Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štafetě na MS v orientačním běhu vládli v Doksech Švédové, Češi skončili pátí

Světový šampionát v orientačním běhu, kterého se v Česku účastní závodníci ze čtyřiceti zemí, pokračovalo v neděli závodem smíšených štafet. V Doksech u Máchova jezera potvrdili svoji sílu reprezentanti Švédska, kteří zvítězili před Norskem, Švýcarskem, Dánskem a Českem. Česká čtveřice tak obhájila páté místo z minulého šampionátu. 

Tereza Janošíková
zdroj: ČT sport

Trenér Jan Šedivý přiznal, že má po závodě spíš smíšené pocity. "Chtěli jsme medaili," přiznal kouč týmu, který skončil pátý. "Ale zase jsme na velké bedně...," zhodnotil umístění na širších stupních vítězů.

"Byl to celkově velmi náročný závod, ale hezky postavený. Ty štafety jsou vždycky velmi tvrdé, top šestka je hodně nabitá, medaile o to víc. Bohužel to zase dneska nevyšlo," řekla novinářům Tereza Janošíková, která ve finiši předběhla britskou závodnici a zajistila Česku páté místo. S "velkou bednou", tedy pódiovým umístěním do šestého místa, podle ní musí být tým spokojený.

Jana Knapová na prvním úseku předala jako třetí, Miloš Nikodým a Vojtěch Král drželi na svých úsecích pátou pozici. Proti Janošíkové běžela poslední úsek i dánská atletická naděje Maja Almová, která se chtěla kvalifikovat i na olympijské hry, v čemž jí zabránila pandemie covidu-19. Přestože do svého úseku vybíhala šestá se ztrátou téměř minuty a tři čtvrtě, do cíle doběhla čtvrtá před Janošíkovou. Dánové doufali v lepší umístění, na posledním MS byli třetí.

Je nám líto, video expirovalo.
Štafetu na MS orientačních běžců ovládli Švédové

Na medailovou pozici místo nich dosáhli Norové, kteří ve složení Victoria Haestad Bjornstadová, Audun Heimdal, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsenová sesadili ze stříbrné pozice z roku 2018 Švýcary. Tým ve složení Simona Aebersoldová, Joey Hadorn, Martin Hubmann a Elena Roosová se tři úseky držel na druhém místě, na posledním ale Roosová ztratila.

Švédové obhajovali zlato z posledního šampionátu v roce 2018, další mistrovství zaměřené na krátké sprintové disciplíny mělo proběhnout v roce 2020, ale kvůli pandemii bylo zrušené. Na první úsek vybíhala sobotní vítězka sprintu Tove Alexanderssonová, která zajistila týmovým kolegům dvacetisekundový náskok na druhé Švýcary. O dalších deset sekund ho navýšil Emil Svensk, skoro na minutu pak na třetím Gustav Bergman. Skvěle běžící Norka Benjaminsennová pak stáhla finišmanku Saru Hagströmovou na 26 sekund.

Závodilo se v městečku Doksy u Máchova jezera. Ze zámeckého parku, kde leželo centrum závodu, vyběhli závodníci na náměstí, dál přes Robečský potok a náročným postupem po schodech na Tovární vrch. Rozhodujícím postupem, kde mohli volit různé trasy na následující kontrolu a kterým se před Janošíkovou dostala Dánka Almová, se přesunuli k základní škole, kde si museli dávat pozor na neprůchodné ploty. Vrátili se zpět do parku, proběhli kolem diváků, a ženy se vydaly na posledních pět, muži na osm kontrol, kde museli správně z mapy vyčíst ideální průběh domovem pro seniory nebo areálem mateřské školy.

Po sprintové části začne v úterý část MS zaměřená na lesní disciplíny. Takzvanou krátkou trať poběží závodníci u Smržovky, na štafety a klasickou trať se pak přesunou na Kokořínsko do unikátních terénů v pískovcových skalách.

MS v orientačním běhu - smíšených sprintových smíšených štafet v Doksech:

1. Švédsko (Alexanderssonová, Svensk, Bergman, Hagströmová) 1:02:19, 2. Norsko -26, 3. Švýcarsko -29, ...5. Česko (Knapová, Nikodým, Král, Janošíková) -1:31.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články