Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sport na tom může být hůř než po roce 2008, bojí se Trávníček. Stát podle něj pomáhá málo

Koronavirová pandemie už nyní tvrdě ovlivňuje svět sportu a prognózy pro některé disciplíny nejsou moc růžové. Šéf marketingové sekce hráčské a manažerské agentury Sport Invest David Trávníček se obává, že sport může čelit ještě větším problémům než po ekonomické krizi v roce 2008. Za klíčové považuje, kdy se soutěže a závody znovu rozběhnou a jak se zachovají největší firmy, které je podporují. V tomto směru mu chybí větší pomoc státu. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Ve čtvrtek budou k tématu vodních sportů debatovat Jan Boháč, Stanislav Ježek a Josef Dostál.

zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Sportu se ekonomické dopady nevyhnou. Je zrušené MS v hokeji, posunulo se fotbalové Euro i olympiáda. A to jsou jen nejviditelnější sportovní akce. Sport celkově stojí – všude pořadatelé přicházejí o příjmy ze vstupného, o peníze od partnerů, sportovci nemůžou usilovat o vítězství a s tím související prize money," řekl Trávníček.

"Dá se očekávat, že některé subjekty ze sportu odejdou, stejně jako tomu bylo po krizi v roce 2008. Současná situace je ale ještě závažnější. Televize nemají co vysílat, sport momentálně v podstatě neexistuje. I proto výrazný nárůst popularity zaznamenal esport a aktivnímu sportu v této době vzniká silná konkurence," upozornil Trávníček.

Za stěžejní považuje, kdy se sport znovu rozběhne. Velkým tématem posledních týdnů je například nejslavnější cyklistický závod Tour de France, kde by při případném zrušení mohlo dojít ke konci celé řady stájí.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

"Každá zrušená či odložená akce, to jsou milionové ztráty. Hodně bude záležet na tom, jak se teď zachovají firmy, které sport podporují. Jak je krize poznamená. Pokud většina z nich sport podrží, dostane se z toho sice se ztrátami, ale relativně dobře. Pokud by soukromé subjekty ze sportu začaly mizet, může to mít až katastrofické následky. Přísun peněz do sportu se může drasticky zastavit a nemusí se ho podařit rychle nastartovat," podotkl Trávníček.

V tomto směru mu chybí v Česku větší pomoc a podpora od státu, který by dle něj měl vydat jasné stanovisko, jež by sponzorům i sportovcům dalo určité jistoty do nejasné budoucnosti a zástupcům trochu pevnější půdu pod nohama při vyjednávání.

"Stát by měl jednoznačně říct, že sport tady bude. To mi chybí. Teď se nemáme na co odkázat a můžeme jen tvrdit, že se sport vrátí tam, kde byl. Sport potřebuje podporu a měla by přijít. Milan Hnilička a jeho Národní sportovní agentura je jednou z aktivit, ale není to ministr ani ministerstvo a ta váha není taková," řekl Trávníček.

"Nemůžu chtít odpověď, že 1. září bude vše fungovat. Jde ale o o výhled a budoucnost. Je potřeba se nějak chovat a nachystat," konstatoval.

Roli Národní sportovní agentury, která nově přebírá rozdělování státních dotací, ale považuje i tak za stěžejní. "Měla by ustát současný stav a najít alternativní použití peněz, které už byly schválené v rozpočtu. Bude potřeba pružné reakce, udělat rozpočtové změny a nadále pumpovat peníze do sportu. Ať už do přípravy sportovců, do infrastruktury, do zázemí, investic a tak podobně. Je potřeba si uvědomit, že vir nebo jakoukoliv jinou populační nemoc porazí lépe a efektivněji zdravá společnost. A zdravá společnost je ta, která pravidelně aktivně sportuje," uvedl.

Sport Investu, který zastupuje například olympijské vítězky Ester Ledeckou a Martinu Sáblíkovou či řadu fotbalových a hokejových reprezentantů, se zatím černé scénáře nedotkly. Společnost dosud nemusela s partnery řešit snahy o zrušení či změny stávajících smluv.

"Až tak daleko to nedošlo. Zatím. I přes veškeré problémy, které s sebou současná situace nese, věříme, že budou partneři našich sportovců v maximální možné míře solidární. Obecně si ale myslím, že se změní smluvní praxe a víc než dřív se budou specifikovat podmínky pro vyplácení odměn. Smluvní podmínky se přiostří, v současnosti měl těžko někdo ve smlouvách, že by se kvůli pandemii nekonaly olympijské hry," podotkl Trávníček.

Všichni sportovci, které agentura zastupuje, podle něj mají finance zajištěné. "Bezpochyby ale nastane velká komplikace v celé přípravě. A to není otázka jen Ester (Ledecké) či Martiny (Sáblíkové). Ještě silněji to pociťují sportovci, kterým se teď měla rozbíhat sezona, ale nikdo netuší, co bude dál. Oni však musí být připravení na sto procent," řekl Trávníček.

Sportovci kvůli zastaveným soutěžím přicházejí o bonusy za výsledky. "Dá se říct, že finanční plán sportovců se dělá na základě fixních příjmů, které jsou ze smlouvy jasně garantované. Bonusy jsou něco navíc. Nejsou to zanedbatelné částky, ale sezony jsou naplánované tak, že by měl sportovec vyjít i bez nich. Nejde dělat rozpočet tak, že vám vyjdou peníze jen v případě, že například třikrát vyhrajete závod Světového poháru," podotkl.

Sport Invest se podílí na několika akcích v roce 2021, například na pořádání základní skupiny evropského šampionátu basketbalistů v Praze. "O Eurobasketu se v současné době intenzivně jedná. Ke všem budoucím akcím, které nejsou zrušené, přistupujeme tak, že se konat budou. Pevně věřím, že všechny zimní podniky zůstanou tímhle stavem nedotčené," řekl Trávníček.

"Jeden z hlavních úkolů naší agentury teď je i hledat náhradní metody plnění závazků směrem k našim partnerům i partnerům námi zastupovaných sportovců. Nechceme, aby ze sportu odešli. Až se trh zase nastartuje, tak ti, co budou připravení, budou mít výhodu. A my připravení budeme. Celou tuhle situace bereme jako velkou hrozbu pro sport, ale také jako příležitost začít dělat některé věci jinak," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články