Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kejval: Musíme přeskupit kritéria a sport postavit na první místo

Praha - Český svaz tělesné výchovy a s ním celý sport jsou uprostřed velkých změn. Nemůže počítat s finančními prostředky ze Sazky, ale doufá, že svou zodpovědnost převezme stát. "Musíme přeskupit kritéria a sport postavit na první místo," prohlásil jednoznačně místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který byl spolu s předsedou Českého atletického svazu Liborem Varhaníkem a předsedou České basketbalové federeace Miroslavem Janstou hostem pořadu Na slovíčko.

Jiří Kejval
zdroj: ČT24 autor: ČT24

ČSTV odvoláním výkonného výboru reagoval na ztrátu Sazky a ohrožení dalšího majetku. I když peníze ze Sazky budou sportu chybět, zároveň to uvolní českému sportu ruce. "Vůbec nechápu, proč sportovci, kteří mají řídit sport, organizovat trénink, učit mládež základním sportovním návykům, řídili multimiliardový byznys v oblasti sázek, ve vysoce konkurenčním prostředí. Jinak to dopadnout ani nemohlo," nediví se Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Letošní změny jsou dokončením toho, co mělo proběhnout už v 90. letech, shodli se hosté. Stát tehdy nechal sport riskantně samofinancovat prostřednictvím Sazky. Jenže sportovní svazy svůj majetek prohýřily. "Ne, že by se ty peníze ztratily. Ony šly do spotřeby, byly možná dány i na velmi racionální činnosti, ale to prostě nejde. To je, jako byste měl rodinný rozpočet a neřešil, že máte větší výdaje než příjmy," uvedl Varhaník.

Český svaz tělesné výchovy
zdroj: www.cstv.cz

Český svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV) je podle Kejvala zbytečná organizace a je možné ji zrušit. "Já si osobně myslím, že není žádný důvod k tomu ČSTV zachraňovat. Z mého pohledu je to rezidium minulého režimu, byl to orgán Národní fronty a myslím si, že v rámci moderního systému a dnešního statuprávního uspořádání není žádný důvod tvrdošíjně trvat na této organizcaci," připustil Kejval v rozhovoru pro Český rozhlas.

Krutá pravda je, že nyní z ČSTV žádné peníze do sportu nepůjdou. Na řadě je pomoc od státu, přímo nebo skrz podíl na výnosech z hazardu. Třeba i za to, že peníze sportu v minulosti mířily do vysočanské arény. "Hala slouží kultuře, pomohla zlepšit postavení Vysočan a kulturu místa, ale sportu ublížila. Stát i město Praha mají proto ke sportu závazek, a to minimálně morální," myslí si Jansta.

Zdroj
ČT sport, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články