Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Ruský" design Haasu přezkoumá WADA. Barvy z vlajky zakázané nejsou, hájí se tým

Ruský sponzor a stejné barvy jako na vlajce. Nové lakování vozů formule 1 Haas vzbudilo pozornost Světové antidopingové agentury WADA, která zakázala ruským sportovcům startovat na světových soutěžích pod vlastní vlajkou. Organizace sdělila britskému magazínu autosport.com, že tuto skutečnost zaznamenala a přezkoumává ji.

Přední křídlo vozu Haas
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Americká stáj, jejímž hlavním partnerem se stala ruská společnost Uralkali, představila podobu vozů ve čtvrtek. Monoposty jsou vybarveny v bílé, červené a modré barvě, na předním křídle a na krytu motoru připomíná pruhované provedení ruskou vlajku.

Jenže tento státní symbol nemohou ruští sportovci v důsledku trestu za rozsáhlý dopingový skandál až do konce roku 2022 používat, stejně jako při soutěžích typu mistrovství světa nesmí například znít ruská hymna. Původně čtyřletý trest udělený agenturou WADA v prosinci zkrátil na polovinu Sportovní arbitrážní soud (CAS).

Mezinárodní automobilová federace FIA i představitelé týmu na zájem WADA reagovali ujištěním, že lakování vozů prošlo schvalovacím procesem. "Verdikt sportovní arbitráže CAS nezakazuje používání barev z ruské vlajky," konstatovala FIA. "Radili jsme se o tom. Samozřejmě nemůžeme ukazovat ruskou vlajku jako ruskou vlajku, ale barvy na autě používat můžeme. Je to sportovec, kdo nesmí používat ruskou vlajku, ne tým. My jsme americký tým," uvedl šéf stáje Günther Steiner.

Majitelem ruské firmy, která je partnerem týmu, je miliardář Dmitrij Mazepin, jehož syn Nikita bude letos v monopostu Haas v F1 debutovat. Druhým jezdcem týmu je syn legendárního německého pilota Michaela Schumachera Mick, úřadující šampion formule 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články