Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistrovství Evropy v judu má pro Čechy hořkosladkou příchuť

Kazaň – Velmi zklamaný opouštěl judista Jaromír Ježek mistrovství Evropy v Kazani. Prohrou v 1. kole s Němcem Igorem Wandtkem si zkomplikoval boj o olympijské hry, navíc se při svém posledním evropském šampionátu nerozloučil s kariérou alespoň jedním vítězstvím. Naopak překvapil Jaromír Musil, který obsadil sedmé místo v kategorii do 81 kilogramů a vyrovnal tak své osobní maximum z roku 2011.

Ježek potřeboval v Kazani projít alespoň do třetího kola, aby zvýšil šanci na postup do Ria de Janeira, jenže už v prvním kole narazil na Němce Igora Wandtkeho a smolně mu podlehl v prodloužení.

"Strašně mě to mrzí, protože to byla moje poslední Evropa a nechtěl jsem, aby to končilo takhle," řekl Ježek, který v devětadvaceti letech plánuje ukončit kariéru. "Když jsem odcházel ze žíněnky, tak mi došlo, že to byl můj poslední zápas na Evropě. Pár slz asi v duchu bylo. Mrzí mě to hodně, protože za poslední půlrok jsem trénoval víc než před Pekingem a Londýnem, ale neprodal jsem, že víno zraje s léty," dodal.

Prohra ho mrzela i proto, že cítil, že Wandtkeho může porazit. Nakonec však v prodloužení udělal chybu a dovolil soupeři vyhrát i třetí vzájemný zápas za posledních 14 měsíců. "Měl jsem na něj, věřil jsme si, ale je to mladý kluk, který prostě nejde hodit," konstatoval Ježek, že soupeř odolal všem jeho pokusům o chvat.

V prodloužení se mu však přeci jen povedlo Němce vyvést z rovnováhy a už věřil, že mu sudí přisoudí nejnižší bodové ohodnocení juko, které by znamenalo postup. Jenže se nedočkal, naopak vzápětí zaútočil Wandtke a získal vítězné wazari.

"Pral jsem se dobře, měl jsem na něj i silově, ale je to buldok. Jednou jsem ho tam hodil, ale rozhodčím se to nelíbilo. Házel jsem ho dozadu, ale měl ruku vysoko nad hlavou. Kdyby ji měl pod hlavou, tak by juko určitě dali. Kluci i tak říkali, že to juko bylo, ale záleží na rozhodčích," líčil Ježek.

Brzká prohra znamená, že se Ježkovi vzdálila šance na postup na olympijské hry. Stále zůstává hluboko pod čarou a přímý postup už je jen teorie. Aby vybojoval třetí účast na olympiádu za sebou, potřebuje nutně uspět na posledních dvou turnajích v Baku a v Astaně, případně doufat v postup přes národní kvótu.

"Ztratil jsem hodně bodů. Když to tu tak sleduju, tak mě přeskakují další Evropané. Nevím, jak to bude. Musím myslet pozitivně, ještě jsou přede mnou další turnaje a na nich se uvidí, jestli budu slavit, nebo pít na žal. Určitě potřebuju vyhrát minimálně dvě utkání na grandslamu, abych nasbíral nějaké body," dodal.

Překvapil naopak Musil. V 1. kole měl volný los, následně vyřadil Slováka Matúše Milichovského a v osmifinále si pak poradil s Polákem Lukaszem Blachem. Ve čtvrtfinále byl Musil blízko dalšímu překvapení, když vedl na šido nad Švédem Robinem Pacekem, jenže 45 vteřin před koncem ho soupeř zakontroval a hodil na ipon. "Jedna chybička, nebo tedy spíš zatraceně velká chyba, mě stála vítězství a semifinále. To mě štve, protože jsem to měl dobře rozjeté," litoval Musil.

Musil tak šel do oprav, ve kterých narazil na Moldavana Valeria Duminicu. S ním sváděl vyrovnaný souboj, jenže půl minuty před koncem se soupeři povedl chvat na juko a Musil už nedokázal odpovědět. "Sedmé místo je pěkné, ale jak se turnaj vyvíjel, tak je to asi takové minimum, se kterým jsem spokojený. Šlo i víc. Před týdnem bych říkal, že je sedmé místo krásné, ale teď mě to mrzí," dodal Musil.   

V kategorii do 81 kg vypadl Ivan Petr při své premiéře na ME v prvním kole s juniorským mistrem Evropy Nemanjou Majdovem ze Srbska. Naopak Jakub Ječmínek ve váze do 73 kg ve 2. kole zaskočil favorizovaného Francouze Pierra Duprata. V osmifinále však už nestačil na nasazenou jedničku Rustama Orujova z Ázerbájdžánu.  

"Duprat je špičkovým judistou. Jsem hrozně rád, že jsem ho napotřetí porazil. Je vidět pokrok. Se světovou dvojkou Orujovem už to bylo těžké, ale chtěl jsem ho potrápit trochu víc," hodnotil Ječmínek, který skončil na děleném devátém místě.

Mistrovství Evropy v judu v Kazani:

Muži:

Do 73 kg: 1. Orujov (Ázerb.), 2. Šavdatuašvili, 3. Tatalašvili (oba Gruz.) a Drakič (Slovin.), ...9. Ječmínek, Ježek bez umístění (oba ČR).

Do 81 kg: 1. Chalmurzajev (Rus.), 2. Črikišvili (Gruz.), 3. Ivanov (Bulh.) a Pacek (Švéd.), ...7. Musil, I. Petr bez umístění (oba ČR).

Ženy:

Do 63 kg: 1. Trstenjaková (Slovin.), 2. Unterwurzacherová (Rak.), 3. Valkovová (Rus.) a Van Emdenová (Niz.).

Do 70 kg: 1. Emaneová (Fr.), 2. Stamová (Gruz.), 3. Gercsaková (Maď.) a Posviteová (Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články