Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

Nechci vidět ten souboj o Rio, hlásil Prskavec po dalším kajakářském zlatu

Vídeň - Už když kajakář Jiří Prskavec projel cílem a viděl svůj skvělý čas, tušil, že bude mít z mistrovství Evropy ve Vídni medaili. Stál pak v cílovém prostoru a čekal, jestli ho někdo ze sedmi zbývajících soupeřů porazí. A stál tam až do poslední jízdy. Obhájil titul mistra Evropy a po stříbru z loňského mistrovství světa v Praze má třetí individuální medaili z vrcholné akce za sebou.

Jiří Prskavec se zlatou medailí
zdroj: ČTK/PR autor: Ivana Roháčková

"To čekání v cíli jsem si užíval. Věděl jsem ale, že je tam pár lidí, co mě můžou porazit, včetně Víti," jmenoval reprezentačního kolegu a nakonec stříbrného Víta Přindiše. "Ale nakonec to dopadlo skvěle," řekl Prskavec.

Žádný jiný kajakář v české historii nemá zlato z ME, Prskavec má v 21 letech vedle dvou nejcennějších kovů ještě stříbro z roku 2011 ze Seu d'Urgell. Medaili z kontinentálního šampionátu má z českých kajakářů už pouze Vavřinec Hradilek - bronz z Bratislavy 2010.

Česká republika dlouhé roky v minulosti neměla jediného kajakáře světových kvalit, nyní má tři. Kromě Prskavce a Přindiše byl ve finále ještě devátý stříbrný olympijský medailista a mistr světa Vavřinec Hradilek, který se však potýká se zdravotními problémy. "Jsme kajakářská velmoc," shodli se čeští finalisté. Teď už Češi vyhráli poslední tři vrcholné akce za sebou.

"Loni jsme byli dva, ale jak Vítek (Přindiš) začal loni trénovat s Vávrou (Hradilkem), tak se hrozně zlepšil, tak jsme tři, nechci vidět ten souboj o olympiádu," prohlásil s hořkým úsměvem Prskavec. Na Hry do Ria totiž pojede pouze jeden kajakář z každé země. "Ale je to super, že se nám takhle daří. Myslím, že se vzájemně hecujeme a snažíme se vzájemně od sebe něco přiučit. Je to pro nás dobrý," uvedl Prskavec.

Když čekal v cíli, viděl nejrychlejší čas, který během kvalifikací a semifinále na zbrusu nové trati ve Vídni nikdo nezajel. "K tomu ještě foukalo, takže jsem věděl, že ty časy budou spíš pomalejší, a doufal jsem, že to vydrží až do konce," popsal své rozpoložení při čekání na konec závodu.

Hecování s Hradilkem

Když se společně s Přindišem i Hradilkem radovali, došlo opět i na špičkování. "Si klidně ty evropský zlata sbírej," dobíral si Prskavce mistr světa Hradilek. "Jo tak takhle, tak o tom si povíme až po mistrovství světa v září," nebál se staronový mistr Evropy.

Loni na MS si Prskavec užil stříbrnou medailovou radost s šampionem Hradilkem, tentokrát opět byl na stupních vítězů ve dvou. "Ve dvou to je dobrý, to se pak táhne lépe i ta párty," smál se Prskavec. "Rozhodně je to super, že máme tak dobré kajakáře, a já jsem rád, že jsme světu ukázali, že tři čeští kajakáři jsou nejlepší," radoval se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články