Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Skvělá zpráva pro sport, hlásí Hnilička. Národní agentura by mohla rozdělovat peníze už letos

Opatření na sportovištích se pomalu uvolňují. Když vše půjde bez větších zádrhelů a koronavirová nákaza to dovolí, rozvolnění bude pokračovat ve zrychleném režimu, doufá předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Podle něj je potřeba pomoci v první řadě nejvíce poškozeným. I proto jde do sněmovny návrh zákona, který by umožnil NSA rozdělovat peníze oproti původnímu plánu už v tomto roce. Tento i ostatní rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Tématem příštího vydání Studia ČT sport budou akce, které se navzdory koronaviru uskuteční.

Je nám líto, video expirovalo.
Milan Hnilička opět hostem Studia ČT sport: NSA by mohla vyplácet peníze už letos

Nové vzniklá NSA měla původně rozdělovat až od roku 2021, zatímco v roce 2020 je stále vyplácí ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. "Tento zákon jsme se rozhodli upravit zjednodušeně tak, aby mohla agentura vyplácet peníze už letos. Vláda tento návrh zákona schválila minulý týden," uvedl Hnilička.

Sněmovna ho může už v příštím týdnu projednat ve zrychleném jednání. "Je to skvělá zpráva pro sport, ale pro nás je to výzva, abychom to personálně zvládli," dodal šéf NSA jedním dechem.

Nenadálá koronavirová krize postihla řadu pořadatelů sportovních akcí, klubů i organizací. Finance tak mají putovat přednostně k těm nejvíce poškozeným. "Bavíme se hlavně o provozních výdajích a kompenzacích. Kritéria nebude jednoduché nastavit. Hlavně musí být ten program jednoduchý, abychom prostředky mohli vyplatit co nejrychleji," zdůraznil Hnilička. Finanční injekce by měla být ve výši jedné miliardy korun.

Čím argumentuje NSA?

"Nebezpečí hrozící z výpadků příjmů sportovních organizací v důsledku opatření vlády je přerušení dodávky energií, vody, tepla, chladu a jiných služeb. Takováto omezení by přinesla zvýšené náklady na obnovení provozu sportovišť a jejich dostupnost pro sport, ale i omezení sociální funkce sportu ve výchově dětí, fungování sportovních oddílů a klubů a mnoho dalších obtížně vyčíslitelných škod."

Výklady překotných opětření

Velmi podstatnou úlohou NSA v současnosti je poskytovat právní výklady opatření, která vydává vláda, směrem do sportovního prostředí. "Je důležité vyložit, co tím chtělo ministerstvo zdravotnictví říci a co bylo účelem," podtrhl Hnilička.

V posledních dnech vláda umožnila sportování v desetičlenném kolektivu, profesionální fotbalisté mohou trénovat už i v kontaktu. Na druhou stranu ale nemohou oproti ametérům používat vnitřní vybavení, jako jsou třeba posilovny.

Trénink Sparty
zdroj: Twitter Sparta Praha

V tomto pomohl vyjasnit pravidla advokát České unie sportu Daniel Viduna. "Profesionální klub má vlastní posilovnu, ale podle striktní dikce usnesení ji nemůže použít. Náš výklad byl takový, že i pro zaměstnavetele je lehčí uhlídat režim ve vlastní posilovně. Pokud udrží stejný režim jako u těch veřejných, nemělo by to být s usnesením v rozporu," vysvětlil Viduna.

Hnilička a další představitelé sportovního prostředí komunikují s ministerstvem školství o dalších opatřeních, která by vedla k návratu do normálu. "Plánuje se rozvolňovat i dále a ve zrychleném tempu," ujistil šéf sportovní agentury.

Ještě nemusí být vyhráno

Naděje se upínají především ke startu první a druhé fotbalové ligy. I když bez diváků, nejsledovanjěíš tuzemské soutěže by mohly za dodržení přísných podmínek a s účastí do 130 osob odstartovat 25. května.

Vedoucí představitel českého sportu však nechce nic uspěchat. "Je potřeba být obezřetný a používat zdravý rozum, protože situace ve světě se vyvíjí různě," varoval před přílišným optimismem Hnilička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články