Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pardubice odmítly Váňu, chtějí zachránit dostihy bez pomoci

Pardubice – Město Pardubice bude na čtvrteční valné hromadě Dostihového spolku, kde má nadpoloviční většinu akcií, prosazovat navýšení základního jmění společnosti. Tento krok, který dnes schválili zastupitelé, by měl podle radnice přispět k ozdravení firmy provozující pardubické závodiště a pořádající Velkou pardubickou. Definitivně tak zřejmě padá možnost, že by akcie města odkoupil a závodiště provozoval osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Na jeho nabídku zastupitelstvo Pardubic nereagovalo. Ani s jinými možnými investory město nejedná. 

Velká pardubická
zdroj: ČT24

Pardubice jsou největším akcionářem spolku, vlastní 51,54 procenta akcií. Další významný podíl patří Martinu Vokálovi, a to 22,51 procenta. Ostatní vlastníci, jimiž jsou soukromé osoby, drží jen jednotky nebo zlomky procenta akcií. Vokál dlouho odmítal navrhované zvýšení základního kapitálu, na něž chtělo město vynaložit až 3,1 milionu korun. Dnes ale podle informací ze zastupitelstva Pardubic svůj postoj přehodnotil.

Město prý bylo ochotno navýšit základní jmění i samo, pokud by s tím valná hromada souhlasila. Tím by vzrostl podíl akcií města Pardubice v Dostihovém spolku. Zastupitelé také zvedli ruku pro to, aby Dostihový spolek mohl využít dříve schválenou dotaci pět milionů korun poskytnutou městem na úhradu dlužného nájemného. Ale pouze pod podmínkou, že akcionáři schválí plánované navýšení základního jmění.

V tom případě radnice rovněž uzavře se spolkem smlouvu na propagaci města za 1,5 milionu korun. Dostihový spolek také může část z půjčky 4,5 milionu korun, kterou mu magistrát letos poskytl, splatit až příští rok, nikoliv již letos.

Pardubické závodiště
zdroj: ČT24 autor: ČT24

O odkup akcií a provozování dostihového závodiště v Pardubicích projevil zájem legendární žokej Josef Váňa spolu s dalšími investory. Podle primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové jeho první nabídka počítala s převzetím závodiště k 30. lednu příštího roku, což by nešlo stihnout. Druhou nabídku za Váňu podal filmový producent a majitel koní Jaroslav Bouček, navrhovali odkup 51 procent akcií. Primátorka upozornila, že takovému kroku by muselo předcházet jednání s minoritními akcionáři, musel by se zpracovat audit hospodaření, takzvaný due diligence, a zřejmě by se prodej musel řešit veřejnou soutěží či dražbou. Zastupitelé se ale návrhy tak jako tak nezabývali.

Dostihový spolek se potýká s velkou kumulovanou ztrátou, která se blíží výši základního jmění společnosti, jež činí 10,22 milionu korun. Na konci května rezignoval na funkci ředitele spolku Jiří Kunát, od července vede společnost Petr Buchal. Podle předsedy představenstva Jana Němce letos firma zřejmě skončí se ztrátou kolem čtyř milionů korun, neboť jí výrazně klesly příjmy. Minulý rok dosáhla díky opravným položkám zisku 499 000 korun. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články