Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Sportovní svazy a Svaz měst a obcí podepsaly memorandum

Praha – O několik miliard korun se letos zvednou rozpočty obcí díky penězům z hazardu a novele loterijního zákona. Finance ale naopak chybí sportovcům a ti teď chtějí po obcích svůj podíl. Český olympijský výbor (ČOV), Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), Sdružení sportovních svazů ČR, Česká obec sokolská a Svaz měst a obcí ČR proto podepsaly v Praze Memorandum o vzájemné spolupráci a podpoře ve financování českého sportu. Všichni tak chtějí dosáhnout toho, aby nejméně třetina výnosů z loterijních společností, které letos poprvé obdrží obce a města, putovala do sportu, zejména mládežnického.

V důsledku nové legislativy, jejíž součástí byla i změna ve zdanění loterijních společností, ztratil český sport v tomto roce částku ve výši 2,5 miliardy korun. Na rozdíl od minulé praxe do něj už nesměřují odvody z hazardu, ale tyto peníze přerozděluje stát přímo do rozpočtu měst a obcí. "Co se týče výše dotací státu do sportu, tak jsme společně s Kyprem na posledním místě v Evropské unii," prohlásil místopředseda ČOV Jiří Kejval.

Podle předběžných odhadů by obecní rozpočty měly dostat od ministerstva financí asi šest miliard korun, což je oproti loňsku navýšení na trojnásobek. A na třetinu těchto peněz, které by měly jít do sportování mládeže, si dělá morální nárok sportovní prostředí. "Obce nárůst poznají už v krátké době. První zálohy lze očekávat v první polovině dubna," uvedl Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní svazy dál bojují o peníze

"Požadavek na třetinu peněz z loterií je v souladu se všemi volebními programy vlády, s dokumentem koncepce rozvoje sportu i s prohlášeními politických klubů. Navíc obce s těmi penězi ve svých rozpočtech nepočítaly," pokračoval Kejval. Pro peníze do sportu je i předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek. "Peníze vložené do sportu se vrátí v jiných sférách - zdravotnictví, prevenci proti drogám, závislostem. Memorandum je výzvou zastupitelstvím, aby se tímto problémem zabývala," uvedl kladenský primátor.

Sportovní prostředí sází na jednotnost, proto jeho vrcholní zástupci podepsali memorandum. "Jako představitelé sportovních organizací jednáme na více frontách. Hlavní odpovědnost ale leží na funkcionářích jednot, sdružení a oddílů. Pokud totiž na změnu financování nezareagují a sami starosty, primátory či zastupitelstva svých obcí neosloví, peníze nedostanou," upozornil předseda ČSTV Miroslav Jansta.

Signatáři memoranda se shodli na potřebě legislativního zakotvení způsobu rozdělování výnosů z hazardního průmyslu. Chtějí, aby prostředky z provozování výherních automatů, loterijních terminálů a kasin připadly do rozpočtů měst a obcí, výnosy z kurzových sázek a loterií by směřovaly do kapitoly ministerstva školství pro financování sportu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články