Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sport přišel o miliardy, zlobí se kandidát na předsedu ČSTV Jansta

Praha – V sobotu bude valná hromada volit nového předsedu Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Jediný kandidát, Miroslav Jansta, byl hostem pořadu Na slovíčko, kde mimo jiné objasnil ztráty v hospodaření Sazky za posledních deset let. "Z výtěžků Sazky, které se odváděly do sportu, šlo dvanáct procent na odměny managementu. Za těch deset let to dělalo téměř devět set milionů," upozornil například Jansta.

Miroslav Jansta
zdroj: ČT24

Bývalý právník či advokát a jediný kandidát na předsedu ČSTV se nebál být velice kritický. Problém vidí zejména ve financování sportu, který kvůli problémům Sazky přišel o značnou sumu peněz. "Loňský rok je černým rokem sportu z pohledu ekonomiky. Vinou vedení ČSTV, Olympijského výboru a dalších sportovních organizací, kteří seděly v orgánech Sazky, jsme přišli o miliardy," tvrdil Jansta.

Jansta se navíc podivuje nad tím, jak působil management Sazky. "Co tam ti lidé dělali, kde byla kontrola ministerstva financí, kde bylo ministerstvo školství celou dobu? Kde byli představitelé olympijského výboru a dalších? O ČSTV ani nemluvím. To jsou lidé, kteří nesou zodpovědnost."

Svůj podíl viny prý nesou i představitelé politických stran, kteří před volbami pomoc přislíbili, nic se však nedělo. "Sociální demokracie slíbila nejvíc. V Oranžové knize bylo, že prostředky do sportu přivedeme novelou loterijního zákona, který zvýší povinné odvody loterijních společností a zpřísní dohled nad tím, kam loterijní společnosti peníze odvádí. Přínos měl být minimálně 1,5 miliardy ročně."

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Poslanci nakonec nechali třetinu obcím, třetinu sportu a třetinu neziskovým organizacím. Další posun však Janstu notně rozzlobil. "Návrh přišel do Senátu, kde má většinu ČSSD, změnili ho, sebrali nám náš výtěžek. Sice nám přidalo ministerstvo školství 800 milionů, ale přišli jsme minimálně o 2,5 miliardy. Co tedy senátoři sociální demokracie dělají, oni nečtou svůj volební program?"

"Jsme ve sportu. A kde jinde se ukáže charakter člověka než na hřišti. Měli by ho ukazovat ti funkcionáři." Politici podle Jansty vítali sportovce po úspěších, ale jinak pro sport dělali minimum. "Já mohu jmenovat jediného politika, který dlouhodobě podporoval sport. A to byl Václav Klaus. Kdyby v době, kdy jsme pořádali mistrovství světa (basketbalu žen), nepřevzal záštitu, bez toho bychom těžko sháněli sponzory," uzavřel debatu v pořadu Na slovíčko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články