Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sokolský slet oslaví 100 let republiky. Představí se až 15 tisíc cvičenců

Šestnáctý všesokolský slet slibuje vyšší účast cvičenců než před šesti lety. Ve vršovickém Edenu svůj um předvede 13 až 15 tisíc účastníků. Na programu bude celkem 13 skladeb. Z toho 11 je připraveno sokolským hnutím, včetně jedné československé, s jednou skladbou přijedou hosté z Dánska a jednu představí Česká asociace pro sport.

Bude to něco mimořádného. Slet u příležitosti 100. výročí od založení samostatné Československé republiky bude letos šestidenní. Začne v neděli 1. července sletovým průvodem Prahou, mší v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě a slavnostním zahájením v Národním divadle. V dalších dnech se sokolové představí na pódiích v Praze, v úterý se pak představí sportovci na večeru Sokol Gala v pražské O2 areně, kde bude přehlídka výkonnostní části sportovních sokolských aktivit.

Ve čtvrtek a v pátek pak slet slavnostně zakončí hromadná cvičení ve vršovické Eden Aréně. "Vnímáme velice silně propojení naší tradiční organizace, našeho spolku, s tímto moderním krásným prostředím. Je to symbolika organizace tradiční, ale s moderním obsahem činnosti," řekla starostka České obce sokolské (ČOS) Hana Moučková.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: Přípravy na XVI. všesokolský slet

Hromadné skladby jsou podle ní určeny pro všechny věkové kategorie. Cvičit se bude například na skladbu Méďové, s hudbou od Vadima Petrova, Jaroslava Lenka Samsona a Ivana Mládka, ženy pak například na skladbu Ženobraní s hudbou od Čechomoru, pro další skladby sokolové pak použijí hudbu od Karla Černocha nebo skupin No Name, Chinaski a Elán.

Poslední všesokolský slet se konal v červenci 2012 v Praze. Na vršovickém stadionu v Edenu na něm v 11 skladbách vystoupilo 10 500 cvičenců z ČR i ciziny. Od prvního sletu sokolů uplynulo letos v červenci 135 let.

Organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. Z původně pražského spolku se do konce 19. století stalo celonárodní hnutí. Za obou světových válek byla ČOS rozpuštěna.

Sokolové patřili k významným odpůrcům nacismu. V roce 1936 měla ČOS 786 tisíc členů. V době největšího ohrožení nacistickým Německem cvičilo na X. sletu v roce 1938 na 350 tisíc účastníků, diváků přišlo přes dva miliony. Po druhé světové válce přesáhl počet sokolů jeden milion. V roce 1952 komunisté sokolské organizace zrušili, po jejich znovuobnovení v roce 1990 měl Sokol asi 200 tisíc členů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články