Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Moskevská antidopingová laboratoř znovu ztratila licenci

Mezinárodní antidopingová agentura WADA odebrala ruské antidopingové laboratoři v Moskvě licenci na provádění analýzy krevních vzorků pro potřeby biologických pasů sportovců. Výkonný výbor rozhodnutí odhlasoval v sobotu, protože zařízení v ruské metropoli neodpovídá mezinárodnímu standardu a etickému kodexu. Proti verdiktu je možné se do tří týdnů odvolat.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Moskevská laboratoř byla už od loňského ledna provizorně suspendována a od té doby nesměla analyzovat nové krevní vzorky pro potřeby sestavování biologických pasů. Na vlastním programu biologických pasů nadále pracovat mohla. Nyní ale WADA oznámila, že laboratoř "je nezpůsobilá provádět jakoukoliv činnost související s rozborem krevních vzorků pro potřeby biologických pasů sportovců ani jinou formou antidopingové analýzy," uvedla WADA.

Loňské předběžné opatření následovalo měsíc a půl poté, co WADA potrestala Rusko čtyřletým zákazem účasti na vrcholných sportovních akcích kvůli manipulaci s daty z moskevské laboratoře. Sportovní arbitrážní soud CAS následně trest zkrátil na polovinu.

Zařízení v ruské metropoli přišlo o akreditaci už v roce 2015, kdy se poprvé objevilo podezření z krytí dopingu domácích sportovců. Oprávnění provádět analýzy krevních vzorků Moskva získala částečně zpět v roce 2016.

Rusko kvůli dopingovému skandálu nesmí dva roky na olympijských a paralympijských hrách ani světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. Na vrcholných akcích se mohou jako neutrální sportovci představit jen ti závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články