionu korun na 14,3 milionu korun. Dalších 20 milionů získá biatlonový svaz jako dotaci na uspořádání mistrovství Evropy. "Úspěšnost sportů zohledňujeme, ale případné navyšování nemůže přicházet skokově," řekl ministr Chládek. 

Celkem sport ze státní pokladny letos podle listu inkasuje 3,5 miliardy korun. Český olympijský výbor získal jako největší zastřešující organizace 102 milionů korun, Česká unie sportu (bývalý ČSTV) dostala 65,5 milionů. Atletika například inkasuje 121,8 milionu, tenis 86 milionů a lyžování 75 milionů korun. Dalších 364 milionů by od státu mělo putovat do resortních sportovních center (Dukla, Olymp).

Nespokojenost hlásí bývalý Svazarm

Nespokojeni jsou zatím s rozdělováním dotací představitelé Sdružení sportovních svazů (bývalý Svazarm), pod který spadá sedmnáct sportů včetně biatlonu, jenž se zasloužil o pět z osmi českých medailí na olympijských hrách v Soči. Státní příspěvek pro sdružení klesl z loňských téměř 41 milionů na sedm milionů. Sokol, který sdružuje čtyřikrát méně sportovců než bývalý Svazarm, dostal 71,7 milionu.

Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl se chce obrátit na ministerstvo. "Nyní nejsme spokojeni, ale dostali jsme příslib, že dojde k nápravě," řekl Ertl, jenž neuznává roli ČOV, který po krachu Sazky a úpadku někdejšího ČSTV vystupuje jako zástupce celého českého sportu. Rád by získal doplatek minimálně 28 milionů korun, aby se sdružení vrátilo na úroveň dotací z předchozích let.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Hospodárske noviny

Hlavní zprávy

Nejčtenější články