Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na olympiádu nebudou smět diváci ze zahraničí, rozhodla japonská vláda

Na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu se nepodívají diváci ze zahraničí. Podle agentury Kjódó o zákazu rozhodla japonská vláda. Důvodem jsou obavy Japonců z rozšíření koronaviru. Oficiálně má vláda o rozhodnutí informovat koncem března po jednání s organizátory a Mezinárodním olympijským výborem.

Tokijské Hry, které byly loni kvůli pandemii o rok odloženy, se budou konat od 23. července do 8. srpna. V poslední době klesá jejich podpora mezi japonskými obyvateli. Proti účasti fanoušků ze zahraničí se v průzkumu listu Jomiuri vyslovilo 77 procent dotázaných, pro jejich příjezd bylo osmnáct procent respondentů.

"Byli bychom opravdu rádi, kdyby stadiony zaplnili lidé z celého světa, ale pokud na to nebudeme připraveni a zdravotní situace v Japonsku nebude ideální, způsobilo by to velké potíže i návštěvníkům z ciziny," uvedla nová předsedkyně organizačního výboru Her Seiko Hašimotová minulý týden.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympiády se nejspíš nebudou moci zúčastnit zahraniční fanoušci

Přetrvávající epidemie nutí organizátory Her k neustálým změnám. Na 25. března je naplánován slavnostní start štafety s olympijskou pochodní ve Fukušimě, který se nakonec uskuteční bez diváků, i když se dosud počítalo s tím, že na místě bude moci být až 3000 fanoušků. Sledování jednotlivých úseků štafety, která zavítá do sedmačtyřiceti japonských prefektur, bude možné.

Japonsko, které má přes 125 milionů obyvatel, objednalo podle listu Japan Times 564 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Premiér Jošihide Suga se zavázal, že do začátku olympijských her bude mít země dost očkovacích látek pro všechny Japonce.

Hašimotová doufá, že na slavnostním zahájení se 23. července objeví alespoň třetina sportovců oproti minulým hrám v Riu de Janeiro, vzhledem k tomu, že v olympijské vesnici jich bude v tu dobu omezený počet. "Snad se nám podaří poslat světu záběry, které budou paprskem světla v téhle době trápení s koronavirem," uvedla bývalá cyklistka a rychlobruslařka.

Případnou nákazu mezi sportovci podle ní budou muset organizátoři řešit flexibilně a přistupovat i ke změnám v programu soutěží. "Musíme být připraveni na všechny možné scénáře. Nedá se předpokládat, že se nic nestane. Nedá se ani zcela vyloučit, že tam nebudou diváci," prohlásila Hašimotová.

Šéfka organizátorů věří v japonskou schopnost řešit problémy. "Kdybychom nedělali nic, dokud koronavirus nezmizí, znamenalo by to, že se nedokážeme postavit výzvě. Musíme ukázat, že jsme schopni zajistit bezpečnost a zvládnout to, pokud zavedeme všechna možná opatření. Jestli překonáme řadu problémů a Hry uspořádáme, zanecháme po sobě odkaz," řekla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články