Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Očkování vrací v USA diváky na stadiony, s fanoušky počítá baseball i UFC

Zrychlující se očkování proti koronaviru má ve Spojených státech hned několik pozitivních účinků. Kromě uvolňujících se opatření napříč zemí se začínají pozvolna vracet i fanoušci zpět na sportovní stadiony. S diváky v ochozech nejnověji počítají při startu sezony baseballisté, ale i UFC. "Čekal jsem rok na to vám říct, že jsme zpátky. UFC 261 se bude konat v Jacksonvillu na Floridě před plným hledištěm," oznámil na Twitteru prezident UFC Dana White.

Přípravné baseballové utkání v USA s diváky v ochozech
zdroj: Reuters autor: Jasen Vinlove

Takovýto odvážný krok si mohou zápasníci z UFC dovolit jen díky masivnímu očkování, které v USA právě probíhá. Američané denně naočkují více než dva miliony dávek vakcíny proti koronaviru. Podle prezidenta Joea Bidena by pak měly Spojené státy mít k dispozici dostatek vakcín pro všechny dospělé Američany už na konci května, tedy o dva měsíce dřív, než se původně předpokládalo.

Díky postupujícímu očkování jsou také počty nových infekcí a úmrtí za den na číslech z konce loňského podzimu a nadále klesají s tím, čím víc Američanů je plně naočkovaných.

I přesto zatím během pandemie zemřelo na covid-19 už více než 500 tisíc Američanů.

V případě očkování se pod palbu kritiky dostal především hvězdný basketbalista LeBron James, který – stejně jako další basketbalisté – je kritizován za to, že hlasitě nepodporuje očkování. "Jde o něco, co budeme řešit s rodinou. Považuji to za soukromou záležitost. Adam Silver (komisař NBA, pozn. autora) sice říkal, že by byl rád, kdyby se hráči naočkovali, ale takové rozhodnutí leží výhradně na vás a na vaší rodině," odpověděl během utkání hvězd James na dotaz, zda se nechá očkovat.

Mezi Jamesovy kritiky se pak zařadil i komentátor Stephen A. Smith. "Když se podíváte na průběh pandemie, tak jasně vidíte, že koronavirus disproporčně zasáhl černé Američany. Stačí se podívat na nemocnice, kde leží lidé, kteří již předtím měli vysoký krevní tlak, cukrovku a další věci takové povahy. Pak jasně vidíte, že byla disproporčně zasažena afroamerická komunita. Něco by se s tím mělo dělat. To mě vrací zpět k Jamesovi. LeBron, můj bratr, je neuvěřitelně vlivná figura a v mnoha důležitých věcech zaujal správný postoj, jenže máloco bylo tak zničující a náročné jako právě pandemie. A pokud můžete mluvit o tom, jak tuhle krizi vyřešit nahlas, měli byste to udělat," uvedl na stanici ESPN.

Cestu ukázal Super Bowl

Díky očkování se však nehledě na souhlas prezidenta a některých států začali vracet na stadiony sportovní fanoušci. První vlaštovkou byl v tomto ohledu únorový Super Bowl hraný v Tampě na Floridě.


Na utkání mezi Tampou Bay Buccaneeers a Kansasem City Chiefs bylo tehdy vpuštěno 25 tisíc diváků z celkové kapacity 65 890. A i když se jednalo o Super Bowl s nejméně diváky v historii, liga pojala utkání jako propagační kampaň k očkování. Z pětadvaceti tisíc šťastlivců totiž bylo 7500 lístků přiděleno plně naočkovaným zdravotníkům z USA, kterým NFL uhradila veškeré výdaje vzniklé s návštěvou utkání.

"Tito oddaní zdravotníci nadále ohrožují své vlastní životy, aby pomáhali nám ostatním, a my jim dlužíme naši neskonalou vděčnost," řekl na konto zdravotníků komisař NFL Roger Goodell. "Doufáme, že tímto drobným způsobem naše iniciativa inspiruje naši zemi a ukáže na tyto skutečné americké hrdiny. Je to také příležitost k propagaci očkování a vhodných zdravotnických postupů, včetně nošení roušek na veřejnosti," dodal tehdy Goodell.

Byť některé týmy pouštěly fanoušky do ochozů během celé sezony NFL, Super Bowl zbytku Ameriky ukázal, že i ty největší sportovní akce se mohou opět pořádat i s fanoušky, a začaly se osmělovat i další ligy.

