Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Těsně pod vrcholem. Hokejbalisté i hokejbalistky vezou z MS stříbro

První postup do finále mistrovství světa od roku 2013 čeští hokejbalisté v zisk nejcennějšího kovu nepřetavili. V rozhodujícím utkání v Lavalu podlehli domácí Kanadě 3:6 a na čtvrtý titul nedosáhli. Kanaďané naopak rekordním šestým triumfem překonali Slovensko. V ženské kategorii mělo finále stejné složení a také v ní oslavovala reprezentace ze země javorového listu, která zdolala český tým 3:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Muži i ženy posbírali na hokejbalovém MS stříbro

"Prohrál se poslední zápas sezony, to samozřejmě nikdo nechce, takže jsem teď zklamaní. Myslím, že to oceníme postupem času. Předváděli jsme tady super výkony od Leoše (Gerlicha) v bráně, přes obranu po útok. Bohužel poslední krok nám chyběl," řekl kapitán Jan Pospíšil. "Bylo to o tři góly, myslím, že to byly ty tři, které nám utekly ve druhé třetině. Je to škoda. Snížili jsme na rozdíl jednoho gólu a už jsme to nedotáhli," dodal.

Češi se hned po 62 sekundách bránili při vyloučení Tomáše Wróbela. Další oslabení po nedovoleném zákroku Dalimila Zvonka zkrátil o 11 vteřin faul útočníka Danicka Martela, který hraje hokej v AHL za Laval a má na kontě i 13 zápasů v NHL za Philadelphii a Tampu Bay.

V úvodu druhé třetiny se tým kouče Jiřího Mašíka ubránil i při pobytu Jana Pospíšila na trestné lavici, ale v čase 21:11 už gólman Leoš Gerlich inkasoval. Po přihrávce Jeana-Philippea Moquina ho překonal zblízka Josh Anderson. Hned za 47 sekund zvýšil Jeffrey Bradley a ve 28. minutě zamířil po asistenci Noaha Lemose do odkryté branky Trevor Mainman. Češi se dočkali snížení 51 sekund před koncem druhé části při trestu Billa Marshalla díky přesné Wróbelově ráně z pravé strany.

Další početní výhodu ve 32. minutě v době, kdy pykal Greg Moro, využil Tomáš Fejfar, ale v čase 35:30 odpověděl úspěšným forhendovým blafákem Marc-André Trudeau. Ve 40. minutě sice při vyloučení Jonathana Tanguaye opět dostal Mašíkův výběr na kontakt Fejfar, ale za necelou minutu uklidnil Kanadu Karl Léveillé a výsledek pečetil sedm sekund před koncem při power-play do prázdné branky Nelson Vargas Dias.

Češi, kteří na minulém šampionátu v roce 2019 v Košicích skončili čtvrtí, získali na 14. mistrovství světa dvanáctou medaili a na stříbro dosáhli pošesté. "Myslím, že Kanada byla o trošičku lepší než my. Už jen v tom nasazení v první třetině, kdy na nás vlétla. Asi jsme trošku podlehli tíze okamžiku. Sice to bylo 0:0, ale Kanada nám pak odskočila o tři góly a pak už je to strašně těžké s nimi dotahovat," doplnil Pospíšil.

Hokejbalistky náskok neudržely, ale pokračují v medailovém sběru

Češky i na osmém šampionátu braly cenný kov, ale druhé zlato po úspěchu v roce 2017 doma v Pardubicích nezískaly. A to i přesto, že už v 5. minutě vedly 2:0. V čase 3:38 využila Karolína Kosinová přesilovou hru při vyloučení Chelsea Karpenkové a za 55 sekund skórovala Michaela Krásová.

Ve druhé třetině však smazaly ztrátu v početních výhodách Reagan Fischerová a Shae-Lynn Clarke a v čase 40:06 v přesilovce pěti proti třem rozhodla Kristen Coozeová.

"Je to určitě úspěch, ale bolí to hodně. Momentálně se z toho nedá radovat, ale třeba ráno až se probudíme... Tým se asi promění pro další roky. Některé holky chtějí skončit, některé zůstanou. Tak je to i s vedením. Chtěly jsme urvat zlato, abychom tu práci za několik let vrátili, ale moc se to nevedlo," řekla útočnice Lucie Manhartová, která dohrávala poslední dva zápasy i se zraněným kolenem.

Na pozici kouče končí její otec Karel Manhart a sama o budoucnosti v reprezentaci nemá jasno. "Taky jsem to plánovala ukončit, ale chtěla jsme se zlatem na krku, takže uvidíme, kdo to získá, jak to bude vypadat a jestli budu pokračovat," dodala Manhartová, jež byla vyhlášena nejlepší útočnicí turnaje.

Mistrovství světa v hokejbalu v Lavalu (Kanada):

Muži:
Finále: Kanada - ČR 6:3 (0:0, 3:1, 3:2) Branky:
22. Anderson, 22. Bradley, 28. Mainman, 36. Trudeau, 41. Léveillé, 45. Vargas Dias - 33. a 40. Fejfar, 30. Wróbel.
Individuální ocenění:
Nejlepší brankář: Christian Lantin
Nejlepší obránce: Bill Marshall (oba Kanada)
Nejlepší útočník: Adam Kubík (ČR)
Nejužitečnější hráč: Danick Martel (Kanada).
All-Star tým: Leoš Gerlich - Václav Šlehofer (oba ČR), Nick Carter - Jonny Ruiz (oba USA), Peter Abbandonato (Řecko), Karl Léveillé (Kanada).

Ženy:
Finále: Kanada - ČR 3:2 (0:2, 2:0, 1:0) Branky:
23. Fischerová, 25. Clarkeová, 41. Coozeová - 4. Kosinová, 5. Krásová.
Individuální ocenění:
Nejlepší brankářka: Andrea Pastorková Rišová (Slovensko)
Nejlepší obránkyně: Melanie Jueová (Kanada)
Nejlepší útočnice: Lucie Manhartová (ČR)
Nejužitečnější hráčka: Carol Ann Upshallová (Kanada).
All-Star tým: Julianna Thomsonová (Kanada) - Pavlína Horálková (ČR), Kristen Coozeová (Kanada) - Sarah Hughsonová (USA), Nela Lopušanová (Slovensko), Denisa Křížová (ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články