Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Petřikov nevylepšil svá umístění na ME, zajistil si ale olympiádu

Kazaň (Rusko) - Judista Pavel Petřikov chtěl na evropském šampionátu v Kazani vylepšit svou sérii sedmých míst. To se mu sice nepovedlo, když skončil na deváté příčce, avšak tento výsledek mu pohodlně zajistil start na olympijských hrách v Riu. Petřikov nestačil v osmifinále na Arména Hovhannese Davtyjana, kterému podlehl těsně na tresty.

Pavel Petřikov (v modrém) na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Šváb David

V 1. kole zužitkoval Petřikov zkušenosti. Proti Litevci Andreji Klokovovi měl zápas pod kontrolou, vedl na šido a v úplném závěru soupeře udržel na ipon. Formu chtěl potvrdit i proti Davtyjanovi, dlouho byl lepší a dokonce vedl na šido. Jenže pak dostal trest za pasivitu a půl minuty před koncem další žlutý terčík za vyšlapování z tatami. Zkušený Armén už výhodu nepustil.

"Je z toho jen devítka, ale určitě jsem si tím bodovým ziskem zajistil olympiádu. To je asi jediné pozitivum," řekl Petřikov. "Myslím, že už mohu být v klidu. Dva borci, co byli přede mnou, vypadli v prvním kole, takže jsem se před ně dostal. Zbývají dva turnaje, ale nemělo by mě to ohrozit z přímého postupu," dodal. "První trest byl trochu přísný, ten nemusela paní rozhodčí dávat. Ten druhý už byla moje chyba. Soupeř měl výhodnější úchop, já se z něj dostal, ale při tom jsem vyšlápl oběma nohama. Bohužel," litoval Petřikov, který už byl na ME třikrát sedmý.

Prohra ho mrzela o to více, že cítil, že Davtyjana může poprvé od roku 2008 porazit. Místo toho s ním popáté za sebou prohrál. "Byl to nejlepší zápas, co jsem s ním šel. V lednu na Kubě měl proti mě velkou převahu a měl jasně navrch. Teď to vypadalo jinak, dvě minuty jsme byl možná i lepší, ale nepovedlo se mi dotáhnout žádnou techniku. Až si to pustím ze záznamu, tak budu určitě několika nevyužitých možností litovat," připustil.

Pavel Petřikov
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Potěšilo ho alepsoň, že si proti silnému Arménovi potvrdil, že při současné formě může porazit téměř kohokoli. "Potvrdil jsem si, že jsem schopný jít vyrovnaně skoro s každým. Pak záleží, kdo udělá ten poslední krůček, který já dnes neudělal. Je to hořká prohra, která mě mrzí, protože jsem na něj měl," prohlásil devětadvacetiletý judista.

Nyní už začne vše směřovat k olympijským hrám. "Ještě před mistrovstvím Evropy jsme si říkali, že bych možná jel v květnu na Grand Slam do Baku, ale teď uvidíme, až si to v klidu propočítáme, jestli to bude nutné. Určitě pojedu na soustředění do Koreje nebo Japonska, kde se zaměříme na zápasovou přípravu s nejlepšími Asiaty, což je vždy výživné. Kompletní plán ale ještě vytváříme," dodal Petřikov.

Šampionát bude pokračovat v pátek středními vahami, do kterých se zapojí i čtveřice českých reprezentantů v čele s Jaromírem Ježkem, který v kategorii do 73 kg potřebuje uspět, aby zvýšil naději na účast na OH.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články