Na basketbal i hokej do Texasu

Nejzamotanější je situace v nejlepší basketbalové lize světa NBA. Na začátku března guvernér Texasu Greg Abbott oznámil, že s platností od 10. března ruší veškerá omezení byznysů a občanů, včetně roušek. "Všechny byznysy jakéhokoliv typu mohou otevřít na sto procent. Zároveň ruším nutnost nosit roušky," oznámil Abbot za potlesku na tiskové konferenci.

Ve státě osamělé hvězdy sídlí tři týmy NBA – Dallas, San Antonio a Houston. A i přes možnost otevřít brány svých stadionů na 100 % tak ani jeden z týmů neučinil, zřejmě i kvůli přání ligy, která je od počátku velice opatrná. NBA byla kupříkladu jednou z prvních entit ve Spojených státech, která spustila povinné testování na koronavirus.

Dallas tak zatím povolil pro zbytek sezony v ochozech obsadit 20 % kapacity (3900 fanoušků), Houston 25 % kapacity (4500 fanoušků), což je procentuálně nejvíc z celé NBA, a San Antonio 17 % kapacity stadionu (3200 fanoušků).

"Vždycky jsme říkali, že máme ty nejlepší fanoušky v NBA a hraní zápasů v prázdné aréně nám všem připomnělo, jaké máme štěstí, když si můžeme užívat jejich úžasnou podporu. Nemůžeme se dočkat, až vás uvidíme, uslyšíme a budeme moci s vámi komunikovat," uvedl na začátku března ředitel marketingu San Antonia Spurs R.C. Bufford.

Fanoušci pak musí při účasti na utkání i nadále dodržovat přísná opatření, jako je sociální distanc, nošení roušek, absolvování zdravotní prohlídky v mobilní aplikaci a kontrola teploty při vstupu na stadion.

Ne všichni ale mají takové štěstí jako basketbaloví fanoušci v Texasu. Například týmy z Kalifornie – Los Angeles Lakers, Clippers a také Sacramento, hrají stále před prázdnými ochozy. Stejně jako Portland či Chicago Bulls s Tomášem Satoranským.

Obdobná situace je pak i v NHL. I zde jsou brány fanouškům nejvíce otevřeny v Texasu – na tamní Stars chodí až 5000 diváků na každý zápas. Dallas byl zároveň jedním z mála týmů, který s fandy sezonu zahájil už v půlce ledna. Podle prezidenta Dallasu to bylo kvůli tomu, že to zhruba odpovídá počtu lidí na party, kde jste v září mohli sledovat souboj právě Dallasu s Tampou ve finále Stanley Cupu předchozí sezony. Oproti tomu na hokej si opět nezajdete v Kalifornii (Anaheim, San Jose, Los Angeles), v Chicagu nebo Coloradu.

Baseball a UFC s plnou kapacitou

Na novou sezonu jsou natěšení i baseballoví fanoušci. MLB startuje už 1. dubna a většina týmů napříč ligou plánuje začít nový ročník s fanoušky v ochozech. Baseballisté se zároveň vymykají již výše zmíněnému trendu. Současní šampioni Los Angeles Dodgers sice ještě nerozhodli o tom, zda budou moci mít fanoušky na Dodger Stadium, avšak už na svém tréninkovém kempu ve Phoenixu v Arizoně dovolili otevřít kapacitu na 18 %. San Diego Padres pak podle posledních zpráv plánuje otevřít svůj stadion na čtvrtinovou kapacitu.

Baseball tak může být v následujících měsících zřejmě jediným velkým sportem v USA, který si budou moct Kaliforňané vychutnat na vlastní oči. Baseball má oproti hokeji a basketbalu pochopitelně tu výhodu, že se hraje pod otevřeným nebem.

Vůbec nejambicióznější plán pak oznámila společnost UFC provozující soutěž v MMA. Prezident Dana White nadšeným fanouškům smíšených bojových umění na Twitteru oznámil, že UFC 261 v Jacksonvillu na Floridě se bude konat v plně nabité VyStar Veterans Memorial Areně.

"Máme na programu tři zápasy o titul, tohle je nabitý program, který se bude konat před nabitým hledištěm s 15 tisíci fandy UFC. Lístky budou k prodeji už brzo. Dámy a pánové, jsme zpět! Chci jenom říct – díky Jacksonville, miluju vás, brzo se uvidíme," oznámil ve videu nadšeným fanouškům návrat série prezident UFC. Původně chtěl White pořádat událost v Texasu, ale jedno nejmenované město na jihu USA jeho nabídku odmítlo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články